Megdöbbentő, mennyi magyar nőt bántalmaz a párja

HáziPatika

Minden ötödik magyar nő fizikai bántalmazást szenved el a párkapcsolatában - derült ki az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) adataiból. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) becslései szerint az érintettek száma 223 ezerre tehető, miközben a rendőrségi statisztikában az esetek mindössze 5 ezreléke jelenik meg.

Egy nagyszabású nemzetközi kutatásban - amelyet az IKEA megbízásából Magyarországon is elvégeztek - azt mérték fel, hogy milyen folyamatok vezetnek a lelki, verbális erőszaktól annak fizikai megnyilvánulásáig, valamint hogy milyen sztereotípiák és tévhitek táplálják a bántalmazást. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a felnőtt magyar lakosság túlnyomó többsége, 86 százaléka szerint a kapcsolati erőszak több figyelmet érdemelne, emellett a válaszadók kétharmada gondolja azt, hogy ez a jelenség a hazai társadalom nagy részét érinti.

Bár a párkapcsolati erőszak elsősorban a nőket érinti, férfiak is lehetnek az elszenvedői. Az áldozatok sokszor nem mernek beszélni arról, így azonban segíteni is nehezebb. Lássuk, milyen jelek utalhatnak a testi-lelki bántalmazásra.

Szinte mindenki ismer olyat, akit bántalmaznak

A megkérdezettek kétharmada 5 és 30 százalék közé becsüli a párkapcsolati erőszakot elszenvedők arányát, és szintén ennyien gondolják azt, hogy a rendszer nem kezeli megfelelően az ilyen típusú ügyeket. (Ez sajnos így is van, ugyanis ezerből alig 50 eset jut el bírósági szakaszba.) Meglepő továbbá, hogy a válaszadók több mint fele ismer olyan személyt, aki a tudomása vagy feltételezése szerint elszenvedője volt a párkapcsolati erőszak lelki, fizikai, társadalmi vagy gazdasági változatának. A megkérdezettek 32 százaléka pedig olyan személyről tud a környezetében, aki a szexuális erőszak áldozata volt. Az eltérést azonban az is magyarázhatja, hogy ez a terület különösen érzékeny, így az ilyen esetek jelentős része rejtve marad.
családon belüli erőszak, párkapcsolati erőszak, bántalmazó kapcsolat,
A nő számára legveszélyesebb időszak gyakran éppen a szakítás/szétköltözés után kezdődik.
Fotó: Getty Images

Ezek a leggyakoribb tévhitek

A válaszadók mintegy 10-20 százalékára jellemző, hogy tévhitek alapján mond véleményt a kapcsolati erőszakról. Például úgy gondolja, hogy az első gyermek érkezésével megszűnnek a bajok, vagy úgy látja, hogy egyetemi végzettségűeknél ilyesmi nem fordul elő. Az átlagosnál szélesebb körben elterjedt tévhitek közé sorolható az is, hogy a szenvedés az erőszaktevő elhagyásával véget ér (a válaszadók 36 százaléka így látja), holott a legveszélyesebb időszak gyakran éppen a szakítás/szétköltözés után kezdődik, mert az elkövetőnek esetleg nincs már vesztenivalója, esetleg bosszúra szomjazik, büntetni akar.
Hasonlóan elterjedtek az alábbi tévhitek is (a zárójelben az látható, hogy a válaszadók mekkora aránya gondolja igaznak az állítást):
  • A szerelmesek között megengedhető egy feszültségenyhítő pofon. (11 százalék)
  • A párkapcsolati erőszak elszenvedői könnyen kapnak társadalmi segítséget. (19 százalék)
  • Az áldozatok indokolatlanul félnek attól, hogy nem hisznek nekik. (59 százalék)
  • A párkapcsolati erőszak a családok belső ügye. (15 százalék)
  • A párkapcsolati erőszak helyszíne kizárólag a családok otthona. (25 százalék)
  • Az erőszak kiváltó oka, hogy a nő provokálja férfi partnerét. (19 százalék)
  • Sok nő bosszúból vádolja partnerét erőszakkal, ami meg sem történt. (40 százalék)
  • Az áldozatok azért nem szakítanak, mert szeretik a partnerüket. (46 százalék)
  • A férj joga, hogy szexuális kapcsolatba lépjen a feleségével. (51 százalék)
  • Egy férfi nem lehet a kapcsolati erőszak áldozata. (14 százalék)

Az egész társadalomnak küzdenie kell ellene

Ezek a különösen a mélyen gyökerező sztereotípiák, tévhitek azért veszélyesek, mert erősítik a látenciát, elodázzák a probléma hatékony kezelését. Ezért nagyon fontos, hogy oktatással, felvilágosítással küzdjünk ellenük. A kutatás eredményei szerint egyébként a válaszadók 90 százaléka egyetért azzal, hogy az áldozatoknak speciális segítségre, szolgáltatásokra van szükségük, 83 százalék pedig úgy gondolja, hogy az üggyel az egész társadalomnak szembe kell néznie. A résztvevők 71 százaléka azonban arra is rámutatott, hogy az érintettek gyakran nem is ismerik fel, hogy valójában áldozatokká váltak, ez pedig szintén megnehezíti a küzdelmet a jelenség ellen.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag