Kiderült, egyeseknek miért olyan nehéz a szakítás

Nehezebben élik meg a szakítást azok, akik az elválás után saját magukat értékelik negatívan, ezek az érzetek pedig olyan érzelmi blokkot alakíthatnak ki, amely könnyen megakadályozhatja a jövőbeli kapcsolatokat, akár évek múltán is.

Carol Dweck és társai a Stanford Universityről azt kutatták, milyen kapcsolat van a szakítás és egy ember önértékelése között. Eredményeik arra engednek következtetni: személyiségünkkel kapcsolatos önképünk hozzájárul ahhoz, hogy könnyen felépülünk-e a szakításból vagy sem.
Dweck szerint traumatikus élmény az, amikor az az ember, aki már jól ismer, úgy dönt, hogy nem akar velünk lenni. Ha ez pedig egónkat nem sértené meg eléggé, a romantikus kapcsolatban való visszautasítás még nagyobb sebet ejthet. Lauren Howe, a tanulmány társszerzője hozzáteszi: egy szakítás - különösen, ha otthagynak valakit - könnyen eljuttathat arra a pontra, hogy megkérdezzük: kik is vagyunk és mennyit is érünk valójában.

Szakítás? Semmiképpen ne írjunk róla naplót!

Az Arizona Egyetem kutatásai szerint még mélyebb érzelmi válságba kerülhetnek azok, akik válásuk vagy szakításuk után naplót vezetnek érzéseikről és gondolataikról. Kattintson!

Dweck és Howe kutatásaik során 900 embert vizsgáltak meg, akiknek kérdőíveket kellett kitölteniük elképzelt, illetve a múltban megélt szakításokkal kapcsolatban. A kérdőívek két dolgot vizsgáltak: egyfelől azt, hogy az emberek mit gondolnak magukról a szakítás után, mennyire sérül önértékelésük, másfelől pedig azt, hogy miként látják az emberi személyiséget. Pontosabban: a kutatók megkérdezték az önkénteseket, hogy miben hisznek jobban: abban, hogy az emberek képesek megváltoztatni személyiségüket vagy abban, hogy az egy fix, stabil valami és nem alakítható.

Önértékelésünktől függ, hogyan éljük meg a szakítást

Önértékelésünktől függ, hogyan éljük meg a szakítást

Azoknál, akik úgy vélik, hogy személyiségük stabil és nem változtatható, tovább pusztít a szakítás, mivel úgy érzik személyiségük elégtelen egy kapcsolathoz. Ellenben azok, akik szerint a személyiség változik és folyamatosan gyarapodik, azokat nyilván bántja a szakítás, de könnyebben képesek felállni utána és könnyebben indulnak neki az új hódításoknak.

Howe hozzátette: azok, akik úgy vélik, hogy a szakítás azért történik meg, mert kiderül róluk, hogy rossz, elégtelen emberek, sokkal jobban szenvednek a szakítás után és a visszautasítás fájdalmát magukkal cipelik a jövőbe.

Az emberek egyébként is gyakran tartják párjukat tükörnek, amelyből többet tudhatnak meg magukról: a szakítást követően pedig attól tartanak, olyasvalami derült ki róluk, amely egy későbbi kapcsolatban is a felszínre fog jönni - emiatt védik magukat a párkapcsolattól és a konfliktusok kialakulásától, akár még hosszú évekkel később is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag