Szakítás? Semmiképpen ne írjunk róla naplót!

Az Arizona Egyetem kutatásai szerint még mélyebb érzelmi válságba kerülhetnek azok, akik válásuk vagy szakításuk után naplót vezetnek érzéseikről és gondolataikról.

A 90, váláson vagy szakításon nemrég átesett önkéntes részvételével készült kutatás során David Sbarra pszichológus professzor és kollegái rájöttek, hogy az érzelmek leírása valójában csak ront az amúgy is érzelmi válságban lévők állapotán, különösen azokban az esetekben, amikor az illető választ akar találni arra, miért ment tönkre a házassága.

"Mivel jelenleg csak nagyon kevés intervenciós technikát ismerünk, amelyek segíthetnek a válás feldolgozásában, elsődleges célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, mely technikák alkalmazhatóak sikerrel a váláson átesettek életminőségének javítására" - nyilatkozta Sbarra professzor.

Sbarra olyan önkénteseket toborzott kutatásához, akik már legalább három hónapja elváltak vagy külön éltek házastársuktól. Az előzetes vizsgálatok után véletlenszerűen három csoportba osztották be a résztvevőket. Az első csoportban lévőknek a hagyományos expresszív írástechnika segítségével kellett írniuk érzéseikről. A második csoportban lévőknek narrációs expresszív technikával kellett írniuk - vagyis történetszerűen kellett elmesélniük házasságuk kudarcának történetét. A harmadik, kontrollcsoportban lévőknek pedig mindennapjaikról kellett naplót vezetniük, érzelmeik és gondolataik leírásának mellőzésével.

A résztvevőknek előre meghatározott stílusban, három egymást követő napon, napi 20 percet kellett írniuk a naplót. Nyolc hónappal később a tudósok újra felmérték érzelmi állapotukat. Meglepő módon a hagyományos és a narratív expresszív írástechnika is jelentősen megnehezítette az önkéntesek érzelmi felépülését, különösen azoknál, akik amúgy is hajlamosak voltak azon rágódni, miért mehetett tönkre a házasságuk. Ugyanakkor kiderült az is, hogy ezekben az esetekben a nem-expresszív típusú naplóvezetés segíthet túljutni a válás okozta érzelmi krízisen.

"Lehetséges, hogy azoknál, akik amúgy is sokat gyötrik magukat a válaszkereséssel, az érzelmek és gondolatok papírra vetése csak ront az érzelmi krízisen, mivel így a válással kapcsolatos rossz érzések csak tovább erősödnek" - magyarázta Sbarra professzor. "A hagyományos naplóírás, a válással kapcsolatos érzelmek és gondolatok mellőzése mellet azonban úgy tűnik, hatékony intervenciós technika lehet, elsősorban azért, mert segít elterelni a nemrég elváltak figyelmét a válásról. Naiv módon sokan ezt menekülésnek tartják, pedig ez inkább önmagunk újra felépítéséről szól, és az új helyzethez való alkalmazkodásról."

Még több válással kapcsolatos cikkünk, hírünk van, szemezgessen! A kutatók fontosnak tartják megjegyezni, hogy az expresszív írásmódszert számos helyen sikerrel alkalmazzák a válás utáni érzelmi krízis kezelésére. "A mostani kutatási eredmények azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezek a technikák nem mindenkinél válnak be és vannak olyanok, akiknek árthatnak is" - figyelmeztetnek.A kutatás részletes leírása a című tudományos szaklap következő számában olvasható majd.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: