Hüvelyi gondok: mit tehetünk? (x)

Minden harmadik nő átesik élete során a kellemetlen folyással járó, baktériumok által okozott hüvelygyulladáson, más néven bakteriális vaginózison. A hüvelyi gyulladások több mint fele bakteriális eredetű, a gombás fertőzés jóval ritkábban fordul elő. Bár a betegség fogamzóképes korban a leggyakoribb, senki sincs védve ellene. Hogyan kezelhetjük, és mit tehetünk, hogy jó eséllyel megelőzhessük a kellemetlen állapotot?

Az intim testrészek - csakúgy, mint a bőr és a nyálkahártyák - védelméről a szervezet saját maga gondoskodik. A női hüvely nem steril szerv, természetes flórájában számos mikroorganizmus megtalálható. Vannak köztük "rosszak", melyek akár betegséget, például gyulladást is okozhatnak, de szép számban vannak "jók" is, melyek a védelmet biztosítják a kórokozók ellen. Utóbbiak, a hüvelyhámhoz tapadó tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) tejsavat és egy fertőtlenítő hatású anyagot (hidrogénperoxidot) képesek előállítani, melyek gátat szabnak a veszélyforrást jelentő kórokozók szaporodásnak. Amíg a rendszer jól működik, addig nincs semmi baj! Sajnos azonban az egészséges egyensúly fenntartásáért felelős jótékony tejsavbaktériumok könnyen áldozatául eshetnek például egy antibiotikum-kúrának, hiszen a "rossz" baktériumokkal együtt ők is elpusztulnak. De lássuk, mik vezethetnek a hüvely önszabályzó rendszerének zavarához?

Egyensúlyzavar a hüvelyben: okok

Az új szexpartner, a fokozott szexuális aktivitás, vagy a gyakori partnercsere a hüvelyfertőzések gyakori kiváltó oka, azonban nem árt, ha tudjuk: a probléma hátterében nem mindig a szexuális élet keresendő! Bizonyos gyógyszeres kezelés is járhat nem várt következményekkel: gondot okozhat egy más betegségre szedett antibiotikum-kúra, hiszen nem csupán az aktuális betegség kórokozóit pusztítja el. A dohányzás, az alkoholizmus, a cukorbetegség, a vérszegénység, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata is kockázati tényező, és terhesség alatt is könnyebben borul fel a hüvely pH értéke. Ám bármi is legyen az ok, ha a hüvely természetes flórája károsodik, kémhatása lúgos irányba tolódik el, azzal gyengül a védelem, és a kórokozók akadálytalanul elszaporodhatnak: így könnyen kialakulhat fertőzés, mely a méhen, petevezetékeken keresztül akár a hasüregbe is terjedhet.

Az tehát tény, hogy a hüvely védelme meglehetősen sérülékeny, egyensúlyát ráadásul nagyon hétköznapi dolgok is befolyásolhatják. Az is előfordulhat, hogy egy-egy helytelen higiénés szokás miatt alakul ki hüvelygyulladás. Ilyen például az, ha a wc használata előtt és után megfeledkezünk a kézmosásról. Nem tesz jót sem a túlzásba vitt intim-tisztálkodás (gyakori irrigálás), sem pedig a nem megfelelő tamponhasználat. A túl ritka, vagy túl gyakori csere is károsíthatja a hüvely egészségét. Egy uszodai látogatás, vagy éppen egy wellness hétvége alatt, a langyos vízben üldögélve is összeszedhetünk valamilyen csípő, viszkető, fájdalmas hüvelybetegséget. S még valami: a bőr szellőzését gátló, szintetikus, szűk fehérnemű a kórokozók melegágya lehet, ezért nem árt, ha inkább tartózkodunk ezek rendszeres viselésétől.

Vitagyn C: kezelés és megelőzés

A hüvelyfertőzések esetében is igaz: jobb lenne ezeket megelőzni, mint kezelni. Ráadásul e kellemetlen betegségek hajlamosak a gyakori kiújulásra. Ezért is nagyon fontos, hogy helyreállítsuk, megvédjük a hüvely savas közegét és a tejsavbaktérium flórát. A Vitagyn C hüvelykrém nem csak a már kialakult bakteriális fertőzés kiegészítő kezelésében nyújt hatékony segítséget, hanem a bakteriális vaginózis és a visszatérő húgyúti fertőzések ismételt felbukkanása ellen is véd. Megelőzi - a terhesség ideje alatt is - a hüvelyfertőzésnek kedvező körülmények kialakulását. A Vitagyn C tejsavas hüvelykrém: segítségével helyreáll és fennmarad a hüvely egészséges pH-ja, C-vitamin tartalmának köszönhetően elősegíti a fertőzésekkel szembeni védekezésben szerepet játszó tejsavbaktériumok szaporodását. Használata azoknak a hölgyeknek is ajánlott, akiknél egy-vagy több hajlamosító tényező a hüvelyflóra épségét veszélyezteti, például cukorbetegek, esetleg méhen belüli eszközt viselnek, vagy nem régiben estek át egy antibiotikum kúrán.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra