Ezért vesznek össze leggyakrabban a párok

Mit mond a tudomány, általában mik a viták, veszekedések legfőbb forrásai? A Psychology Today ennek járt utána.

Egy párkapcsolatban egyáltalán nem szokatlan, hogy időnként konfliktus van a felek között. Elvégre két különböző emberről van szó - még akkor is, ha sokban hasonlítanak -, akiknek bizonyos alkalmakkor eltérhet a véleményük. Fontos persze, hogy a kapcsolat ne csak a bajszok összeakasztásáról szóljon, illetve, hogy a szerelmesek hogyan kezelik a vitás helyzeteket, de összességében elmondható, hogy a veszekedés normális, és nem kell szégyellni vagy titkolni mások előtt, ha ránk és partnerünkre is "jellemző". De mik azok a témák, amelyek a leggyakrabban vezetnek vitákhoz?

Min vitáznak a párok?
Min vitáznak a párok? Fotó: Getty Images

Nem nyerő, ha leereszkedő vagy hiú a partnerünk

Egy kutatás során több mint 100 résztvevőt kértek meg arra, hogy sorolják fel, a partnerek milyen módon idegesíthetik, irritálhatják, bánthatják vagy dühíthetik egymást. A megkérdezettek a következő 10 dolgot említették a leggyakrabban.

A partner,

 1. leereszkedő: úgy viselkedik, mintha jobb lenne nálunk.
 2. birtokló, féltékeny és/vagy függő: túl sok figyelmet vagy időt követel; általában féltékenyen/megszállottan/függő módon viselkedik.
 3. elhanyagoló, elutasító és/vagy megbízhatatlan: figyelmen kívül hagyja az érzéseinket, nem hív fel, nem mondja, hogy szeret stb.
 4. abuzív: megpofoz, leköp, megüt, szidalmaz, verbálisan bántalmaz.
 5. hűtlen: valamilyen formában megcsalt minket.
 6. felelőtlen: nem segít a házimunkában, nem figyel arra, hogy rendben tartsa a környezetét.
 7. hiú: túl sokat foglalkozik azzal, hogy néz ki, túl sokat költ ruhákra stb.
 8. hangulatember: érzelmileg instabil, vagy sokszor rosszkedvű.
 9. szokatlanul viselkedik a szexben: nem érdeklődik a szex iránt, vagy erőszakos szex közben.
 10. szexualizál másokat: mások vonzerejéről beszél, vagy úgy beszél másokról, mintha csak szexuális tárgyak lennének, esetleg nagyon bálványoz valakit, akit a tévében látott stb.

Dobogós helyen a féltékenység

Egy másik tanulmánynál azon volt a hangsúly, hogy bizonyos témák komolyabb konfliktusokhoz vezetnek-e. Bár erre nem találtak bizonyítékot a kutatók, arra jutottak, hogy általánosságban véve a párok az alábbi öt témán vesznek össze a leggyakrabban.

 1. Problémás viselkedés: a partner bosszantó szokásai generálnak veszekedést.
 2. Féltékenység: a partner aggódik a másik hűtlensége miatt, bizalmi problémák merülnek fel.
 3. Kommunikáció: minél rosszabbul kommunikálnak a partnerek, annál jobban eldurvulhat a vita.
 4. Szabadidő: veszekedésbe torkollhat a lamentálás, hogyan töltsék el a párok a szabadidejüket, mivel szórakozzanak.
 5. Intimitás: a szexszel kapcsolatos kérdések kezelése, valamint a fizikai és pszichológiai közelség milyensége is vitaforrás.

A kommunikációs problémák a fő konfliktusforrások

11 tanács sokat veszekedő pároknak - részletek!

Egy nemrégiben közzétett tanulmányból is az derült ki, hogy minden pár esetében - a kutatók 1000 embert vontak be a vizsgálatba - a kommunikációs problémák okozták a legtöbb veszekedést. Ugyanakkor sokan említették a háztartási feladatokat, a döntéshozatalt, a pénzügyeket, a partner problémás szokásait vagy viselkedését, a képernyő előtt eltöltött időt, a szexet és időmenedzsmentet is mint gyakori konfliktusforrást.

Érdekesség, de egy 2600 brit, kínai, orosz, török és amerikai házaspár bevonásával készült vizsgálat pedig arra is rámutatott, hogy a konfliktusos témák a különféle kultúrákban is meglehetősen egységesek: mindegy, hogy a világ mely részén éltek, a párok leggyakrabban a munkamegosztás, a pénzügyek, a gyermeknevelés és a szex miatt veszekedtek, és a nők nagyobb valószínűséggel számoltak be problémákról, mint a férfiak.

Mi a tanulság?

Az, hogy a legtöbb pár egy cipőben jár, szinte mindannyian ugyanazokon a dolgokon veszekszünk. Ezért - mint ahogy ezt cikkünk elején már említettük - nem a téma a lényeg, hanem a mód, ahogyan viszonyulunk a konfliktusokhoz, és a vitás helyzetekben egymáshoz. A veszekedés elkerülése nem (mindig) megoldás: ha ugyanis kommunikálunk, nagy eséllyel megakadályozhatjuk, hogy a kis problémából nagy probléma legyen. Ehhez azonban az kell, hogy kedvesek legyünk a másikkal, még a legkiélezettebb helyzetben is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)