Depressziós a párunk? Így deríthetjük ki

Ha kibillenünk az egyensúlyunkból, néha az is segíthet, ha többet pihenünk, sétálunk vagy sportolunk. A depresszió viszont egészen más dolog, és gyakran a környezet előbb láthatja a jeleket, mint maguk az érintettek. Nem ritka például, hogy valaki hamarabb észreveszi a párján a lehetséges tüneteket, mint maga az érintett.

Milyen jelekre érdemes figyelni és hogyan segíthetünk?

Tünetek, amelyek depresszióra utalhatnak

Az első és egyik legkönnyebben észrevehető jelzés , ha a partnerünk alvási szokásai drasztikusan megváltoznak: az addigi jó alvóból nyugtalanság, szorongás vagy inszomnia következtében rossz alvó lehet. De előfordulhat az is, ha valakinél az átlagosnak tekinthető alvásidőt túl sok szunyókálás váltja fel.

Jó módszer a feszültségmentes beszélgetésre, ha egyszerűen csak megkérdezzük párunkat, hogy érzi magát, hogyan jellemezné a hangulatát az utóbbi időben. Emlékeztessük őt, hogy azt szeretnénk, ha érzelmileg stabilabb lenne. Ha a beszélgetések nem vezetnek eredményre vagy egyenesen rontanak a helyzeten, érdemes elgondolkodni azon, hogyan vonhatnánk be mielőbb egy szakembert.

Érdemes felfigyelni arra is, ha párunk hangulatingadozásai gyakoribbá válnak - a depressziósokat akár naponta többször is felingerelheti valami, általában apróságok. Ilyenkor gyakran fel sem tűnik nekik, hogy puffogás, morgás, dühöngés közben megbántják a társukat. A partnernek ezért később - amint lenyugodtak a kedélyek - fontos szóvá tennie, ami történt.

Bárkinek lehetnek sűrű hetei a munkában, de ha azt vesszük észre, hogy párunk huzamosabb időn át lemondja a baráti találkozókat, és nem akar azokkal az ismerősökkel, kollégákkal, családtagokkal találkozni, akiknek egyébként élvezi a társaságát, az szintén gyanús. Árulkodó jel lehet az is, ha nem érdeklődik a korábbi hobbijai iránt, és nem leli örömét kedvenc tevékenységeiben, ételeiben. Ha ezeket tapasztaljuk, próbáljuk elhívni párunkat egy rövidebb közös programra, például sétálni vagy egy kávéra a sarki kávézóba. A lényeg, hogy kimozduljon, még akkor is, ha csak kis időre teszi.

depresszió, hangulatingadozás, sírás, kiborulás, párkapcsolat
A gyakori kiborulás és a nemi vágy csökkenése is árulkodó jel. Fotó: 123rf

A depresszió az agy kémiai egyensúlyára is hatással lehet, épp ezért befolyásolhatja többek közt a szexuális vágyat is. Egy kutatás szerint a kezeletlen depresszióban szenvedők közel fele szenved a libidó erőteljes csökkenésétől vagy hiányától, de a már diagnosztizált betegek 63 százalékára is jellemző a probléma - náluk a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezhet.

Hogyan segíthetünk?

Bár a depresszió együtt járhat azzal is, hogy a betegek nehezen tudnak beszélni arról, mit éreznek, fontos, hogy mindig hallgassuk meg őt, előítéletek nélkül. Ez nemcsak erősítheti a kapcsolatot, hanem abban is segíthet, hogy felmérjük, jobban van-e vagy épp rosszabbodik az állapota. A helyzet senki számára nem könnyű, de türelemmel, bizalommal, empátiával és kedvességgel átvészelhető.

Ezen kívül fontos, hogy olvassunk sokat a betegségről, képezzük magunkat, hogy jobban megértsük, min megy keresztül a párunk. Továbbá próbáljuk meggyőzni őt arról, hogy bár szívesen segítünk, mellette állunk és meghallgatjuk, hosszabb távon egy szakember felkeresése a legjobb megoldás mindenkinek.

Forrás: thriveglobal.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)