Tippek, hogy jól érezze magát a munkahelyén

Bár a munkahely nem a felhőtlen kikapcsolódás helye, de a napjaink bő harmadát, aktív időszakunk legnagyobb részét ott töltjük, és nem mindegy, hogyan. Összegyűjtöttünk néhány komfortnövelő tippet!

Küzdjön a stressz ellen! Egy amerikai kutatás szerint a munkavállalókra nehezedő stressz, a munkahelyi nyomás növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a metabolikus szindróma, a depresszió, a kiégés, az általános nyugtalanság és az elhízás kockázatát.

Figyelje magát, a fáradékonysága, a borús hangulata, a munkakedvének csökkenése már intő jel lehet, nem kell megvárni a további pszichoszomatikus tüneteket, a kézremegést, a lázas felpörgetettség érzését, a szorongás miatti alvás- és evészavarokat, fej- és gyomorfájást. A stressz ellen sokat tehet az egészséges életmóddal: kiegyensúlyozott táplálkozással, testmozgással, rendszeres életvitellel, hiszen ezek mind a testi-lelki erőt, ellenálló-képességet növelik. Napi szinten pedig sok kis kiegyensúlyozó, hangulatjavító trükkel lehet küzdeni a munkahelyi stressz ellen. Nézzünk néhány tippet, hogyan érezheti magát jobban a munkahelyén!

Induljon örömmel!

Sokan bosszantó közhelynek érzik, de igaz, hogy nagyon sok múlik a hozzáálláson. Ha valaki "hétfő reggel szindrómával" , nyűgös rosszkedvvel indul munkába, az bizony rányomja a bélyegét az egész napjára, a munkateljesítményére is. Ha viszont beengedi az agyába azt a gondolatot, hogy milyen jó valahova tartozni, hogy van egy hely, ahol számítanak rá, a szaktudására, és ami, nem mellesleg a megélhetését biztosítja - egyből lendületesebben, pozitív érzésekkel, energiákkal kezdődik a nap.

A ruha is teszi...

A külsőségek bizony, számítanak! Ha valaki a helynek és a munkájának megfelelő, egyéniségéhez illő öltözetben, derűs, világos színekben jelenik meg a munkahelyén, ha csinosnak, elegánsnak érzi magát, mégis kényelmesen, feszélyezettség nélkül tud mozogni, az is sokat hozzátesz a jó hangulatához.

Számítson a közlekedési nehézségekre! Minden perc számít? Igen, mégis összehasonlíthatatlanul szerencsésebb, ha reggelente időben elindul, és magabiztosan, pontosan érkezik meg, mintha kapkodva, a rohanástól idegesen, ziláltan, csapzottan esik be a munkahelyére az utolsó pillanatban.

Az eltűnt idő nyomában Mennyi időt vesz el a munkahelyéig majd hazáig tartó utazás naponta? Ne hagyja kárba veszni, hasznossá, kellemesebbé teheti azt a fél, vagy egy órát is! Ha úgy tekinti, mint lehetőséget az egyedüllétre, amit gondolkodásra, a napjának megtervezésére fordíthat, de akár zenehallgatásra, sőt, önművelésre is felhasználhat, egyből jobb kedve lesz!

Ha tömegközlekedéssel utazik, mindig vigyen egy-egy jó könyvet magával, sőt, akár nyelvtanulásra is szánhatja ezt az egyébként kieső időt. Ha minden hétköznap csak öt új szót megtanul, egy év alatt már egy használható alapszókincs birtokába juthat, amely jócskán erősíti az önbizalmát is. Autóvezetés közben zenét, rádiót, CD-t hallgatva is jól kezdődhet a nap, jobban, mintha előre utálattal gondol a napi közlekedés kellemetlenségeire, dühöng a dugók miatt és unottan várja, hogy végre feszülten, fáradtan beérjen.

Feszült a munkahelyén? Úgy érzi, túl stresszes az élete? Használja stresszkalkulátorunkat , és eredményei alapján javaslatokat kap arra vonatkozóan, hogyan tudna javítani a helyzeten!

Tervezzen! Ha tudja, mit akar aznap megtenni, és alaposan végiggondolja, nehézség, fontosság szerint rangsorolja a teendőit, az keretet adhat a napjainak, és nem kell az energiarabló, stressznövelő "azt sem tudom, mihez fogjak" érzéssel megküzdenie. Listát készíteni is érdemes, és minden pont kipipálása egy-egy jókedvet kölcsönző kis sikerélmény lesz. A profik több teendőlistát is összeállítanak: az egyik egy hétre előre tartalmazza a feladatokat, a másik pedig az aznapi tennivalókat szedi össze. Szervezettséggel enyhíthető a munkahelyi stressz leggyakoribb oka, az időhiány.

Figyeljen az étkezésekre! A munkahelyi stressz leghamarabb az étkezések normális rendjét borítja fel, akár úgy, hogy enni sincs kedve, akár épp ellenkezőleg, úgy, hogy stresszoldásként egész nap szinte folyamatosan "csipeget" valamit. Egyik sem helyes. Ha eleinte nehéz is betartani, mindenképpen kezdődjék a nap reggelivel, és napközben is, minden étkezésnek lehetőség szerint adja meg a módját. A gép mellett, munka közben "bekapott" étel sem a gyomornak, sem a hangulatnak nem tesz jót.

Szerencsésebb felállni, és az arra kijelölt pihenő helyen, nyugalomban elfogyasztani a tízórait vagy az uzsonnát: egy-egy tízperces tea- vagy kávészünet, esetleg egy kis, baráti beszélgetéssel egybekötve valódi felfrissülést hozhat, amit a munka közben felhörpintett duplákról nem lehet elmondani. Az ebédidő "betartása" sem luxus, utána újult erővel, energiával folytathatja a munkát. Azt sem mindegy, mit eszik: a stressz fokozza a szabadgyökök keletkezését, ami hosszú távon krónikus betegségeket okozhat. Így tanácsos minél több antioxidánst tartalmazó ételt fogyasztani: piros gyümölcsöket, brokkolit , zöldpaprikát, tengeri halakat, olajos magvakat.

A kellő mennyiségű folyadékbevitelre is figyelni kell: ha nincs meg a napi 2-2,5 liter, könnyen tartós fejfájással bünteti a vízhiányt a szervezet. Ajánlható például a zöld tea, amely jobban élénkít, mint a kávé, ugyanakkor hasznos antioxidánsokat, nyomelemeket is tartalmaz. Az ülő munkát végzőknek gyakran meggyűlik a bajuk az emésztésükkel is, a székrekedés is gyakori következménye a stressznek. Ezt segíthet elkerülni, ha teljes kiőrlésű gabonafélékkel és naponta egy probiotikus élelmiszerrel, például élőflórás joghurttal gazdagítja az étrendjét - ezek munkahelyen is elfogyaszthatók.

Mozduljon! Az ülő munka, illetve az egyazon testtartást igénylő munkavégzés hosszabb távon mozgásszervi panaszokat, ízületi bántalmakat, izommerevséget, rossz tartást stb. okozhat. Munka közben ezért óránként álljon fel, legalább a helyiségben sétálgasson egy kicsit, és ha teheti, a legjobb néhány egyszerű, nyújtó tornagyakorlatot is elvégezni. A jól kiválasztott ülőbútor is sokat segíthet, így például a gerinc körüli izmokat folyamatosan mozgásban tartó fittball labdát egyre többen használják irodában is.

Lazítson! A közvetlen stresszhatás ellen vannak bevált gyorssegélyek: egyik például, hogy ilyenkor tudatosan igyekezni kell lelassítani a légzést, mély levegőket venni, kicsit bent tartani, majd lassan kifújni. Az agykontroll is bárhol alkalmazható: pár perc alatt feszültségenyhülést, felfrissülést hozhat.

Ne vállalja túl magát! Senki nem mindenható, és ez a legterhelhetőbb, legjobb szakemberekre is vonatkozik. Nem feltétlenül a nélkülözhetetlenségét bizonyítja, ha olyan feladatokat is felvállal, ami semmiképpen sem fér bele egy ember munkaidejébe, erejébe. Adott esetben éppen az mutathatja jobban a helyzetfelismerő képességet, a hozzáértést, szakszerűséget stb., ha időnként nemet is tud mondani, ha jól méri fel a feladathoz szükséges időt, energiát, és megosztja azt a munkatársaival. A mértéktelen túlórázás, a rendszeresen hazavitt munka nem hoz megoldást sem a túlhajszoltságból eredő munkahelyi stresszre, sem az időhiányra, viszont biztosan felemészti az érintett testi-lelki erejét, hosszabb távon rontja a teljesítményét és az egészségét is.

Pihenjen eleget! Az okosan megtervezett munkanaphoz a pihenés is hozzátartozik: ha valaki elég időt szán alvásra, otthoni regenerálódásra, az sokkal jobban érzi magát és többre képes másnap a munkahelyén, mint az, aki kényszeredetten, elcsigázva, hosszas túlórázás után mártír arccal kezdi a napot.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A napsütést gomolyfelhők zavarják, fátyolfelhők szűrik, és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar, az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.