Koronavírus: nem jár a táppénz

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás, mert ez nem minősül fizetett távollétnek - mondta Viszló László munkajogász.

Koronavírus: nincs élelmiszerhiány az országban Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A részletekért kattintson ide!

Táppénz nem jöhet szóba

A munkajogi szakértő arról is beszélt, ez egy vis maior helyzet, hiszen a munkavállaló önhibáján kívül nem tud munkába állni. Ilyenkor a munkáltató dönthet úgy, hogy a kiesett időre a felek megállapodása alapján munkabért számol. Betegszabadság, így táppénz nem jöhet szóba, a munkáltató ugyanis nem jogosult arra, hogy ezekről döntsön.

Ha a koronavírus miatt karanténba kényszerülünk, nem jár táppénz
Ha a koronavírus miatt karanténba kényszerülünk, nem jár táppénz. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

Kollektív szerződés (ksz) rendezhetné ezt a kérdést, azonban Viszló Lászlónak nincs tudomása olyan ksz-ről, amely az egészségügyi karantén idejére járó díjazást, munkabérkifizetést tisztázza. A munkajogász közölte: a magyar jogrendszerben nincs az egészségügyi karanténra vonatkozó munkajogi szabály, ez egy új helyzet, amely - véleménye szerint - a későbbiekben szabályozást igényel.

Karantén: önként vagy kényszerből

Az új típusú koronavírus terjedése miatt egyre több helyen rendelnek el karantént, Olaszországban például két, afertőzésgócpontjának tartott tartományt vontak vesztegzár alá, de van, aki önként bújik el a világtól egy bizonyos időre. Korábbi cikkünkben írtunk egy olasz politikusról, aki az után vonult önkéntes karanténba, miután kiderült, hogy egyik munkatársnője megbetegedett. Attilio Fontana közösségi oldalán, videóüzenetben jelentette be, hogy két hétre bezárkózik a lakásába, a felvételen szájmaszkot viselt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)