Koronavírus: nem jár a táppénz

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás, mert ez nem minősül fizetett távollétnek - mondta Viszló László munkajogász.

Koronavírus: nincs élelmiszerhiány az országban Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A részletekért kattintson ide!

Táppénz nem jöhet szóba

A munkajogi szakértő arról is beszélt, ez egy vis maior helyzet, hiszen a munkavállaló önhibáján kívül nem tud munkába állni. Ilyenkor a munkáltató dönthet úgy, hogy a kiesett időre a felek megállapodása alapján munkabért számol. Betegszabadság, így táppénz nem jöhet szóba, a munkáltató ugyanis nem jogosult arra, hogy ezekről döntsön.

Ha a koronavírus miatt karanténba kényszerülünk, nem jár táppénz
Ha a koronavírus miatt karanténba kényszerülünk, nem jár táppénz

Kollektív szerződés (ksz) rendezhetné ezt a kérdést, azonban Viszló Lászlónak nincs tudomása olyan ksz-ről, amely az egészségügyi karantén idejére járó díjazást, munkabérkifizetést tisztázza. A munkajogász közölte: a magyar jogrendszerben nincs az egészségügyi karanténra vonatkozó munkajogi szabály, ez egy új helyzet, amely - véleménye szerint - a későbbiekben szabályozást igényel.

Karantén: önként vagy kényszerből

Az új típusú koronavírus terjedése miatt egyre több helyen rendelnek el karantént, Olaszországban például két, afertőzésgócpontjának tartott tartományt vontak vesztegzár alá, de van, aki önként bújik el a világtól egy bizonyos időre. Korábbi cikkünkben írtunk egy olasz politikusról, aki az után vonult önkéntes karanténba, miután kiderült, hogy egyik munkatársnője megbetegedett. Attilio Fontana közösségi oldalán, videóüzenetben jelentette be, hogy két hétre bezárkózik a lakásába, a felvételen szájmaszkot viselt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció