Komoly kihívást jelent a home office

A koronavírus-járvány előtt a magyarok alig néhány százaléka dolgozott távmunkában, most azonban sok cég számára ez jelenti a megoldást a dolgozók egészségének megóvása és a működés folytatása érdekében. A home office-ban dolgozók számának drasztikus növekedése viszont még ott is komoly kihívást jelenthet, ahol eddig is alkalmazták ezt a módszert. Most ugyanis hosszabb távon kell biztosítani a technikai eszközöket és az ergonomikus munkakörnyezetet, ráadásul még a családi összhangra is figyelni kell.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018-ban az alkalmazottak mindössze 3,7 százaléka dolgozott irodán kívül. Ezen azonban jelentősen változtatott a koronavírus-járvány . "Mivel jelenleg a cégek számára az egyik legészszerűbb döntés az otthoni munkavégzés elrendelése, ezért rövid időn belül sokszorosára növekedett a távmunkában dolgozók száma. Mindez azt jelenti, hogy az irodában használt technikai eszközöket és ergonomikus irodai környezetet otthon kell biztosítani, kialakítani. Ez pedig még ott is komoly kihívást jelenthet - a cégek, a munkavállalók, a családok részéről egyaránt -, ahol a távmunkát korábban is alkalmazták" - hívta fel a figyelmet Végh József, a K&H HR igazgatója.

A technikai feltételek a legfontosabbak

Az otthoni munkavégzés elsődleges feltétele a biztonságos technikai háttér megteremtése. A távmunka a koronavírus-járvány kitörése előtt sok esetben azt jelentette, hogy az alkalmazott otthon elvégezte a feladatait, amit aztán beküldött az irodába - a távmunkában dolgozók 26 százalékának ugyanis nem volt hozzáférése a munkahelyi hálózathoz. A jelenlegi körülmények ezért egy új technikai kihívást jelentettek. A hazai vállalatoknak ugyanis a távmunka többhetes zavartalan, folyamatos működéséhez távoli elérést, a céges levelezéshez és dokumentumokhoz hozzáférést, valamint saját eszközöket kellett biztosítani - akár néhány nap alatt.

koronavírus, koronavírus home office, koronavírus otthonlét, koronavírus otthoni munkavégzés, koronavírus kihívások
Sokaknak nem is az otthoni munkavégzés jelenti a legnagyobb kihívást, hanem a munka és a családi élet összeegyeztetése. Fotó: Getty Images

Ergonomikus munkakörnyezet otthon

Koronavírus: így hatékony az otthoni munka - olvassa el a részleteket!

A technikai feltételek megteremtése mellett kisebb hangsúlyt kap az ergonomikus munkakörnyezet otthoni biztosítása, pedig ez is kulcskérdés lehet. A megfelelő munkakörülmények közérzetünk és munkavégzésünk hatékonyságának szempontjából egyaránt meghatározóak, ezért otthon is érdemes kialakítani egy fix helyet a munkavégzéshez, ahol a megtámasztott ülés, a képernyő megfelelő magassága és a lábak kényelmes elhelyezése is megoldható. Így még a koronavírus miatt érzett stressz is kevésbé vonja el a figyelmünket a munkáról.

Családi home office

A KSH felméréséből az is kiderült, hogy az alkalmazottak többsége - 67 százaléka - egyetért azzal, hogy otthoni munkavégzés esetén a munka és a magánélet könnyebben összeegyeztethető. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy 82 százalék szerint a home office rugalmasabb időbeosztást tesz lehetővé, 61 százalék szerint jobban tervezhetők a feladatok, 57 százalék szerint pedig az otthoni környezetben kevesebb a zavaró tényező.

A koronavírus miatt elrendelt otthoni munkavégzés azonban abban is jelentősen eltér a korábbi gyakorlattól, hogy sok esetben a család összes tagja, kicsik és nagyok is otthon tartózkodnak. Ezért célszerű világosan jelezni, hogy milyen feltételekre és magatartásra van szükség a család többi tagjától ahhoz, hogy valóban hatékonyan elvégezhessük feladatainkat. "Kisgyerekek esetén ezt persze jóval nehezebb megoldani, így akár azt is érdemes végiggondolni, hogy a normál munkaidőtől függetlenül melyek azok az órák, amikor koncentráltan tudunk dolgozni" - tanácsolja a szakember.

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu -n!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten még többfelé lehet erősen felhős az ég, ott elvétve kisebb eső, zápor is előfordul. A szél északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. Késő este 13 és 19 fok valószínű. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra