Így hat a férfira, ha a nő többet keres

Fokozott stresszt okoz a férfiaknak, ha nem ők a fő kenyérkeresők - derült ki egy új tanulmányból.

Manapság már nem meglepő, ha egy nő ugyanannyi jövedelemmel rendelkezik, vagy akár még valamivel többet is visz haza, mint a párja. A férfiakat viszont zavarja, ha nem ők a fő kenyérkeresők: egy friss kutatás eredményei szerint ez komoly stresszt jelent az erősebbik nem képviselői számára.

fizetés, jövedelem, pénz, férfiak és nők, stressz
fizetés, jövedelem, pénz, férfiak és nők, stressz

Mennyit keressen a nő?

A férfiak akkor szoronganak a leginkább, ha csak nekik van bevételük a családban - vagyis rájuk hárul minden számla fizetése és az étel előteremtése. Azonban akkor is jelentős mennyiségű stressz éri őket, ha a feleségük többet keres náluk - állapította meg dr. Joanna Syrda közgazdász, aki 15 év alatt több mint 6 ezer heteroszexuális amerikai párt tanulmányozott. A közgazdász szerint a legtöbb férj számára az lenne az ideális, ha a feleség a család összbevételének 40 százalékát keresné meg. Ha 50-50 százalék az arány, az a többség számára már nem annyira megfelelő.

Veszélyes elvárások

Életveszélyes az alacsony fizetés - részletek itt!

"Ha a feleségek többet keresnek, mint a családi bevétel 40 százaléka, a keresetük növekedésével egyenes arányban nő a férjük stressz-szintje" - mondta dr. Syrda. Ám amikor a feleségeket kérdezte erről, ők úgy vélekedtek, hogy a családi bevétel 50-50 százalékos megoszlásánál lenne a legalacsonyabb a férjük stressz-szintje. "Ezek az eredmények is arra utalnak, hogy a társadalmi normák - például hogy a férfi a családfenntartó és többet kell keresnie a feleségénél - veszélyesek lehetnek a férfiak egészségére nézve" - emelte ki a szakember.

Ha az ilyen normáknak próbálnak megfelelni a férfiak, az nemcsak a stressz miatt lehet veszélyes, hanem az állandó feszültség következményei miatt is. A tartósan magas stressz-szint ugyanis magas vérnyomás, szívbetegség, alvászavar, valamint mentális, érzelmi és szociális problémák kialakulásához is vezethet - véli a szakértő.

Forrás: nypost.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső