A nőkkel ennyire vagyunk előítéletesek

Az emberek 90 százaléka táplál valamilyen előítéletet a nőkkel szemben - derült ki az ENSZ friss elemzéséből.

Az ENSZ jelentése azt vizsgálta, hogy az egyes sztereotípiák és előítéletek mennyire akadályozzák a nemek közti egyenlőség tényleges megvalósulását. A jelentéshez 75 ország adatai használták fel, a szakemberek tehát a világnépesség 80 százalékáról összegyűjtött információkból dolgoztak.

Az eredmény némi előrelépésről tanúskodik, például növekszik az elemi iskolába beíratott lányok száma és csökken az anyai halandóság. Ugyanakkor az emberekben még mindig mélyen gyökereznek különféle előítéletek.

nők, férfiak, előítéletek, sztereotípiák, nemek közti egyenlőség, nemek közti egyenlőtlenség
nők, férfiak, előítéletek, sztereotípiák, nemek közti egyenlőség, nemek közti egyenlőtlenség

Meglepő, miket gondolnak a nőkről

Országok, ahol jobb a nők élete - kattintson!

Az adatok szerint a férfiak 91 százalékának és a nők 86 százalékának van legalább egy kérdésben egyértelműen elfogult álláspontja. A többség például alkalmatlannak találja a nőket politikai vagy gazdasági vezetőnek. Emellett sokan gondolják azt is, hogy a nőknek kevésbé fontos az egyetemi végzettség, mint a férfiaknak, mások pedig inkább férfiakat foglalkoztatnának, ha nagyon kevés lenne a munkahely. Közben pedig a férfiak és a nők több mint egynegyede - 28 százaléka - nem lát semmi kivetnivalót abban, ha egy férfi veri a feleségét.

Ezen a téren a pakisztániak vezetnek: itt a lakosság 99,81 százaléka táplál legalább egy előítéletet, de nem sokkal marad le Katar (99,73 százalék) és Nigéria (99,73 százalék) sem. De például a franciák többsége - 56 százaléka - is táplál valamilyen szexista előítéletet. A legkevésbé elfogultak az andorraiak (27 százalék), a svédek (30 százalék) és a hollandok (39,75 százalék).

Harcolni kell az előítéletek ellen

A nemek közti egyenlőség pártolóinak az efféle előítéletek elleni harc jelenti a következő célt - mondta Achim Steiner az ENSZ Fejlesztési Program (UNDP) főigazgatója. "A tevékenység, amely oly sikeres volt az egészségügyi vagy oktatási szakadék szűkítésében, most egy sokkal nagyobb kihívás előtt áll. Küzdeni kell a férfiakban és nőkben is mélyen gyökerező előítéletekkel, a valódi egyenlőség eléréséért - emelte ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció