Tüskés, mogorva, de ő a legnépszerűbb orvos

Vajon azok, akik dr. House-t kedvelik a legjobban a kórházi sorozatok orvosai közül, szeretnék, ha ilyen karakterű lenne háziorvosuk vagy nőgyógyászuk?

Modern mesék egészségről, emberségről

Pszichológiai kutatások sora próbálta már megfejteni, vajon miért olyan népszerűek a kórházsorozatok, játékfilmek. Az emberek többségét érdekli a téma, főleg addig, amíg magát egészségesnek tudja, mások betegségéről, balesetéről, gyógyulásáról szívesen nézi a filmes történeteket. Az is emelheti ezeknek a vonzerejét, hogy a kórházak, orvosok belső élete ma is titokzatos világ, aminek személyes megtapasztalását mindenki szeretné elkerülni. A sorozatok azt az illúziót keltik a nézőben, hogy belát a színfalak mögé, szakmai fogásokat, titkokat leshet el. Az a fehér köpenyes "istenség" pedig, amely az életben félelemmel tölti el, emberré válik, olyan érzésekkel, gyarlóságokkal, munkahelyi és magánéleti konfliktusokkal, mint bármelyik "civilé".

Érdekes, hogy még azok is újra meg újra a tévé előtt ragadnak, akik saját bajukkal el sem mennek orvoshoz, mert tartanak attól, hogy valami súlyos diagnózist fognak majd hallani. Európának ezen a részén az is fontos lehet, hogy a történetek nagyobb részében olyan ellátást láthatunk, amilyennel adott esetben magunk is kiegyeznénk: hivatásuk magas szintjén álló, emberséges orvosok, csinos és lelkiismeretes nővérkék, szükség esetén azonnal elvégzett teljes körű vizsgálatok, egy-két ágyas különszobák – mintha modern népmeséket látnánk, amelyek azt a reményt ébresztik a nézőben, hogy mindez vele is így történhet szükség esetén.

A tüskés, az apás vagy a sármos

A minap egy gyors felmérést végeztünk a HáziPatika Facebook oldalán: a szerkesztőséget az érdekelte, vajon melyik kórházsorozat orvoskaraktere vívta ki leginkább a nézők rokonszenvét. Legtöbb szavazatot dr. House kapta, az azonos nevű, 190 epizódból álló sorozat főszereplője. Második helyen a 80-as években népszerű A klinika című német sorozat Brinkmann professzora, harmadikon pedig minden idők leghosszabb kórházsorozata, a 353 epizódból álló Vészhelyzet Ross doktora végzett. Érdekes, hogy szavazóink közül akadtak olyanok is, akik máig legjobban a Magyarországon legkorábban látott kórházsorozat, a csehszlovák Kórház a város szélén hőseit szeretik, a nőcsábász Blazsejt és az áldott jó szívét csípős humorral leplező Strosmajer doktort, sőt, még a magyar Szomszédok Mágenheim doktora is kapott szavazatokat.

A filmek szerelmesei a sármos filmsztárokhoz szoktak, így a jóképű Ross doktor előkelő helyezése érthető. A – finoman szólva is – érett férfikorban lévő, fiával együtt dolgozó Brinkmann professzor népszerűsége kicsit meglepőbb. Már csak azért is, mert annál a szavazásnál, ahol maguknak a sorozatoknak a kedveltségét hasonlítottuk össze, a Klinika csak a hatodik helyen végzett, mintha a Fekete-erdei magánkórház személyzetéből csak a méltóságteljes, higgadt, apásan bölcs nagyfőnökre emlékeznének. De a legkülönösebb dr. House elsöprően fölényes győzelme. Ez a karakter ugyanis jócskán eltér a megszokott típustól: a sánta, borostás, csöves fazonú orvos jóképűnek a legjobb akarattal sem mondható, az emberségét igen nagy sikerrel titkolja, sőt, lépten-nyomon hangoztatja a betegek iránti utálatát. Mi teheti ennyire népszerűvé, szerethetővé ezt a tüskés modorú, mogorva, modortalan, nehezen elviselhető figurát? A főnöke fogalmazza meg a legpontosabban, a kórház egy pénzes támogatójának magyarázkodva: "Nem rúghatom ki, mert ez a szemétláda a legjobb orvosom". Dr. House ugyanis elképesztő tudású orvos, csodálatos diagnoszta, aki a betegségek azonosítását egyfajta emelt szintű sakkjátszmának tekinti, amelynek megoldását rejtvényfejtő szenvedéllyel és elmélyültséggel keresi.

Szórakoztatás és mellékhatások

Tallózva a sajtóvisszhangok között kiderül, hogy a kórházsorozatok fogadtatása korántsem egységes. Van, aki a szórakoztatáson túl egészségügyi ismeretterjesztést is elvárna ezektől, mondván, hogy legalább az elsősegélynyújtás, az újraélesztés alapjaira megtaníthatnák a nézőket ezeken keresztül. Akad, aki abban látja a bajt, hogy ezek a filmek hamis képet vetítenek az egészségügyi ellátásról, hiszen nem szabadna elfelejtkezni arról, hogy a valóság bizony más – de ezek a fanyalgók sem változtathatnak azon, hogy a nézők, bizony, szeretnének legalább egy-egy epizód idejére elfelejtkezni erről.

A sorozatok kedveltségét felmérő szavazáson a drámai izgalmakat, feszültséget, adrenalint is kínáló Doktor House bizonyult a legnépszerűbbnek, megelőzve a hasonlóan pergő cselekményű Vészhelyzetet. Ezeket a Dokik és a Bones, majd a Harmadik műszak követte, A klinika pedig hatodik lett. Ebből is látszik, hogy harminc év alatt mennyire felgyorsult a világ – ma már nem annyira köti le a nézők figyelmét a lassúbb menetű, több érzelmet, családias epizódot bemutató, olykor még a természet szépségeire is kitekintő sorozat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: