Testünknek is kell a szórakozás

Az éves szabadságot tanácsos nem csak nyárra időzíteni, ám az egyszeri, hosszabb pihenésnél sokkal fontosabb szervezetünknek a napi és heti lazítás. Az egyéntől függ, hogy inkább aktív, vagy passzív pihenésre van szüksége, de testi és lelki egészségünkne

Júniusban az iskolaszünettel megkezdődnek a nyári szabadságolások is. A családok útra kelnek, hogy kipihenjék a munka fáradalmait. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakran és hogyan szánunk időt a lazításra. Mint Purebl György, a Semmelweis Egyetem ÁOK Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese a HáziPatika.com-nak elmondta, napi, heti, havi és éves pihenőidőkre egyaránt szükség van. "A legfontosabb, hogy a passzív pihenés mellett naponta legalább fél-egy óra olyan tevékenységet végezzünk, amely örömet okoz és feltölt. Ugyanilyen fontos a heti egyszeri pihenőnap - nem véletlenül írták elő a különböző vallások kötelező jelleggel" - fogalmazott a szakértő.

Purebl György szerint ezek a napi-heti rendszerességű pihenések fontosabbak, mint az évi egy-két alkalommal kivett szabadság. Ez evolúciós/antropológiai szempontból is megalapozott: a natív körülmények között élő törzsek például nem mennek szabadságra, ám naponta sok órát töltenek pihenéssel és szórakozással.

Téli üdüléssel tehetünk a depresszió ellen

Két kutatóorvos kilenc éven át vizsgálta az éves szabadság hatását 12 ezer olyan férfin, akiknél nagy volt a koronária betegség kockázata. A vizsgálat kimutatta, hogy nemcsak jobb egészségi állapotban voltak azok, akik évente rendszeresen elutaztak szabadságra, mint azok, akik nem éltek ezzel a lehetőséggel, de az infarktushalálozás is alacsonyabb volt körükben. A kutatók úgy gondolják, hogy a szabadság védő hatása elsősorban a stressz csökkentéséből fakad. Tanácsos nem minden szabadnapot nyáron eltölteni, hanem télre is beiktatni egy kis pihenőt. "Sok ember érzékeny a fényhiányra, Magyarországon is, tőlünk északabbra még inkább. Ez az érzékenység téli hangulatzavar formájában jelentkezhet. Ez sokszor csak enyhe depressziós állapot, melynek legjobb gyógyszere a fény. Ezért egy egyhetes téli síelés, vagy napos, meleg helyre utazás fényterápiás túrának felel meg, és segít megelőzni a téli depressziót" - hangsúlyozta lapunknak a pszichiáter.

Mindenkinek kell a pihenés

A szakember szerint nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi időt kell egyben pihenéssel tölteni ahhoz, hogy az ember regenerálódjon, mivel jelentősek az egyes egyének közti különbségek, illetve attól is függ, hogy mennyi mindent kell kipihenni. "Ami biztos: a legjobb kiégés-megelőzés (kiégés minden munkakörben van, nemcsak a segítő foglalkozásokban, bár ott gyakoribb), a napi munkaidő korlátozás, és a minél több szabadság. Tehát nem érdemes minimumot kijelölni, minél többre kell törekedni a szabadság kivételekor" - mondta Purebl György, hangsúlyozva, hogy a napi/heti rendszeres pihenés és feltöltődés sokkal fontosabb. A szakértő szerint rossz stratégia az, ha valaki egész évben hajt, és azt várja, hogy majd a szabadságán ezt kipiheni.

Lapunk kérdésére a szakértő elmondta, mind aktív, mind passzív pihenésre szükség van, az egyik nem pótolja a másikat. "Az arányok változhatnak a személyiségtől és a munka jellegétől függően. Egy pörgősebb embernek, vagy egy monoton munkát végzőnek több aktív pihenés kell, de nekik is szükségük van passzívra is".

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)