Nők a munka világában – Nobel-díjat ért ennek feltárása

Miért keresnek még mindig többet a férfiak, mint a nők? Erre a kérdésre is megtalálta a választ Claudia Goldin, aki elsőként vehetett át nőként közgazdasági Nobel-díjat.

Idén Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténész kapta a közgazdasági Nobel-díjat a nők munkaerőpiaci helyzetének több évtizedes kutatásáért. A Portfolio arra volt kíváncsi: hogyan járult hozzá Goldin ahhoz, amit a nők munkaerőpiaci helyzetéről tudunk.

női munkaerő, dolgozó nő
A nők munkája még mindig sok helyen kevesebbet ér, mint a férfiaké. Fotó: Getty Images

Mindenhol hátrányt szenvednek

A díj több mint fél évszázados történetében Claudia Goldin az első nő, aki egyedül kapott közgazdasági Nobel-díjat. Több évtizedes, az amerikai nők gazdaságtörténetére, illetve a nők és a férfiak közötti munkaerőpiaci különbségekre kiterjedő kutatásáért kapta meg az elismerést. Tudományos eredményei mellett azért is, mert ez rendkívül fontos téma. A Föld lakosságának a fele nő, akik valamilyen értelemben szinte a világ összes országában hátrányt szenvednek a munkaerőpiacon is. Ennek mértéke nagyon különbözik az egyes országok között, és nem merül ki abban, hogy a nők kisebb valószínűséggel dolgoznak és kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Az Egyesült Államokban a nemek közötti különbség a havi bérekben jelenleg 22, míg Magyarországon 15 százalék. 

Goldin munkássága arról szól, hogyan változott a nők szerepe a gazdaságban és tágabb értelemben a társadalomban az elmúlt bő évszázadban, és ezek a változások milyen okokra vezethetők vissza. Idővel ő vált a nemek közötti különbségek és a nők munkaerőpiaci szerepvállalásának első számú kutatójává. 

De vajon miért?

Goldin szerint a nemi bérkülönbségeknek számos oka van. A munkáltatói diszkrimináción túl a bérkülönbségek származhatnak az oktatásba és más emberi tőkébe való eltérő mértékű befektetésből, különböző készségekből, vagy a családhoz és a munkavégzéshez kapcsolódó különféle elvárásokból. Goldin arra is talált bizonyítékot, hogy a nőkkel szembeni diszkrimináció még mindig létezik egyes területeken. Egyik tanulmányában például kimutatta, hogy a “vak” meghallgatások bevezetése a szimfonikus zenekaroknál növeli annak az esélyét, hogy nő kerül a zenekar tagjai közé vagy lép előrébb.

A legnagyobb hátrány a bérezés tekintetében a kisgyermeket nevelő nőket éri. Goldinék kutatásai alapján ennek az lehet az oka, hogy számos jól fizető állás jelentősen díjazza a hosszú munkaórákat és a folyamatos, esti és hétvégi rendelkezésre állást. Ez hátrányt jelent az édesanyák számára, akik emiatt kisebb arányban vállalnak ilyen munkát. Az is igaz, hogy a nemek közötti bérkülönbségek csökkenő tendenciát mutatnak. Ez a csökkenés azonban főként az alacsonyabb pozíciókban igaz, a magasabb pozíciók tekintetében nem, ez az úgynevezett üvegplafon-jelenség, amely egyébként Magyarországon is jelen van.

A fiatalabb korukban fizetett állásban dolgozó nők emlékezete idősebb korukban lassabban hanyatlik – állítja egy amerikai kutatás. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra