A munka így hat a nőkre

A fiatalabb korukban fizetett állásban dolgozó nők emlékezete idősebb korukban lassabban hanyatlik - állítja egy amerikai kutatás.

A nők körében gyakoribb az Alzheimer-kór - a részleteket ide kattintva olvashatja el!

Több mint 6 ezer 1935 és 1956 között született amerikai nőt vontak be egy kutatásba, hogy kiderítsék, milyen összefüggés van a munka és a demencia között a nők esetében. A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik fiatal felnőtt koruk és középkoruk között fizetett munkát végeztek, életük későbbi szakaszában lassabban szembesültek memóriavesztéssel, mint azok, akik sohasem dolgoztak a munkaerőpiacon .

munka, munkahely, dolgozó nő, munkaerőpiac, demencia, memória, időskori elbutulás
A munka fiatalon tartja az agyat. Fotó: 123rf

A munkavégzés előnyei

A kutatók szerint a fizetett állás számos szempontból hasznos a nők számára: nemcsak pénzügyi előnyei vannak, hanem segít a szellemi frissesség megőrzésében és a társadalmi kapcsolatok teremtésében is. Ezek pedig mind hozzájárulnak az időskori emlékezetromlás mérsékléséhez.

"Bár egyelőre még csak az előzetes eredmények állnak rendelkezésre, kutatásunk bizonyítja, hogy a fizetett munkaerőpiacon való részvétel segíthet megelőzni az időskori emlékezethanyatlást az amerikai nőknél" - mondta el Rose Mayeda, a kutatás vezetője. További kutatásokra lesz azonban szükség annak megállapítására, hogy a nők teljes foglalkoztatottságára irányuló programokkal hatékonyan fel lehet-e lépni a memóriavesztés ellen.

Az Egyesült Államokban az Alzheimer-kórban szenvedő emberek kétharmada nő. Hosszú ideig úgy gondolták a szakértők, hogy a nők aránya azért magasabb az Alzheimer-betegek és a demenciában szenvedők között, mert tovább élnek. Több új kutatás is arra mutat azonban, hogy biológiai és társadalmi okok is meghúzódnak a jelenség hátterében.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: