Mi zajlik a médiumok agyában?

A Thomas Jefferson Egyetem és a brazil Sao Paulo Egyetem kutatói brazil médiumok agyi véráramlását (CBF) elemezték pszichográfia közben. A hiedelmek szerint ilyenkor egy halott személy vagy lélek ír a médium kezén keresztül.

5 kevéssé tapasztalt és 5 gyakorlott médium szervezetébe fecskendeztek radioaktív kontrasztanyagot, hogy agyműködésüket egyszeres fotonkibocsátó komputertomográf (SPECT) segítségével térképezhessék fel normál írás és pszichográfia során.

"A spirituális élmények közismerten befolyásolják az agyműködést. Eddig kevés tudományos érdeklődés kísérte azonban a médiumok reakcióit, akik állítólag halottak lelkével kommunikálnak, illetve azok irányítása alatt állnak" - mondta el Andrew Newberg, a Jefferson nemzetközileg is elismert spiritualitás és agyműködés-szakértője, aki Julio F. P. Peresszel és munkatársaival dolgozott együtt a témakörben.

A médiumok a 15-47 éves korosztályból kerültek ki, és akár havi 18 alkalommal is végeztek pszichográfiát. Mindegyikük jobbkezes volt, kielégítő mentális állapotnak örvendett és nem szedett pszichiátriai gyógyszereket. A pszichográfia során - elmondásuk szerint - a szokásos transzállapotba kerültek, a kontrollfeladatot azonban a hétköznapi, nyugalmi helyzetben hajtották végre. A tapasztaltabb médiumok bal hippokampusza, jobb felső halántéki tekervényei, a bal elülső cinguláris kéreg frontális lebenyének régiói és a jobb precentrális tekervények kisebb aktivitást mutattak transzállapotban, mint a normál írás során, a kezdőbb médiumoknál azonban ennek pont az ellenkezőjét tapasztalták. A háttérben valószínűleg az lehet, hogy ők sokkal céltudatosabban igyekeztek végrehajtani a feladatot. A mentális betegségek hiánya egybevág a nemrég bizonyított ténnyel, hogy a disszociatív élmények igen gyakoriak a lakosság körében, különösen a vallásos/spirituális közösségekben, ezért ezek nem feltétlenül betegség tünetei.

Az írásmintákat szintén elemezték, melynek során a pszichografikus alkotásokat komplexebbnek találták, különösen a gyakorlottabb médiumok esetén. Egy összetettebb alkotás általában a frontális és temporális lebenyek magasabb aktivitását igényli, de ebben az esetben mégsem ez a helyzet állt elő. Többféle lehetséges magyarázatot is számba vettek. Az egyik ilyen, hogy amint a frontális lebeny aktivitása csökken, a pszichográfiai alkotást támogató egyéb agyi területek még inkább felszabadulnak a gátlás alól (hasonlóan az alkoholos és drogos befolyásoltság esetén tapasztalható helyzethez), így a teljes komplexitás fokozódhat. "A médiumok transzállapotának első idegtudományi kiértékelése izgalmas adatokat szolgáltatott az elme jobb megértéséhez. Érdemes tovább kutatni ezt a területet" - jelentette ki Newberg.

A kutatás eredményei a -ban jelentek meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)