Koronavírus: ennyit hagy a járvány a húsvétból

A Ferenc pápa vezette szertartások egyedüli helyszíne az idén a Szent Péter-bazilika és az előtte levő tér lesz. De teljesen üresen.

Az utolsó vacsorát idéző csütörtök délutáni misét Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta, eddig minden évben börtönben, betegotthonban vagy menekülttáborban mutatta be, ahol a tanítványok lábát megmosó Jézust idézte. A szertartás az idén elmaradt. A délután hat órakor kezdődő mise helyszíne az üres Szent Péter-bazilika volt.

Nagycsütörtökön elmaradt a lábmosás szertartása, a nagypéntek esti keresztutat a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják, és Ferenc pápa nem a bazilika lodzsájáról adja áldását a világra húsvét vasárnap az új koronavírus-járvány kényszerítette módosítások miatt a Vatikánban. A Ferenc pápa vezette szertartások egyedüli helyszíne az idén a Szent Péter-bazilika és az előtte levő tér lesz. Mindkét helyszín teljesen üres, vagyis hívők nélküli lesz. A Vatikán a koronavírus-járvány miatti óvintézkedésekhez igazodva módosította a nagyhét hagyományos menetét. Nagycsütörtök délelőtt a Vatikánban nem mutatják be az olajszentelési, más nevén krizmaszentelési misét.

koronavírus, húsvét, Ferenc pápa
A máskor mindig mosolygós Ferenc pápa gondterhelten készül a szertartásokra. Fotó: Getty Images

A nagypéntek esti szertartást hat órától a Szent Péter-bazilikában tartják a főoltár mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál, ahol Ferenc pápa a virágvasárnapi misét mutatta be. A homíliát szokás szerint Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetes, a Pápai Ház szónoka mondja. A szertartáson többek között az egyházért, a keresztények egységéért, a zsidóságért, a nem keresztényekért, a nem hívőkért, a kormányzókért, a járványtól szenvedőkért és az őket segítő orvosokért és egészségügyi dolgozókért is imádkoznak.

1965 óta először tartják más helyen

Koronavírus: az idei húsvét más lesz

A koronavírus-járvány az elmúlt hónapokban sok mindent megváltoztatott az érintett országokban, így Magyarországon is. Nem lesz ez másként a húsvéttal kapcsolatban sem. Részletek itt.

Az este kilenckor kezdődő keresztutat az idén nem a Colosseumnál, hanem 1965 óta először a Szent Péter téren tartják meg. A program szerint a via crucis, a keresztút a tér közepén álló ókori obeliszknél kezdődik, ahol Krisztus szenvedésének első nyolc állomása elevenedik fel, majd a bazilikához felvezető, legyező alakú lépcsősor felé haladva helyezik el a többi stációt. Az utolsó, vagyis a tizennegyedik állomás a lépcsősor tetején lesz. A keresztút útvonalát földön elhelyezett mécsesek világítják meg. Az állomásokon a keresztet kisebb csoportok viszik, biztonságos távolságra egymástól, köztük lesznek a vatikáni egészségügyi hivatal, valamint a padovai "Due Palazzi" nevű börtön rabjai és dolgozói. A keresztút állomásain elhangzó meditációkat minden évben más írja: az idén a szerzők között a padovai börtön öt rabja, egy gyilkosság áldozatának családja, egy életfogytiglani büntetését töltő férfi lánya, egy börtönnevelő, a felügyeleti bíróság egy tagja, egy elítélt édesanyja, egy katekista, egy szerzetes, egy börtönőr volt, valamint egy elítélt, és nyolc év után felmentett pap is leírta gondolatait. Padova börtönében mintegy 200 elítélt tölti büntetését.

Hívők nélkül komor és sötét lesz a bazilika

A szombat este 9 órakor kezdő vigília-szertartása nem a bazilika főbejáratánál, hanem a Katedra-oltárnál zajlik, ahol a pápa megáldja a tüzet. A húsvéti gyertya meggyújtása elmarad, nem fogják a hívők kezébe tartott mécsesek megvilágítani a bazilikát, elmarad a főbejárattól a főoltárig tartó bevonulás, és elmaradnak az ilyenkor szokásos keresztelések is. A bazilika a hagyomány szerint a szertartás kezdetén teljes sötétségbe borul, majd fokozatosan felkapcsolják a fényeit.


Vasárnap 11 órakor Ferenc pápa szintén az üres bazilikában mutatja be az ünnepi misét. Délben a Róma városának és a világnak szóló Urbi et Orbi áldást nem a bazilika központi lodzsájáról, hanem a főoltárnál mondja el, mivel a Szent Péter téren senki sem lesz, aki meghallgassa. Húsvéthétfőn délben Regina Caeli (Mennyek királynője) imádságot és rövid beszédet mond. A húsvéti szertartásokat a Vatikán interneten és a többi tömegkommunikációs eszközön egyenesben közvetíti. Olaszország többi templomában a járványhelyzettől függően rendezik meg a szertartásokat. A bezárt milánói dómban vasárnap este Andrea Bocelli ad ingyenes koncertet, mely szintén interneten lesz látható.

Saját magának énekelte a Happy Birthdayt a karanténban a nagyi - a szívszorító részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag