Jobb ember szeretne lenni? Ennyire egyszerű!

Sokáig úgy gondolták, hogy a személyiségünk genetikailag meghatározott, és bármennyire is szeretnénk, nem tudunk ezen változtatni. Azonban bizonyos személyiségjegyek igenis alakíthatóak, például izgalmas könyveken keresztül. Hogyan?

Az egyik legelterjedtebb modell szerint a személyiségünket öt nagyobb faktor határozza meg: mennyire vagyunk kíváncsiak vagy óvatosak, mennyire vagyunk szervezettek vagy szétszórtak, mennyire vagyunk társaságkedvelőek vagy visszafogottabbak, mennyire vagyunk barátságosak vagy gyanakvóak, illetve mennyire vagyunk szorongóak vagy magabiztosak.

A gyógyszerszedés hatása

A legtöbb egészségügyi szakember azon az állásponton van, hogy a pszichiátriai kezelések során a betegeknek csupán a viselkedésén, illetve az élethez való hozzáállásán lehet változtatni, a személyiségén nem. Vagy mégis? Tudjon meg többet!

Minden személyiségfaktornak vannak jó és rossz elemei, melyek megkönnyíthetik vagy éppen megnehezíthetik az életünket. Mivel sokak szerint a személyiségünk olyan előre meghatározott dolog, melyen nem tudunk változtatni, a személyiségjegyeink elfogadása néhány ember számára kifejezett nehézséget jelenthet a mindennapokban: aki óvatosabb típus, az szívesen lenne egy kicsit kalandvágyóbb, aki hajlamos a befelé fordulásra, irigykedhet nyitottabb barátaira.

Egy új kutatás szerint azonban a személyiségünk igenis formálható, méghozzá a könyveken és az olvasáson keresztül. A University of Toronto szakemberei, Maja Djikic és Keith Oatley szerint a regények, novellák olvasása különösen az empátiára, illetve az új élményekre való nyitottságra van nagyon jó hatással. Djikic és Oatley szerint ez annak köszönhető, hogy a sokat olvasó emberek pontosabban észlelik mások érzéseit, könnyebben bele tudnak helyezkedni mások helyzetébe, ráadásul kedvesebben és segítőkészebben is fordulnak a többi ember felé.

Egy új kutatás szerint azonban a személyiségünk igenis formálható, méghozzá a könyveken és az olvasáson keresztül

Egy új kutatás szerint azonban a személyiségünk igenis formálható, méghozzá a könyveken és az olvasáson keresztül


A kutatók szerint ezeket a pozitív hatásokat több tényezőre is visszavezethetjük. Az elképzelt történetek lehetőséget kínálnak arra, hogy belehelyezkedjünk egy másik ember életébe, és felfedezhessük a főszereplő belső világát, megismerhessük az érzéseit és a gondolatait. Ezáltal pontosabb képet kaphatunk az érzelmekről és jobban fel tudjuk azokat ismerni. Egy jó regény olvasása közben az érzelmek széles skálájával megismerkedhetünk, és olyan tapasztalatokat is szerezhetünk, amelyekre egyébként a valóságban nem nagyon lenne lehetőségünk.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy az empátián és a nyitottságon kívül más személyiségjegyekre is hatással van-e az olvasás, de valószínűnek tűnik, hogy a könyveken keresztül nemcsak jobban megismerhetjük saját magunkat, de pontosabb képet kaphatunk mások érzelmeiről is, ez pedig nagy mértékben befolyásolhatja a kapcsolatainkat.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag