Frusztrálttá, iriggyé tesz a Facebook

Német tudósok a Facebook-felhasználók érzelmi életét vizsgálták meg közelebbről. A résztvevők több mint egyharmada negatív élményekről, például frusztrációról számolt be a közösségi oldal használata után.

A vizsgálati eredmények szerint ennek fő oka az, hogy online frusztráció kialakulásában" - nyilatkozta Dr. Hanna Krasnova, a Humboldt Universität doktori programjának hallgatója.

Egyértelmű, hogy az állandó pozitív megnyilvánulásoknak és a látszólag sikeres barátok hozzászólásainak köszönhetően az emberek akaratlanul is ismerőseikhez hasonlítgatják magukat, ami irigységhez vezethet. "Azok, akik nem a barátaikkal való kommunikációra, hanem ismerőseik hírfolyamának olvasgatásra, fényképnézegetésre és információszerzésre használják a közösségi oldalakat, fájdalmas érzelmi következményekkel szembesülhetnek."

A kutatási eredményekből kiderült az is, hogy az irigységet és féltékenységet kiváltó offline és online események közel egyötöde a Facebookhoz köthető. Ez is jelzi, milyen nagy hatással van a közösségi oldal felhasználóinak érzelmi életére. Érdekes módon ez az irigység sokszor arra ösztönzi a felhasználókat, hogy kikozmetikázzák profiljukat, ami másokban újból irigységet válthat ki: ez a jelenség az úgy nevezett "irigység spirál".

Németországban főként a szabadidővel és nyaralással kapcsolatos információk jelentik a fő irigységforrást. "Ez főleg a nyaralásokról feltöltött fényképeknek köszönhető" - magyarázta Dr. Thomas Widjaja, a Darmstadt Egyetem munkatársa.

A kutatási eredmények alapján a tudósoknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a Facebook passzív használata károsan hathat a felhasználók mindennapi érzelmi életére. "Az irigység természetét , és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak elterjedtségét figyelembe véve mondhatjuk, hogy sok ember szenved az online élet fájdalmas következményei miatt" - vélekedett Helena Wenninger, a Darmstadt Egyetem kutatója.

A részletes kutatási eredményeket Németországban, a lipcsei 11. Nemzetközi Informatikai Konferencián ismertetik majd a tudósok.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: