„Ezekkel a terápiákkal tudjuk tartalmasan megtölteni a mindennapokat” – terápiás foglalkozások az Olajág Otthonokban

Vannak, akiket a megnövekedett lakhatási költségek, másokat a társaság, a biztonság és az állandó felügyelet csábít arra, hogy beköltözzenek egy idősotthonba. Ritkán beszélünk azonban a programokról, terápiás foglalkozásokról, amelyek szórakoztatóbbá és tartalmasabbá teszik az idős emberek mindennapjait. Szász Krisztinával, az Olajág Otthonok marketingvezetőjével beszélgettünk arról, milyen terápiás foglalkozásokkal várják a lakóikat.

HáziPatika.com: Milyen specialitásai vannak az időskornak terápiás foglalkozások szempontjából? Hányféle szempontból kell másként bánni ezzel a korosztállyal?

Szász Krisztina: Az idősek életszakasznak megfelelő fizikai és mentális állapota egyénenként eltérő, emiatt vannak olyan terápiás foglalkozások, amelyek egyénileg, és vannak, amelyek csoportosan is tarthatók. Az egyén aktuális állapotát mindenképpen figyelembe kell venni, amely az idősek esetén sokszor összetett. Például minden korban rendkívül megterhelő a veszteség, a gyász, időskorban azonban fokozottan figyelni kell az aktuális esemény mellett már fennálló tényezőkre. Mentálisan vannak-e egyéb problémák? Fizikailag fennáll-e korlátozottság? És így tovább.

Másként kell felépíteni vagy adott esetben másféle terápiára van szükség egy demenciával élő, vagy egy mozgásában korlátozott időssel, még akkor is, ha az aktuális probléma a gyászfeldolgozás. Ami nagyon fontos: mindig önkéntes részvételen alapul a foglalkoztatás.

HáziPatika.com: Melyek lehetnek a fő célok ezen a területen? Milyen fizikai, lelki, mentális hozadékokkal számolhatnak a résztvevők?

Sz. K.: Általánosságban elmondható, hogy a foglalkoztató terápiáknak rengeteg célja lehet: az adaptáció, a készségek, képességek fejlesztése, illetve szinten tartása. De ide tartozhat a további állapotromlás lassítása, az önellátó képesség minél hosszabb ideig való fenntartása is. És persze segítik az új szociális kapcsolatok kialakítását, egyes foglalkozások képesek a viselkedészavarok enyhítésére, érzelmi élmények nyújtására, esztétikai ingerek biztosítására. Ezekkel a terápiás alkalmakkal tudjuk hasznosan és tartalmasan megtölteni a mindennapokat.

HáziPatika.com: Az Olajág Otthonok lakói milyen terápiás foglalkozások közül választhatnak?

Sz. K.: Az Olajág Otthonokban széles a terápiás foglalkozások köre: van komplex művészetterápia (képzőművészet, irodalom, mozgás, zene), mentálhigiénés terápia, népszerű a kutyás terápia, esetenként pónilovas terápia, és állatsimogató. De van mozgásterápia, ezen belül zenés torna, táncterápia és szenior tánc. Kedvelt a mese- és zeneterápia is. Illetve van egy, a Watson Team Coaching módszeren alapuló csoportos foglalkozás is, amelyben a szociális kapcsolatok megélése, fontosságuk erősítése az elsődleges cél.

művészetterápia, terápiás foglalkozások, idősek, idősek otthona
A terápiás foglalkozások szórakoztatóbbá és tartalmasabbá teszi az idős emberek mindennapjait. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

HáziPatika.com: Tervezik bővíteni a foglalkozások körét?

Sz. K.: Arra törekszünk, hogy minél több mentális és fizikai problémára adjanak választ, segítséget a foglalkozások, ezért megfontolunk minden lehetőséget. Most éppen a hangterápia bevezetése foglalkoztat bennünket, de elkezdtünk fazekasmesterrel is együtt dolgozni, mert az agyag megmunkálása is sokrétűen fejleszt (például a finommotorikus mozgásokat).

HáziPatika.com: Mit tapasztal, mi az, ami miatt szeretnek ezeken részt venni a Olajág Otthonok lakói?

Sz. K.: Rengeteget számít a csoport ösztönző ereje, önmaguk kreativitásának felfedezése, de idesorolható az alkotás öröme, az érzelmek kifejezésének lehetősége is. És persze a terápiás foglalkozások jó alkalmak az erősségeik megmutatására, a rejtett, sokszor fel sem ismert sérelmek, fájdalmak oldására. Ezeken van lehetőség a kapcsolatépítésre, valami újnak a megélésére, az ismeretek bővítésére. Mindenkit más élethelyzetben, más mentális és fizikai állapotban érünk el és mást tud kivenni, ha szívvel-lélekkel részt vesz.

„Az ujjunkat sárga, kék, rózsaszín és zöld színű festékekbe mártottuk, így rajzoltunk. Először felhőket és esőt festettem, ezért kicsit komor lett a kép, azonban ezt követően egy lányt rajzoltam a kép közepére, egy vidám, huncut lányt vagy nőt, aki talán én vagyok. Ezt követően vázoltam fel a házunkat és a szelet, majd a Napot, amitől egyre csak vidámabb és vidámabb lett a festményem. Nagyon jól éreztem magam az egész foglalkozás alatt. Különböző emlékeket és az azokhoz kapcsolódó érzéseket hozott fel bennem, mint egy körutazás az életemben. Az elkészült képemet, a nagy egészből kivágva megkaptam, és kiragasztották nekem az ajtómra. Szívesen nézek rá és mesélem másoknak, hogy én készítettem.” – Lakó, Olajág Otthonok

HáziPatika.com: Kik tartják a foglalkozásokat, hogyan választják ki őket?

Sz. K.: A foglalkozásokat az adott területen nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek tartják. A kiválasztás is ezen alapul, hozzátéve az idősek ismeretét, szeretetét, a velük való közös munkára képességet. Fontos, hogy a terapeutának legyen célja, amit szeretne elérni, eszközei, amivel el tudja érni, és lehetőség az eredmények mérésére. 

HáziPatika.com: Mely tevékenységekre fogékonyak leginkább az idősek?

Sz. K.: Érdekes módon, a tapasztalatok alapján vagy azokat a foglalkozásokat kedvelik, ahol elmélyülten egy dologra lehet és kell koncentrálni, vagy a komplex foglalkozásokat, ahol több érzékszervük „dolgozhat”. Például zenehallgatás közben kézzel végzett alkotó munka, esetenként egy-egy mozgást beiktatva.

HáziPatika.com: Milyen szempontok szerint válasszanak? Mi alapján ajánlják valakinek az egyik vagy másik foglalkozást?

Sz. K.: Az aktuális élethelyzet, az érdeklődés, a megoldandó problémák, felmerülő igények mind fontosak. Az önkéntességet itt is szeretném kiemelni. A terapeuta személye is nagyon fontos, sok esetben döntő, hogy milyen gyakorisággal veszi igénybe a lakó a foglalkozást, eljön-e másodszor is. Ismerjük a velünk élőket, így egy-egy új foglalkozás bevezetésénél a kollegák azonnal sorolják, hogy kiknek javasolt a részvétel.

HáziPatika.com: Milyen sajátos kihívásokkal találkoznak a foglalkozások során?

Sz. K.: Az egyéni képességek nagyon mások már időskorban, akár mentálisan, akár fizikailag, ezért ezek okozzák a legnagyobb kihívást. A terápiás foglalkozásokat tartóknak pedig mindenkire egyformán figyelniük kell.

HáziPatika.com: Említette, hogy népszerű a táncterápia. Hogyan képzeljük el ezeket az alkalmakat?

Sz. K.: A táncterápia több éve működő foglalkozás intézményeinkben. A terapeuta sokéves tapasztalattal rendelkezik idősekkel való foglalkozás területén. A foglalkozáson a mozgásukban korlátozottak is részt tudnak venni. Olyan táncos mozgásokat végeznek – sokszor segédeszközöket (pl. selyemkendőt) igénybe véve –, amelyek a testük minden porcikáját megmozgatják. Figyelniük kell a saját és a társaik mozgására, a használt eszköz és a mozgáskombináció kivitelezésére, a zenére, és még sorolhatnám. Közben eltűnnek a különbségek, csak a zene és a tánc öröme marad. Észrevétlenül telnek a percek, egyre szélesebbek a mosolyok, mélyebb az átélés. A végén ugyan kicsit fáradtak, de elégedettek a résztvevők, és még napokig emlegetik a közös élményt. 

Szeniortánc-oktató tapasztalata: „A szenior tánc több koreográfiára épül. Az egyik tánc esetében egy teljes történet épült a koreográfiára, amelyet a résztvevők egyre csak építettek és teljes átéléssel el is játszanak, mint a színészek. Jelesül, a mozgással almaszedést imitálunk először egyik kézzel, majd másik kézzel, a rossz almákat a vállunk fölött eldobjuk, a lábunkkal elrúgjuk, a jókat kosárba szedjük. A kosarat nyolc lépéssel hazavisszük. A résztvevők itt már érezni szokták a sülő almás pite illatát is.”

HáziPatika.com: Előfordul, hogy egy-egy lakónak látványosan fejlődik az állapota, személyisége valamelyik terápiás foglalkozástól?

Sz. K.: Számomra a legemlékezetesebb eset – jóllehet több is volt – egy demenciával élő néni esete volt. Állapotából kifolyólag kisszámú alkalommal reagált a környezetére, de a zeneterápia alkalmával – amikor a terapeuta olyan dalokat énekelt és kísért hangszeren, amelyeket a korosztály még gyermekkorából ismert – egyszer csak elkezdett énekelni és potyogtak a könnyek a szeméből. Mondanom sem kell, nem csak neki. 

HáziPatika.com: Gyakran megindító egy ilyen foglalkozás?

Sz. K.: Művészetterápiás foglalkozás alkalmával, zenehallgatás és beszélgetés közben a megbocsátás témakörében azzal dolgoztak a résztvevők, hogy egy olyan ember számára készítettek képeslapot, akitől szerettek volna bocsánatot kérni. A képeslapok a művészi értékük mellett olyan érzelmeket hordoztak, amiktől igazi súlyuk volt. Aki szerette volna, el is mondhatta a többieknek, hogy kitől és miért szeretne bocsánatot kérni. Egyrészt nagyon tanulságos volt, hogy ebben a korban miért szeretnénk bocsánatot kérni. Másrészt, azt látni, hogy a mű elkészültével, a bocsánatkérés elmondásával mekkora felszabadultság látszott az időseken, elmondhatatlan.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az Olajág Otthonok támogatta.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: