Beszélgetések: Benke László

Hazánk legismertebb, többszörös világbajnok mesterszakácsát faggattuk étkezési és sportolási szokásairól.

Laci bácsi - ahogy sokan ismerik - elárulta nekünk, hogy rendszeresen tornázik Norbival, kedvenc étele a lebbencsleves és a paprikás krumpli.

Hogyan vélekedik az egészségről, az egészséges életmódról? Mennyire fontos ez az életében?

Az egészség nagyon fontos dolog. Egészen más minőségű az ember élete, ha fejfájás gyötri, vagy esetleg szervi, testi bajai vannak. Ilyen esetben az ember egész napja, életvitele tönkre mehet. Így én az egészséget az egyik legfontosabb tényezőnek tartom az életemben.

Melyek azok a dolgok, amikre kiemelten odafigyel?

Nagyon jó kérdés ez egy magamfajta, lepkesúlyú embertől. Mert itt gondolom erre utalt. Mondhatnám azt is, hogy enyhén molett. Kedves doktoromnak is mindig azt mondom, hogy nekem nem a súlyommal van a baj, hanem a magasságommal. Csak húsz centivel kellene magasabbnak lennem, és akkor nem lenne semmi problémám. Ez azonban nem mindig volt így. Gyerekkoromban nagyon sok betegségen estem át, pl. vizes tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, agyhártyagyulladás, fertőző vesegyulladás. Mondhatnám azt is, hogy minden lehetséges betegségen átestem. Sokszor annyi erőm, sem volt, hogy az egyik kórházi ágytól a másikig átmenjek a saját erőmből. Teljesen legyengültem, vézna lettem. A végére már szinte teljesen leépültem. Ekkor kerültem a szegedi klinikára, ahol az egyik professzor teljes levegőváltozást és sokkoló, intenzív étkezést írt elő. Emellett hormonális kezelést is kaptam. Ekkor kezdtem el hízni.

Mit ért azalatt, hogy sokkoló, intenzív étkezés?

Ez azt jelenti, hogy például a levesbe kaptam három tojás sárgáját, a főzelékbe édesanyám mindig belerakott egy-két csirkemájat. Egyszóval mindent "feltuningoltak". Gyerek létemre vörösbort ittam, erős, sűrű bort, nem híg pancsoltat. Reggelire mindig vajas és mézes kiflit kaptam. Tehát egy sokkoló táplálkozáson estem át és mellette egy hormonális kezelésen. Három hónap kezelés után elkezdtem hízni, és ma is tartom ezt a jó kondíciót.

A gyerekkori intenzív étkezés mennyire volt hatással foglalkozására, hogy ma mesterszakácsként dolgozik?

Nem volt döntő szerepe, mivel már gyerekkoromban is szakács akartam lenni, ami a szüleim foglalkozásából adódik. Az édesanyám hentes-mészáros volt, édesapám viszont vendéglős. Így én már kicsi koromtól ott voltam a gasztronómia és a vendéglátás körül, már akkor elhatároztam, hogy szakács leszek.

A gyerekkori étkezés után a mai egészséges életmódra visszatérve, mi az, amit ma nem fogyaszt? Szokott-e például alkoholt inni? Sportol-e?

A munkámból adódóan nem egyszerű az ilyen dolgokra odafigyelnem. Mondhatni, ez a hóhér akasztása. Egy séfnek kóstolni kell az ételeket. Nem adhatok ki ételt úgy, hogy nem kóstoltam meg. Itt persze nem evésről van szó, hanem kóstolásról. De gondoljon el egy napot, amikor húsz, harminc féle ételt kell megkóstolni! Ez tömegét tekintve már étkezésnek felel meg. Sajnos, ez befolyásolja a fogyókúrát is. Amit egy hét alatt odafigyeléssel - hangsúlyozom, nem a radikális gyógyszeres fogyásról van szó - leadok magamról, azt a hét végén visszahízom. Én egy orvosi baleset vagyok, mint a púpos teve, ami, amikor az oázishoz jut, teleszívja magát vízzel. A hétvégi kalóriabomba annak köszönhető, hogy elnöke vagyok a Fesztiválvárosok Gasztronómiai Társaságának. Minden szombat és vasárnap országos versenyeken veszek részt, mint zsűrielnök. Gondolja át, hogy egy-egy versenyen például 198 kanál gulyást, 98 kanál halászlét, vagy 112 kanál vadpörköltet kell végigkóstolni. A zsűrielnök akkor hiteles, ha mindegyik ételt megkóstolja. Így nehéz fogyókúrázni. Sajnos, nálam ezek a plusz súlyok nem a hátamon, hanem a hasamon jelennek meg, így egy fordított púpú teve lettem. Természetesen van pár dolog, amire odafigyelek: nem iszom tömény alkoholt. Odafigyelek arra, hogy a bevitt szénhidrát-mennyiséget a minimálisra csökkentsem. Ritkán fogyasztok zsíros ételeket. Schobert Norbival szoktunk tornázni, vagy amikor időm engedi, kirándulni járok. Ezen kívül rendszeresen járok orvosi kontrolra. Régebben mindig azt mondtam, hogy csak akkor megyek orvosdoktorhoz, ha a mézes pálinka orvosságként már nem funkcionál. Így az ötven felé azonban célszerű, hogy rendszeres kontrollra járjon az ember, mert ez sok gondnak, nyűgnek a megelőzésében segíthet.

Felmerül a kérdés, hogy nem fásul-e bele az ember, amikor 198 gulyást kóstol végig. Lehet még ennyi íz után különbséget tenni?

Természetesen lehet. Mindig azt mondják, hogy kettő után már nem is tudsz különbséget tenni. Ilyen esetekben a kétkedőket magam mellé állítom, hogy kóstolja velem végig mind a 198-at. A zsűrizés nem egyszerű feladat. Mindig hibákat keresek a mestermunkákban, hogy indokolni tudjam, miért adtam rá annyi pontot. Minden embernek van elképzelése arról, milyen a jó gulyásleves, ez a száz pont. Ezzel szemben hol helyezkedik el az, amit elém tesznek. Számít a színe, az íze, az állománya, a darabolása, a mennyisége, a térfogata, a sűrűsége, a benne lévő egyes alkotó anyagok és azok összetétele. Ezeket kell sorba venni, majd utána lehet pontozni.

Az elmúlt tíz évben sokat változtak hazánkban az étkezési szokások. Jó ez vagy rossz? Vajon milyen hatással van ez a magyar közegészségre?

Az étkezési kultúra hűen tükrözi minden nép életvitelét, kultúráját. Mutatja a múltját, meghatározza a jelenét és a jövőjét is. A kultúra mellett az adott ország gazdasági helyzetére is rávilágít. Ha egy nemzet anyagilag szűkölködik, akkor az étkezése is szegényes, amikor egy nemzet jómódú, akkor az étkezési kultúrája is gazdagabb, teljesebb. Nem véletlen, hogy a távol keleten a császárság idejében kialakultak azok az összetett és heterogén gasztronómiai kultúrák, amelyek ma is oly jellemzőek, és itt most elsősorban Kínára és Japánra gondolok. Ha Európáról beszélünk, akkor XIV. Lajos korát kell megemlítenünk. Ekkor ugyanis új ételek, étkezési szokások jelentek meg, amelyek a későbbi európai konyhakultúrát is megalapozták. A magyar ember hagyományos táplálkozási szokásaira nagyon jellemző az egy tál, rusztikus ételek fogyasztása. Ahogy az idő s a divat változik, úgy a magyar emberek étkezési szokásai is. Nagy hatással van a táplálkozásunkra a gyorsétkezdék elterjedése és a távol-keleti ételek megjelenése is. Ez azonban csak egyfajta frissességet, ízváltást jelent étkezési kultúránkban. Senki nem fog áttérni kínai étkezési szokásokra vagy kultúrára. Az új ízeket magyarosítják, átültetik a hazai ételek világába. Gondolok itt arra, hogy távol-keleti fűszereket használunk a pörkölthöz, vagy nem azokat a hagyományos köreteket tálaljuk fel, mint például a tarhonya vagy a nokedli, hanem inkább zöldségeket, mint a kínai vagy Japán étkezéseknél. A magyar étkezési szokásokban meg volt annak az oka, hogy miért eszünk olyan sok zsíros ételt. Mivel nem volt hűtőszekrény, az ételeket a zsír által képzett réteggel lezárva pincében vagy a kútban tárolták. A modern technikának köszönhetően a régi módszerek ma már elhagyhatók, így kevesebb zsírt is fogyasztunk.

Étkezési kultúránk, gasztronómiai szokásaink nem fordultak ki a tengelyükből, hanem finomodtak, európaibbá váltak. Nem csak az ízek változásairól fontos beszélni, hanem arról is, hogy hogyan, milyen körülmények között étkezünk. Véleményem szerint meg kell adni a módját az étkezésnek. Egyáltalán nem egészséges, ha gyorsan, állva fogyasztjuk el ebédünket, vacsoránkat. A félig megrágva lenyelt étel nem tesz jót az emésztésnek. Figyelmet kell fordítani arra is, hogy szépen megterített asztalnál étkezzünk.

Van kedvenc étele? Már amit enni szeret, nem főzni?

Alföldi gyerek lévén a magyaros ételeket szeretem. Ez nem azt jelenti, hogy nem kóstolom meg a más nemzetek ételeit, pl. nemrég kóstoltam a macskahúst. A kedvencem a lebbencs eves, a krumplis ételek, a paprikás krumpli és a gulyásleves. De hangsúlyozom, mindent szívesen megkóstolok.

Hogyan viszonyul az internethez, szokott-e böngészni?

Sajnos nem sok időm van böngészni, elsősorban a hétvégén a fiammal szoktunk leülni a számítógép elé. Fontosnak tartom, mutatja ezt az is, hogy van saját internetes oldalam (www.lacibacsi.hu). Ezen kívül több gasztronómiai tartalmú oldalnál szoktam közreműködni. Ha böngészek, akkor az étkezéssel, italokkal és a hagyományőrzéssel kapcsolatos dolgok érdekelnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső