Az erőszak így hat a testre és a lélekre

Az erőszak jelenléte károsan hat az ember testi és lelki egészségére - állapították meg két kutatással a Chicagói Egyetem tudósai.

A két kutatást több mint ötszáz résztvevő kikérdezésével végezték. Az alanyok olyan chicagói városrészekben élnek, ahol gyakoriak az erőszakos bűnesetek. A válaszadók 77 százaléka 50 év feletti volt.

erőszak, erőszakos közeg, magány, lelki egészség,
Megbetegíthet minket az erőszakos közeg. Fotó: iStock

Magányossá tesz az erőszakos közeg

Az első tanulmány adatai azt mutatták, hogy minél több erőszak fordult elő a lakókörnyezetben, annál magányosabbak voltak az ott lakók. A magány és a társadalmi elszigeteltség összefüggött a kevés testmozgással, az egészségtelen étkezéssel, a túlzott alkoholfogyasztással és a dohányzással is. Az idősek - akik egyébként is hajlamosabbak voltak a magányra és a krónikus betegségekre - még inkább megszenvedték az erőszakos környék ártalmait - mondta Elizabeth L. Tung epidemiológus, a kutatás vezetője.

Az érzelmi bántalmazás egyik igazán ijesztő fajtájáról itt olvashat!

A magány egyre növekvő egészségügyi probléma, amely a halálozás egyik fő előjelzője az Egyesült Államokban. Az erőszakkal átitatott környéken a visszahúzódás talán túlélési stratégia, de hosszú távra nem jó választás - tette hozzá Monica E. Peek, a kutatás társszerzője.

Állandóan résen kell lenni?

A második tanulmány az erőszak jelenléte és az úgynevezett hipervigilancia kapcsolatát vizsgálta. A hipervigilancia - vagyis a túlzott éberség - egy olyan felfokozott érzelmi állapot, amikor az ember úgy érzi, hogy állandóan résen kell lennie. Ez azonban magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, emlékezetzavarokhoz, szorongáshoz és az érzelmek kordában tartásának nehézségeihez vezethet.

"Háborút megjárt veterán katonák körében alaposan tanulmányozták a jelenséget, az erőszak folyamatos jelenlététől szenvedő városrészekben azonban nem" - magyarázta Tung. A hipervigilancia előfordulásának 5,5 százalékos emelkedése a nem hatósági erőszak, 9,8 százalékos emelkedése pedig a hatósági erőszak számlájára írható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: