A fantázia hiánya: munkák, ahol jól jöhet

Az afantázia egy kevésbé ismert kórkép, melynek lényege, hogy az érintett egyszerűen képtelen elképzelni dolgokat. Az érintettek ugyanakkor rendszerint jól teljesítenek a tudományos területeken.

Mi az első dolog, ami az eszünkbe jut, ha valaki azt mondja nekünk, hogy "ne gondolj a rózsaszín elefántra"? A legtöbb embernek természetesen szinte azonnal egy rózsaszín elefánt rajzolódik ki a lelki szemei előtt. Vannak azonban olyanok is, akik akármennyire erőlködnek, nem tudják összerakni a fejükben a leírt képet. Az afantázia egy nem túl ismert kórkép, amely tulajdonképpen a fantázia teljes hiányát jelenti. Kiderült, hogy ennek a jelenségnek eddig nem ismert haszna is lehet, legalábbis azoknak, akik a tudományos pályán szeretnének helytállni.

Hatékony módszerek agyunk fejlesztésére Bár agysejtjeink többsége az anyaméhben formálódik, agyunk bizonyos részei - beleértve a tanulásért és memóriáért felelős területeket is - egész életünkön át folyamatosan termelnek neuronokat. Ehhez a munkához azonban mi is hozzájárulhatunk - kattintson a részletekért!

A fantázia hiánya sem jelent gondot

Az afantázia a legtöbb embernél nem okoz jelentős problémát a mindennapokban, egyszerűen azért, mert ezek az emberek el sem tudják képzelni, hogy milyen lehet elképzelni dolgokat. Ráadásul úgy tűnik, a pályaválasztásra is jelentős hatása lehet ennek az állapotnak. Egy kétezer emberen végzett kutatás arra világított rá, hogy az érintettek nagyjából 20 százaléka matematikával vagy számítástechnikával foglalkozik, illetve valamilyen hasonló tudományos területen tevékenykedik, ami az átlagos népességhez mérve magas arány.

Az afantáziások rendszerint jól teljesítenek a tudományos területeken. Fotó: Getty Images
Az afantáziások rendszerint jól teljesítenek a tudományos területeken. Fotó: Getty Images

Az afantázia ellentéte a hiperfantázia, amely a képzelet kivételesen élénk mivoltát jelzi. Talán nem meglepő, hogy ezek az emberek inkább a kreatív munkakörökhöz húzódnak, a tanulmány résztvevőinek negyede valamilyen képzőművészeti területen dolgozik. A két állapot közül egyébként az afantázia a kevésbé gyakori, nagyjából a lakosság 2 százalékát érintheti, míg a hiperfantázia előfordulása körülbelül 2,6 százalékos.

A kutatást végző Adam Zeeman professzor ugyanakkor hangsúlyozza: a vizsgálat nem tekinthető teljesen reprezentatívnak, ugyanis olyan afantáziás és hiperfantáziás emberek jelentkeztek rá, akik valamilyen módon kapcsolatban voltak az egyetemmel, így feltételezhetően magasabb iskolai végzettséggel is rendelkeznek. A vizsgált alanyok között azonban egyértelműen magasabb volt a tudományos pályán tevékenykedő afantáziások aránya.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció