5 ok, hogy miért mosolyogjunk többet

2011-ben Ron Gutman, a healthap.com vezérigazgatója a mosoly erejéről tartott egy előadást a TED-en: ezt csaknem 4 millióan nézték meg eddig és 49 különböző nyelvre fordították már le. Eszerint a mosoly nemcsak jóllétünket, hanem egészségünket is javítja - ennek részleteit foglaltuk össze az alábbiakban.

1. Ha mosolygunk, mi is, és körülöttünk mindenki más is jobban érzi magát!

Dr. John Thaler mosolykutató véleménye szerint a mosoly pozitív és barátságos képet fest rólunk, ugyanakkor sokkal jobb érzetet is kelt körülöttünk. Gutman TED-es előadásában nemcsak ezt mondja, hanem hivatkozik az Uppsala University egy kutatására is, amelyben a svéd kutatók a mosoly szuggesztív erejét vizsgálták. Eszerint szinte lehetetlen mosolygó emberre nézve fintorogni, mivel a mosoly a lehető legpozitívabb vírus: elnyomja az arcizmaink feletti kontrollt, ha mosolyt látunk.
Ezt tudhatjuk mi is, ha már láttunk babát mosolyogni: ennek hatására elkezdünk mi is mosolyogni, a babák ezt meglátva szintén jobban mosolyognak, ezt látva mi is jobban mosolygunk... és itt kerülünk végtelen körforgásba. Ez annyira ismert jelenség, hogy már Darwin is írt róla: szerinte nem azért mosolygunk, mert jól érezzük magunkat, hanem pont fordítva: magától a mosolygástól érezzük jól magunkat.

2. A mosolygástól jobban megértünk másokat (és fordítva)

A fent említett feedback szociális szempontból is hasznos: egy mosolyt utánozva jobban átélhetjük egy mosolygó személy érzelmi állapotát, valamint jobban megérezhetjük, hogy saját, válaszul adott mosolyunk mennyire igaz vagy hamis. A mosoly ugyanazt jelenti a különböző kultúrákban. Paul Ekman, a világ egyik legismertebb arckifejezés-kutatója (aki a Lie to Me sorozat alapját is adja) is erről számol be: az általa kutott új-guineai fore törzs teljesen elzártan fejlődött a nyugati kultúrától, mégis, ugyanazon érzelmekhez ugyanazon arckifejezéseket társították.

Mosoly nélkül élni?

Gondolja el, hogy mosolyog, de nem látszik az arcán, és az emberek azt hiszik, szomorú és boldogtalan. Ilyen a mosoly nélküli arc, kattintson!

3. A mosoly jobban esik a csokoládénál és a pénznél is

Német kutatók fMRI-képalkotó módszerek segítségével vizsgálták önkéntesek agyi működését a mosolyizmokat blokkoló Botox-injekciók előtt és után. Eredményeik szerint sokkal jobban érezzük magunkat ha mosolygunk és ha képesek is vagyunk mosolyogni. Hasonlóan ahhoz, hogy csokoládét fogyasztva jobban érezzük magunkat, a mosolygás szintén stimulálja jutalomközpontjainkat, de sokkal, sokkal intenzívebben. Egy mosoly ugyanis olyan szinten stimulálja agyunkat, mint 2000 szelet csokoládé vagy 16 ezer fontnyi (25 ezer dollárnyi, 7 millió forintnyi) készpénz, brit kutatók közelmúltbeli kutatásai szerint legalábbis.

A mosoly csökkenti a stresszt

A mosoly csökkenti a stresszt


4. A mosolygás még a stresszt is csökkenti

Dr. Jonathan Nehrer gyermekpszichiáter szerint a mosolygás hatására nemcsak pozitívabban gondolkodunk, hanem a negatív tapasztalatokat is sokkal kedvezőbben tudjuk feldolgozni. Egyes embereknél az, hogy "átmosolyogjuk magunkat" a stresszen vagy az idegességen, része a kognitív viselkedésterápiának: ugyanis ha boldogabbak vagyunk, az lassan képes kihúzni minket negatív gondolatainkból és ennek révén gyorsabban megláthatjuk az élet pozitívabb oldalát. Ha pedig már boldogok vagyunk, a mosoly magabiztosabbá tehet minket boldogságunkban. A mosolygás következtében kialakuló magasabb endorfin- és alacsonyabb kortizolszint hatására stabilabb a homeosztázisunk is.

5. A mosolygás hosszabb, boldogabb életet eredményez

A kevesebb stressz (alacsonyabb kortizolszint) és a nagyobb boldogság (magasabb endorfinszint) hatására életünk minősége és hossza is javulhat. Ide köthető Dr. Bob Stewart pszichológus kutatása is, amely a Soeurs de Notre-Dame apácarend tagjaival foglalkozott. A kutatás 180 apáca önéletrajzával foglalkozott: minél boldogabbak voltak ezen leírások, íróik annál tovább éltek: 90 százalékuk 85 éves korukig is elélt.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag