Miért és mikor mosolygunk?

A mosoly az egyik legkifejezőbb emberi jelzés, lehet valós vagy hamis, fakadhat örömből, keserűségből, szégyenből vagy akár félelemből is. Bár a biológiai háttere mindenhol azonos, a világ különböző részein különböző szociokulturális üzeneteket hordozhat.

A mosolygás tudományával Charles Darwin foglalkozott először: feljegyezte, hogy a mosoly oka, megjelenése, következményei a világon mindenhol közel azonosak, míg számos más nonverbális jelzés kultúránként eltér. Ez azt jelenti, hogy a mosoly velünk született képesség, míg a testbeszéd más elemei tanultak. A kisbabák nagyjából öthetesen kezdenek tudatosan mosolyogni; a vakon született csecsemők ugyanúgy, mint a látók -, mert bár a sírás felkelti a felnőttek figyelmét, a mosollyal azonban könnyebben fent tudják azt tartani.

Tipp

Sokan vannak, akik könnyen elsírják magukat örömükben is, például egy esküvőn vagy ha egy olyan ajándékot kaptak, amire nagyon vágytak. Miért? Itt megtudhatja!

A mosoly és a nevetés gyakran együtt járnak, valószínűleg azonos az eredetük, céljuk pedig a másokkal való kapcsolat megszerzése vagy fenntartása. Automatikusan másoljuk ugyanis a velünk kapcsolatba lépők arckifejezéseit. Azok az emberek, akik képtelenek mosolyogni (például idegbénulás miatt), nehezebben boldogulnak a szociális kapcsolataikban. A nők jóval többet mosolyognak, mint a férfiak (és ez már nagyon korán, két hónapos korban megmutatkozik).

A mosoly és nevetés együtt járnak: céljuk a másokkal való kapcsolat megszerzése

A mosoly és nevetés együtt járnak: céljuk a másokkal való kapcsolat megszerzése

A mosoly tehát ragadós: azokat, akik többet mosolyognak, sokkal kedvesebbnek, szimpatikusabbnak tartjuk, mint azokat, akiknek az arca inkább komoly. Kutatások bizonyítják, hogy a mosolygókkal szívesebben működnek együtt az emberek.

Nemcsak azért mosolygunk, mert ezzel mások szemében vonzóbbnak tűnhetünk: a mosolygás olyan fiziológiás és hormonális változásokat indíthat el a szervezetünkben, melyektől jobban érezzük magunkat, csökken a stressz-szintünk, enyhül a fájdalom, gyorsabban gyógyulunk a betegségekből is.

Igazi vagy hamis?

A mosolyt tanulmányozó szakemberek szerint mindenkinek többféle mosolya van, attól függően, hogy mit is szeretne kifejezni. Hogy pontosan hány típus ismert, az kutatásonként eltér, de a számuk valahol 6 és 14 között lehet. Mosolyt nem nehéz hamisítani: a pszichológusok meglehetősen sokat foglalkoztak ezzel a témával. A hamis mosoly háttérében a látszat fenntartásának vágya, az, hogy úgy tűnjön, élvezünk valamit, egyetértünk valamivel vagy valakivel.

A hamis és az igazi mosolyokat viszonylag könnyű megkülönböztetni egymástól az előbbinél csak a száj körüli izmok dolgoznak, míg az utóbbinál a szemünk környéke is mosolyra húzódik. A mosoly azt is elárulhatja, hogy hazudunk-e vagy igazat mondunk, bűnösek vagyunk-e vagy ártatlanok. Hazugság közben kevesebbet mosolygunk, mint amikor igazat mondunk, mert éppen úgy gondoljuk, a hazugság jár együtt több mosollyal, így mindenképpen igyekszünk ezt elkerülni. Rendőrségi megfigyelésekből pedig kiderült, hogy ha valaki ártatlan vagy kisebb bűncselekményt követett el, többet mosolyog vallomástétel közben, mint aki bűnös.

A szakemberek szerint a hamis mosoly kiszűréséhez négy összetevőt kell megvizsgálni: a mosoly időtartamát (a hamis mosoly tovább tart), a mosoly létrejöttének gyorsaságát (a valódi mosoly valamivel több időt vesz igénybe), a mosoly helyét (a hamis, akaratlagos mosoly leginkább a száj körül látszódik, míg az igazi, spontán mosoly az arc felső részén, a szem és a szemöldök környékén is észrevehető), valamint a szimmetriát (a hamis mosoly általában féloldalas):
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, ott helyenként lehet havazás, hószállingózás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag