Miért rágjuk a körmünket?

Emberek milliói rágják idegességükben a körmüket. Ilyenkor a stresszkezelés hasznos megoldásnak bizonyulhat. Az azonban problémás, hogy a stresszre adott első reakció a körömrágás és az már a viselkedés szerves részét képezi.

Kanadai kutatók azonban most új szempontot adtak a témához. Azt állítják: a körömrágás nemcsak a feszültséget jelezheti, hanem a perfekcionizmusra is utal a viselkedésben, az ilyen emberek ugyanis akkor kezdenek el körmükkel foglalkozni vagy környezetükben matatni, amikor unottak vagy frusztráltak lesznek.
Ez ebbe a típusba tartozók képtelenek megnyugodni és az előttük lévő feladatokat "normális" tempóban megoldani, ezért frusztráltak, türelmetlenek és elégedetlenek, ha nem érik el céljaikat - idézi a kutatást végző Kieron O'Connor professzort, a University of Montreal szakértőjét a Daily Mail. Éppen ezért sokkal könnyebben tudnak unatkozni vagy válik érdektelenné számukra a feladat.

Egy ausztrál pszichológus, Dr. Richard O'Kearney azonban úgy véli: lehetnek olyan emberek is, akik azért rágják körmeiket, mert teljesen másképpen van huzalozva az érintésük és érintésérzékelésük, a körömrágás így egészen egyszerűen jólesik nekik. Kearney azonban egyetért azzal, hogy kozmetikailag és pszichológiailag is sok esetben káros szokásról van szó, ezért is állított össze egy olyan listát, amely révén nagyobb eséllyel lehet búcsút mondani ennek a rossz szokásnak.

Komplikációk
A körmök alatt rengeteg baktérium gyűlhet össze, kilincsekről, vécéláncokról, pénzérmékről vagy bankjegyekről rengeteg szennyeződés kerülhet kezünkre. Amikor körmöt rágunk, ezek a szennyeződések rögtön a szánkba is jutnak, ez pedig nem ígér sok jót.

Piros körömlakk
Apró pszichológiai trükk, de jól működhet: a piros szín azt jelenti a tudatnak, hogy hagyjuk abba, amit csinálunk. Ha ránézünk piros körmeinkre, azonnal be kell hogy ugorjon: nem szabad ráharapni. Ráadásul a körömrágók általában a köröm tökéletlen részeire harapnak rá először, a gondosan karbantartott körmökkel eltűnik ez a késztetés.

Segíthet a leszokásban, ha arra gondolunk, mennyi baktérium gyűlik össze a körmünk alatt

Segíthet a leszokásban, ha arra gondolunk, mennyi baktérium gyűlik össze a körmünk alatt

Figyelemelterelés
Ha akaraterővel akarjuk rávenni magunkat arra, hogy hagyjuk abba a körömrágást, nem fog menni, a szokás hatalma ugyanis általában erősebb. Ehelyett jó megoldást jelenthet a figyelemelterelés: ilyen például hármasával számolni visszafelé 99-től, hatszor félbehajtani egy papírt vagy fél lábon állni egy percig. Ezek ugyanis könnyen meg tudják szakítani az ingert, így megváltoztathat a stresszre adott reakció.

Tudatosítás
Sokat segít, ha körömrágás közben végiggondoljuk, hogy miért is csináljuk, ez ugyanis magyarázatokat szül, ok-okozati összefüggésekre világít rá, amelyek révén sokkal tudatosabbá tudjuk tenni a körömrágást és így nagyobb eséllyel tudjuk megszüntetni. Minél hosszabban gyakoroljuk ezt, annál jobban fog menni!

Relaxáció
A stressz relaxációval is csökkenthető, nemcsak meditációs gyakorlatokkal, hanem akár úgynevezett progresszív izomrelaxációval is. Ez különböző izomcsoportok megfeszítését és ellazítását jelenti. Ezt a lábaknál szokás kezdeni és onnan haladni felfelé.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag