Galambok agyához hasonlít a szerencsejátékosoké

A szerencsejáték-függők és a galambok agya nagyon hasonlóan működik: hajlamosabbak sokat kockáztatni, még akkor is, ha így jóval valószínűbb, hogy veszítenek.

Dr. Elliot Ludvig pszichológus és csapata, a University of Warwick kutatói szerint ez a korábbi nyereményekkel és a kockázatvállalás emlékével is kapcsolatban lehet. "Az emberek és a madarak sem idegenkedtek annyira a kockázatvállalástól, különösen azoktól, amelyek nagyobb nyereményekkel kecsegtettek, ez pedig a korábbi rizikóvállalási tapasztalatokra volt visszavezethető" - mondta dr. Ludvig.

A nyerőgépeknél, félkarú rablóknál jól ismert jelenség a majdnem-nyerés: ilyenkor alig maradunk le a nyereményről. Bár ez tulajdonképpen azt jelenti, vesztettünk, a szerencsejátékosoknak azonban ez ugyanolyan élmény, mintha valóban nyernének. Ha érdekli a folytatás, kattintson ! "Egyszerűen össze lehet foglalni: ha korábban valakinek már volt egy nagy nyereménye, az nagyon emlékezetes marad, olyannyira, hogy erre alapozzuk a későbbi döntéseinket is."

Meglepő módon, az emberek és a galambok ugyanúgy reagáltak a rizikós helyzetekre a kísérlet során, annak ellenére, hogy az kockázatvállalást illeti" - magyarázta dr. Ludvig.

A galambok és a szerencsejátékosok hasonlók?

A kísérlet során az embereket és a galambokat is négy választási lehetőség elé állították, kettő esetében nagy volt a lehetséges jutalom, kettő esetében pedig kicsi (az emberek pontokat nyerhettek, a galambok pedig élelmet). A lehetőségek közül egy volt teljesen biztonságos (vagyis mindenképpen némi nyereménnyel járt), egy pedig 50-50 százalékban jelenthetett nagyobb vagy kisebb nyereményt. Az esetek 35 százalékában az emberek és a madarak egyaránt megkockáztatták a nagyobb nyereményt, még úgy is, hogy ezt megnyerni jóval valószínűtlenebb volt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: