Az orvosokat is megtéveszti ez a drog

Egy friss tanulmány szerint a kokainfogyasztással járó tünetek nagyon hasonlítanak egy betegséghez, ezért gyakori a félrediagnosztizálás. A rossz gyógyszeres kezelésnek pedig súlyos következményei lehetnek.

Egy friss tanulmány szerint a polyangiitisszel járó granulomatózis nevű betegség gyakran félrediagnosztizálható. Ha csak az orrüregben jelentkezik a a probléma, akkor azt valószínűleg a kokainfogyasztás okozhatja – írta meg a MedicalXpress.

Amikor begyulladnak az orrban lévő erek

A kokain rengeteg egészségügyi, köztük érrendszeri probléma kiváltója. Ugyanakkor már az is bizonyított, hogy a drog hatására olyan antitesteket is termel a szervezet, amik a korábban Wegener-granulomatozisként ismert, ma már a GPA-ként is emlegetett, „polyangiitisszel járó granulomatózis” nevű betegségre is jellemzők. A Mayo Clinic szerint a rendellenesség esetében begyulladnak az orrban, az orrmelléküregekben, a tüdőben és a vesében lévő erek.

Ez a betegség egyébként olyan tünetekkel is együtt járhat, mint a kimerültség, a bőrkiütés és az ízületi fájdalom. A GPA elég ritka, 100 ezer emberből csak hármat érint. A tudósok szerint azonban súlyos következményei lehetnek, ha nem ismerik fel időben, hogy a beteg tüneteit valójában a kokain okozza.

illuminált állapotban lévő férfi
A drogozás tünetei nagyon hasonlítanak egy betegségéhez is. Fotó: Getty images

Ilyenkor fontos a drogteszt

A kutatók két brit kórházban újra megvizsgálták azokat a betegeket, akiket érrendszeri gyulladás miatt kezeltek, és a 86 százalékuknál pozitív lett a drogteszt egy rutinvizsgálat során. Olyan betegek is pozitív eredményt produkáltak, akik tagadták, hogy valaha kokainoztak volna, illetve olyanoknál is, akik állításuk szerint csak korábban éltek vele.

A GPA-t gyakran immunszuppresszív gyógyszerekkel kezelik, ezek azonban hatástalanok, ha a beteg továbbra is kokainozik, ráadásul más problémákat is okozhatnak, például gyulladást. A kutatók ezért azt javasolják az orvosoknak, hogy ha az elváltozásokat csak a beteg orrában észlelik, vagy szinonazális betegség jeleit fedezik fel, akkor először mindenképpen végezzenek drogtesztet, mielőtt felállítják a diagnózist és elkezdik a kezelést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A pára-, ködfoltok feloszlását követően, a napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg. Az ország északi, északkeleti felén lehet több a felhő. Számottevő csapadék nem várható. Az északi szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra