Az alkoholtól ezért pirosodik ki az arcunk

Van, akin egyáltalán nem látszik, ha sokat ivott, más orcája pedig már 1-2 koktéltól is rózsaszínben pompázik. Vajon miért reagálunk ennyire különbözőképpen az alkoholra?

Tény, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás emeli a vérnyomást, de téves az a hétköznapi elmélet, miszerint a magas vérnyomás jele, ha iszogatás közben kipirul az arcunk. Egyre több orvosi kutatás támasztja alá ugyanis, hogy a háttérben más, részben genetikai okok húzódnak.

Így öregít az alkohol Az alkoholfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat. A szeszes italok rendszeres fogyasztása közvetlenül hat a test különböző részeire, sőt, még a mentális egészségünkre is. Részletek itt!

"A kipirult bőrrel a testünk azt jelzi, hogy elérte azt a határt, ami után már nem tudja megfelelően megemészteni az alkoholt - magyarázza dr. Amativa Dasgupta, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Karának professzora. - Az alkoholt a szervezetünk acetaldehidre bontja le, és ha ez a folyamat megakad, az arcunkon található hajszálerekbe több vér jut, amitől azok kitágulnak és piros foltot rajzolnak a bőrre."

Van, akinek a szervezete már egyetlen pohár italtól is besokall. Fotó: iStock
Van, akinek a szervezete már egyetlen pohár italtól is besokall. Fotó: iStock

Egy átlagos ember ezt a határt például akkor lépi át, ha egy óra leforgása alatt megiszik két pohár bort. Ez már olyan gyors tempó, amit nem tud követni az emésztésünk, mert nem képes ilyen gyorsan lebontani acetaldehidre az alkoholt. De megfigyelték, hogy vannak olyan népcsoportok, amelynek tagjai ennél jóval kevesebb alkoholra is érzékenyen reagálnak.

<strong>Génekbe kódolva</strong>

Ennek hátterében az áll, hogy az alkohollebontás első lépését az alkohol-dehidrogenáz (ADH) nevű enzim katalizálja, amit egy meghatározott gén kódol. "Kutatásokból kiderült, hogy a kelet-ázsiai emberek egy olyan génvariánst hordoznak, ami az alkoholt jóval gyorsabban dolgozza fel. Az ő emésztésük akár százszor gyorsabban is képes előállítani az acetaldehidet, az pedig így lassabban ürül ki a véráramukból, és a felhalmozódás miatt gyakoribb náluk a kipirosodott arc koccintgatások után" - mondta az orvosszakértő.

A kipirult bőrnél azonban jóval kellemetlenebb tüneteket is okozhat az alkohol azoknál, akik ezzel a génvariánssal rendelkeznek. Szapora szívverést, hányingert, fejfájást, keringési zavart tapasztalhatnak akár már egyetlen koktél vagy más szeszes ital elfogyasztása után.

Forrás: The Healthy

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő