Hírlevelek
Regisztráció

Napi egy spangli, és az iskolai teljesítmény leromlik?

Tanulságos egérkísérletek

2013.07.10.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

Spanyol kutatók kimutatták, hogy a krónikus marihuána-fogyasztás állatokban olyan agyi gyulladás kialakulásához vezethet, ami koordinációs és tanulási zavarokat okoz.

A kutatásban azt is vizsgálták, miért okoz ez az agyi gyulladás motoros és tanulási zavarokat, és kiderült, hogy a kannabisz olyan immunsejteket aktivál, amelyek lényeges szerepet játszanak a cerebellum nevű agyi terület működésében.

A Journal of Clinical Investigation júliusi számában megjelenő kísérletükben a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem kutatói delta9-tetrahidrokannabinolt (THC), a marihuána hatóanyagát adták egereknek hat napig. Ezután az állatoknak koordinációs feladatokat kellett végezniük, és azt is vizsgálták, képesek-e társítani a szemükbe fújt levegőt egy ezt megelőző hanggal. A THC-t kapott egerek mindkét típusú tesztben rosszabbul teljesítettek.A kutatók azt is kimutatták, hogy a THC aktiválja a cerebellumban lévő immunsejtek, a mikrogliális sejtek működését. Ezek a sejtek aztán gyulladást váltottak ki a cerebellumban, és ez okozta a tanulási és koordinációs zavarokat. Ezek a zavarok azonban elmúltak, amikor a kutatók egy olyan gyógyszert alkalmaztak az egerekben, amely megakadályozza a mikrogliális sejtek aktiválódását. Az eredmény a szakértők szerint érdekes új terápiás módszerekhez vezethet a marihuána mellékhatásainak kezelésében. A kutatást vezető Andrés Ozaita azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ezek a mellékhatások általában azonnal elmúlnak, amint az egerek nincsenek többé kitéve a THC-nek.

A marihuána krónikus használata köztudottan csökkenti a kannabinoid receptorok számát az agyban. Ozaita szerint a receptorok csökkent száma váltja ki végül a mikrogliális sejtek aktiválódását. Az agyi gyulladáson kívül egyébként a marihuána-fogyasztást az alacsonyabb IQ-szinttel és a skizofrénia megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozzák.

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Kapcsolódó hasznos cikkeink és szolgáltatásaink

Betegséglexikon