A kokain hatása: így változtatja meg az agyat

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a kokainfogyasztás néhány órán belül megváltoztathatja az agy szerkezetét, ami az első lépés lehet a drogfüggőség felé vezető úton.

A legújabb számában megjelent tanulmány szerint a kokain fogyasztása után nem sokkal a tanulással és a memóriával összefüggésben álló új struktúrák indultak növekedésnek. A legtöbb agyi változáson áteső egerek nagyobb vonzalmat mutattak a kokain iránt. A szakértők ezt a jelenséget úgy írták le, hogy az agy "megtanulja a függőséget".

A Kalifornia Egyetem berkeley-i és a San Franciscó-i kampuszainak kutatói az agysejtek dendritikus nyúlványait vizsgálták, amelyek az emlékek létrehozásában játszanak szerepet.

A kokain javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat, segít megbirkózni a gátlásossággal. Ideiglenesen jót tesz a fizikai és szellemi teljesítőképességnek is, legyen szó akár kreatív, akár monoton feladatokról. Csökkenti az alvásigényt, energetiztál, csökkenti az éhségérzetet. A Olvasson bővebben erről a Drogról ide kattintva! A kábítószer - jelen esetben a kokain - fogyasztásának helyszíne, illetve környezete nagymértékben befolyásolja a függőség kialakulását. A kísérletben az egereknek megengedték, hogy szabadon felfedezhessenek két különböző kamrát, amelyek eltérő szagokat és felületi textúrákat tartalmaztak. Miután választottak maguknak egy kedvencet, a kutatók a másik kamrában kokainnal oltották be az állatokat. Egyfajta lézermikroszkóppal vizsgálták meg az élő egerek agyát, és elemezték a dendritikus nyúlványok állapotát. Az eredmények azt mutatták, hogy több új nyúlvány jött létre akkor, amikor az egereket kokainnal oltották be, mint amikor csak vízzel, ami arra utal, hogy a kábítószer fogyasztásával kapcsolatban új emlékek alakultak ki. Ez az eltérés már két órával az első kábítószeradag után kimutatható volt.

Linda Wilbrecht kutató elmondta, hogy mindez egy olyan lehetséges mechanizmust jelez, amely megmagyarázza, hogyan ösztönzi a kábítószer-fogyasztás a további kábítószerkereső magatartást. Ezek a drog által kiváltott agyi változások arra is magyarázatot adnak, hogyan dominálják a kábítószerrel összefüggő emlékek idővel a kábítószerfüggő emberek döntéshozását.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: