Nem ismerjük teljesen, hogyan hatnak az antidepresszánsok

Bár a neurológiának már 30-40 éve is rengeteg információja volt arról, hogyan működnek az antidepresszánsok, kifejezetten nyugtalanító, hogy az ilyen gyógyszerek pontos hatásmechanizmusa nem ismert.

Noha az emberi aggyal kapcsolatban vannak olyan részletek, amelyeket még nem tárt fel az orvostudomány, de csak azért mellőzni az antidepresszánsokat, mert a hatásmechanizmus leírása nem mindenhol és nem mindenki számára férhető hozzá, vétek lenne – mondta a Qubitnek Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas professzor, pszichiáter, neurológus és farmakológus szakorvos. Szerinte nagyon sokat tudunk ezen gyógyszerek hatásmechanizmusáról, bőven eleget ahhoz, hogy több évtizede biztonsággal és eredménnyel alkalmazzuk őket.

Tudásunk és tapasztalatunk elegendő ahhoz, hogy biztonsággal használjuk az antidepresszánsokat. Fotó: Getty Images
Tudásunk és tapasztalatunk elegendő ahhoz, hogy biztonsággal használjuk az antidepresszánsokat. Fotó: Getty Images

Mi az, amit tudunk?

A depressziót az agy kémiai egyensúlyának felborulása okozza. Mivel az egyensúly többféleképpen borulhat fel, és hosszú távon akár az agyszerkezetre is hatást gyakorolhat, gyümölcsözőbb az a megközelítés, hogy miként lehet helyreállítani ezt a felborult egyensúlyt.  

A depresszió kialakulása mögött többnyire van genetikai hajlam is, amelyet a pszichoszociális stresszorok tudnak aktiválni. Ilyenkor tapasztalja meg a beteg a kémiai egyensúly felborulását, és ez az, ami gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető, míg pszichoterápiával önmagában csak lassan érhető el eredmény.

A gyógyszerek mellett vannak még biológiai terápiák, amelyeket a modern pszichiátria is alkalmaz. Ezek közé sorolható a fényterápia, az alvásmegvonás és a ma már csak nagyon ritkán, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló pácienseknél alkalmazott elektrokonvulzív kezelés.

Mit jelent az egyensúly felborulása?

Amikor a kémiai egyensúly felborul, a kutatók három neurotranszmitter mennyiségének ingadozására, elsősorban csökkenésére gondolnak. Ez a három hormonszerű molekula a dopamin, a noradrenalin (vagy más néven norepinefrin) és a szerotonin.

Az, hogy éppen melyik anyagból alakul ki hiány, befolyásolhatja a tüneteket, és ennek megfelelően kell a gyógyszert is kiválasztani. Előfordulhat, hogy az elsőnek kiválasztott szer nem hatékony, ekkor egy bizonyos idő után váltani kell. Ha a harmadik, negyedik héten sem jelentkezik a kívánt javulás, általában gyógyszert kell váltani.

Gyógyszerek, hatóanyagok

Az antidepresszívumok több csoportját is olyan gyógyszerek teszik ki, amelyek a felsorolt neurotranszmitterek (agyi ingerületátvivő anyagok) visszavételét gátolják. Egyesek mindhárom ilyen molekulára hatással vannak, mások szelektíven egy-egy molekula visszavételét gátolják. 

Az első antidepresszánsok a triciklikus vagy tetraciklikus antidepresszívumok voltak, ezek hatékonysága a mai napig a legjobbak között van. Több mint ötven éve vannak forgalomban, de mellékhatásaik miatt további gyógyszercsoportok váltak népszerűvé. Ezek a szerek a szerotonin, a noradrenalin (norepinefrin) és a dopamin visszavételének gátlását egyaránt ellátják, vagyis a szinaptikus résben nagyobb koncentrációban lesznek jelen a molekulák, mint a gyógyszer nélkül. 

Előfordulhat, hogy az elsőnek kiválasztott szer nem hatékony, ekkor egy bizonyos idő után váltani kell. Fotó: Getty IMages
Előfordulhat, hogy az elsőnek kiválasztott szer nem hatékony, ekkor egy bizonyos idő után váltani kell. Fotó: Getty IMages

A szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI) és szelektív noradrenalin-visszavétel gátlók (SNRI) csoportjaiba olyan gyógyszerek tartoznak, amelyek vagy a szerotonin, vagy a noradrenalin mennyiségét emelik meg (akadályozzák a visszavételt). Rihmer elmondta ezekkel kapcsolatban, hogy a piacon is viszonylag újnak számító gyógyszerek, amelyek mellékhatásai kedvezőbbek, mint a triciklusos antidepresszívumoké. 

A MAO-bénítók (monoaminooxidáz-bénítók) olyan gyógyszerek, amelyek nem a visszavételt gátolják, hanem a neurotranszmitterek lebontását. Rihmer professzor kifejtette, hogy a szinaptikus résben a molekulák száma azon múlik, hogy milyen ütemben történik a visszavétel és a lebontás, tehát a magasabb koncentráció elérhető azzal is, ha az utóbbit gátolják. A MAO-bénító gyógyszerek mellékhatásprofilja nem olyan kedvező, mint a szelektív reuptake-gátlóké, viszont sok esetben az egyetlen hatásos gyógyszercsoportot jelentik.

Léteznek kettős hatású gyógyszerek is, amelyek egyszerre hatnak vagy a szerotonin és a noradrenalin, vagy a noradrenalin és a dopamin visszavételére vagy felszabadulására. Az ilyen gyógyszerek könnyen tolerálhatók, mellékhatásaik kedvezőbbek, mint a többi gyógyszercsoporté, de ez még önmagában nem elég ahhoz, hogy valóban hatásosak legyenek. 

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: