Miért kegyetlenkednek a gyerekek?

HáziPatika

Egy átütő kutatás felfedi, hogy egyesek számára az indokolatlan agresszió miért olyan fontos.

Ezért kegyetlenek egymással a gyerekek?

Az agresszív viselkedés a pszichiátriai zavarok jó részének velejárója, azonban könnyen előfordul teljesen "normális" embereknél is, így már jó ideje foglalkoztatja az orvosokat. Rengeteg tanulmány született a témában és egyre több a tudásunk arról, hogy hogyan és miért zajlik a megfélemlítés. A pszichológiai okok mellett most azonban új, idegtudományi magyarázat is született.
Ezért kegyetlenkednek a gyerekek, megfélemlítés psziché gyerek gyerekek kegyetlenség jutalmazás agresszió bullying
Miért kegyetlenkednek a gyerekek?
Az, hogy a gyerekek hihetetlenül kegyetlenek tudnak lenni egymással, nem újdonság. Az angolszászoknak külön szavuk is van arra a jelenségre, mikor valaki vagy valakik megkeserítik iskolatársaik életét, ez az úgynevezett bullying. A jelenség valószínűleg nem korlátozódik az amerikai iskolára, csak itthon kevesebbet beszélünk róla. De azért egy szülő sem lehet nyugodt, mert bizony a magyar iskolákban is elő-előfordul, hogy egyesek képesek teljesen kikészíteni iskolatársaikat, pokollá téve a mindennapjait.
Mint kiderült, a kegyetlen viselkedés kapcsolatba hozható az agy jutalmazási rendszerének nem megfelelő aktivitásával. Az Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) kutatói a megfélemlítés alapú viselkedés idegi kapcsolatait egereken végeztek kísérletekkel vizsgálták, melyekből kiderült, hogy a bazális előagy és a laterális habenula (LHb) rendkívül fontos szerepet játszik az agresszív viselkedés kialakulásában. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a zsarnokoskodás a bazális előagy területeire vezethető vissza, most azonban azt vizsgálták, hogy az agy ezen részeagresszióesetén hogyan hat más agyterületekre.

Almákkal szemléltette egy tanár a diákjainak, hogy a megalázás és a lelki terror milyen nyomot hagy az emberekben. A képes magyarázat futótűzként terjed az interneten, az alábbi cikkünkben ön is megtekintheti!

"Tanulmányunk az első, ami kimutatta, hogy a megfélemlítés alapú viselkedés az agy primer jutalmazási hálózatát aktiválja - ez néhány speciális, összekapcsolt agyterület hálózata, amit jutalmazási, vagy kielégültségérzési központként ismerünk - és ezzel kellemessé teszi azt az egyén számára" - mondta Scott Russo idegtudományi egyetemi docens, a kutatás vezetője.
Ahhoz, hogy tanulmányozzák a bazális előagy aktivitásának az agresszív viselkedésre tett hatását, egereken kísérleteztek. Kifejlett hímeket és fiatal, alárendelt egyedeket engedtek össze több egymást követő napon 3-3 percekre. Azt tapasztalták, hogy a felnőtt egyedek 70 százaléka mutatott agresszivitást a fiatalok irányába (AGG), míg 30 százalékuk nem (NON). Ezt követően kondicionált hely preferencia (CPP) teszttel - ez a technika azon alapul, hogy az állatok megjegyzik a környezetüknek azon paramétereit, amelyikben korábban pozitív vagy negatív ingerek érték - kiderítették, hogy az AGG-s egereknél, akik előszeretettel félemlítették meg az alárendelt egyedeket, preferencia alakult ki azon területre, ahol a konfrontációkra sor került, míg a NON-osok nagyban elkerülték ezeket. Ez azt bizonyította be, hogy a terrorizáló egerek nem más okból követték el tetteiket, mint azért, mert jól esett nekik.
Bár a laterális habenula nem először vált kutatás tárgyává, ez a tanulmány elsőként határozza meg, hogy melyik az az idegi működés, amely szabályozza az agresszív viselkedés mögött húzódó motivációt. A kutatás eredményei rávilágítottak a laterális habenula (LHb) és a bazális előagyból érkező jelek korábban azonosítatlan szerepére az agresszióból származó jóérzés közvetítésében.

Értékelje a cikket!

A lányom 77 napja kórházi kezelés alatt áll anorexia nervosa tüneteivel.Továbbra sem akar enni a tünetek (kövér vagyok;nem eszek semmit;)erősödnek.13 éves ma reggeli mérés szerint 31,80 kg.(Bár ezt is trükkökkel oldaja meg:nagyon sokat iszik a mérés előtti órákban és a vizeletét visszatartja, volt, hogy éjszaka ezért nem aludt.)Nagyon szeretne a kórházból minnél előbb kijönni, de enni nem hajlandó.Az ételeket amiket beviszek neki sokszor kidobja,eldugja. Családterápiára járunk. Az lenne a kérdésem, hogy hogy tudnék rajta segíteni??Hogy vezessem rá a gyógyuláshoz vezető útra??

Kedves Anyuka! Az enorexia nervosa egy igen súlyos és nehezen alakítható, befolyásolható a pszichoszexuális fejlődést is érintő pszichés zavar. A család pszichés légköre nagyon hangsúlyos a probléma kialakulásában és fennmaradásában. Termész...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag