Miért ilyen sok az öngyilkosság?

Vizsgálatok szerint a magyar lakosság harmada érintett valamilyen mentális betegségben, amely az öngyilkosságok magas számára is kihatással van. Az utóbbi években azonban javulnak a mutatók, köszönhetően a hazai és nemzetközi programoknak.

Mens sana in corpore sano, azaz "Ép testben ép lélek" - az ókor óta ismert mondás napjainkban sem veszített aktualitásából. Bár a lelki betegségeknek nincsenek olyan egyértelmű és jól látható jelei, mint a szervi eredetűeknek, mégsem szabad félvállról venni, hiszen súlyos egészségügyi problémák előfutárai lehetnek. A Mentális Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Helath) október 10-ét a Lelki Egészség Világnapjának nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a mentális egészség fontosságára.

Minden harmadik magyar mentális betegségtől szenved

A magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség

Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg a világnapról, amely a statisztikák tükrében itthon kiemelt fontossággal bír. Nemzetközi összehasonlítás tekintetében a magyar lakosság lelki egészsége kirívóan rossz: százezer emberre 19,1 öngyilkosság jut, ezzel Európa negatív dobogójának harmadik helyén állunk, Oroszország mögött. A litvánoknál az arány 28,2, ezzel toronymagasan ők a negatív rekorderek. A több mint 1000 európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült ROAMER vizsgálat eredménye szerint a magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség, legnagyobb arányban a depresszió okoz gondot.

Az unipoláris depresszió előfordulási aránya fiúknál és lányoknál még csaknem egyforma, felnőttkorban a nők kétszer olyan gyakran betegednek meg, és az átlagos életkor, amelyben a depresszió kialakul - ma 27-30 év között van -, egyre korábbra tolódik. A betegség tüneteiről és kezeléséről az alábbi cikkben tájékozódhat!

Alkoholizmus, stressz: számos betegségért felelős

Nem jobb a helyzet az alkoholizmus tekintetében sem. Magyarországon több, mint 800 ezer alkoholbeteget regisztráltak, de ennek közel másfélszerese lehet a tényleges szám, sokukat ugyanis már csak akkor látja az orvos, mikor valamilyen szövődmény miatt kórházba kerülnek. Az alkoholizmus hosszú távon a máj károsodásához, gyomorhuruthoz vagy gyomorfekélyhez vezethet, illetve nő az ajak-, nyelv-, gége-, gyomor-, és hasnyálmirigyrák veszélye is. Számos kutatás igazolta, hogy a depresszióra hajlamos emberek nagyobb eséllyel nyúlnak a pohár után.

A depresszió mellett a stressz is a modern kor népbetegsége, amely a felgyorsult társadalom állandó hajszoltságából ered. Szinte az összes komolyabb betegség összefüggésbe hozható vele szív- és érrendszeri megbetegedésektől daganatokon át más lelki problémákig. Statisztikailag nehéz kimutatni, hány ember haláláért felelős közvetlenül vagy közvetetten, a stressz azonban az orvostudomány fejlődése ellenére is egyre nagyobb mértékben érinti a fejlett országok lakosait.

A lelki betegségek a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb okai, és bizonyítottan megrövidítik a páciensek életét. Ennek tudatában a nyugati országok már komoly lépéseket tettek a mentális egészség fejlesztéséért, egészségügyi kiadásuk közel tíz százalékát csoportosították át erre a feladatra.

Ötödével csökkent az esetek száma három év alatt

Magyarországon is több munkacsoport működik a lelki eredetű betegségek gyógykezelésére, a tervek szerint idén startolhat a Kopp Mária Nemzeti Lelki Egészség Stratégia is, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal norvég támogatásból indítja el mentális egészségfejlesztő projektjét. A fokozódó erőfeszítéseknek is köszönhetően a tendencia javuló pályára állt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 11 százalékkal, 2014-ben 8 százalékkal, míg 2015-ben további 3 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma. Míg három éve 2350-en vetettek véget az életüknek, három évvel később már csak 1870-en, ami több, mint 20 százalékos javulást jelent. A tisztifőorvosi hivatal további, nemzetközi szinten kipróbált és bevált gyakorlatok honosításával kívánja a tendenciát továbbra is fenntartani.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06-80-820-111 telefonszámot! Az interneten is segítséget kaphat, az alábbi linkre kattintva! Amennyiben úgy érzi, valaki más élete van veszélyben, az alábbi oldalt javasolt felkeresni!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra