Miért ilyen sok az öngyilkosság?

Vizsgálatok szerint a magyar lakosság harmada érintett valamilyen mentális betegségben, amely az öngyilkosságok magas számára is kihatással van. Az utóbbi években azonban javulnak a mutatók, köszönhetően a hazai és nemzetközi programoknak.

Mens sana in corpore sano, azaz "Ép testben ép lélek" - az ókor óta ismert mondás napjainkban sem veszített aktualitásából. Bár a lelki betegségeknek nincsenek olyan egyértelmű és jól látható jelei, mint a szervi eredetűeknek, mégsem szabad félvállról venni, hiszen súlyos egészségügyi problémák előfutárai lehetnek. A Mentális Egészség Világszövetsége (World Federation for Mental Helath) október 10-ét a Lelki Egészség Világnapjának nyilvánította, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a mentális egészség fontosságára.

Minden harmadik magyar mentális betegségtől szenved

A magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség

Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg a világnapról, amely a statisztikák tükrében itthon kiemelt fontossággal bír. Nemzetközi összehasonlítás tekintetében a magyar lakosság lelki egészsége kirívóan rossz: százezer emberre 19,1 öngyilkosság jut, ezzel Európa negatív dobogójának harmadik helyén állunk, Oroszország mögött. A litvánoknál az arány 28,2, ezzel toronymagasan ők a negatív rekorderek. A több mint 1000 európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült ROAMER vizsgálat eredménye szerint a magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség, legnagyobb arányban a depresszió okoz gondot.

Az unipoláris depresszió előfordulási aránya fiúknál és lányoknál még csaknem egyforma, felnőttkorban a nők kétszer olyan gyakran betegednek meg, és az átlagos életkor, amelyben a depresszió kialakul - ma 27-30 év között van -, egyre korábbra tolódik. A betegség tüneteiről és kezeléséről az alábbi cikkben tájékozódhat!

Alkoholizmus, stressz: számos betegségért felelős

Nem jobb a helyzet az alkoholizmus tekintetében sem. Magyarországon több, mint 800 ezer alkoholbeteget regisztráltak, de ennek közel másfélszerese lehet a tényleges szám, sokukat ugyanis már csak akkor látja az orvos, mikor valamilyen szövődmény miatt kórházba kerülnek. Az alkoholizmus hosszú távon a máj károsodásához, gyomorhuruthoz vagy gyomorfekélyhez vezethet, illetve nő az ajak-, nyelv-, gége-, gyomor-, és hasnyálmirigyrák veszélye is. Számos kutatás igazolta, hogy a depresszióra hajlamos emberek nagyobb eséllyel nyúlnak a pohár után.

A depresszió mellett a stressz is a modern kor népbetegsége, amely a felgyorsult társadalom állandó hajszoltságából ered. Szinte az összes komolyabb betegség összefüggésbe hozható vele szív- és érrendszeri megbetegedésektől daganatokon át más lelki problémákig. Statisztikailag nehéz kimutatni, hány ember haláláért felelős közvetlenül vagy közvetetten, a stressz azonban az orvostudomány fejlődése ellenére is egyre nagyobb mértékben érinti a fejlett országok lakosait.

A lelki betegségek a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb okai, és bizonyítottan megrövidítik a páciensek életét. Ennek tudatában a nyugati országok már komoly lépéseket tettek a mentális egészség fejlesztéséért, egészségügyi kiadásuk közel tíz százalékát csoportosították át erre a feladatra.

Ötödével csökkent az esetek száma három év alatt

Magyarországon is több munkacsoport működik a lelki eredetű betegségek gyógykezelésére, a tervek szerint idén startolhat a Kopp Mária Nemzeti Lelki Egészség Stratégia is, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal norvég támogatásból indítja el mentális egészségfejlesztő projektjét. A fokozódó erőfeszítéseknek is köszönhetően a tendencia javuló pályára állt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 11 százalékkal, 2014-ben 8 százalékkal, míg 2015-ben további 3 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma. Míg három éve 2350-en vetettek véget az életüknek, három évvel később már csak 1870-en, ami több, mint 20 százalékos javulást jelent. A tisztifőorvosi hivatal további, nemzetközi szinten kipróbált és bevált gyakorlatok honosításával kívánja a tendenciát továbbra is fenntartani.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06-80-820-111 telefonszámot! Az interneten is segítséget kaphat, az alábbi linkre kattintva! Amennyiben úgy érzi, valaki más élete van veszélyben, az alábbi oldalt javasolt felkeresni!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: