Testvérharcok: komolyan kell venni a vitát!

A testvéreknél, főként a tinédzsereknél gyakoriak lehetnek a veszekedések. A Missouri Egyetem kutatói szerint az ilyen civódásokat komolyan kell venni, mivel akár szorongáshoz, önértékelési problémákhoz és depresszióhoz vezethetnek.

Sok családban gyakoriak a testvérek közötti veszekedések. A szakemberek szerint az ilyen konfliktusok rossz hatással lehetnek a gyerekek lelkivilágára.

A tudósok 145, átlagosan 12 és 14 éves testvérpárt vontak be a vizsgálatokba. Az eredményekből kiderült, hogy főként olyan dolgok miatt vitáztak, amelyek az egyenlőségüket vagy a méltányosságukat sértették, vagyis például hogy ki pakolja ki a mosogatógépet, vagy hogy engedély nélkül vették kölcsön egymás ruháit. Azok a gyerekek, akik szembeszálltak testvéreikkel személyes terük érdekében, idővel szorongóbbakká váltak, és alacsonyabb lett önértékelésük is. Azok, akik pedig az igazságtalanság és az egyenlőtlen bánásmód miatt veszekedtek sokat, egy évvel később hajlamosabbak voltak a depresszióra.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy a fiatalabb testvérek a bátyjukkal vagy nővérükkel szemben is hajlamosabbak a szorongásra, vagyis fiatalabb testvéreknek van nehezebb dolguk. Ezt a hatást ráadásul az is fokozta, ha ellenkező nemű idősebb testvére volt az adott gyereknek. "Eredményeink segíthetnek megérteni a szülőknek, pszichológusoknak és azoknak, akik a tinédzserekkel foglalkoznak, hogy nem minden testvéri konfliktus ugyanolyan" - jegyezte meg Nicole Campione-Barr, a tanulmány szerzője. A szakemberek szerint azonban a szülők lecsökkenthetik a konfliktusok kialakulásainak az esélyeit, ha például odafigyelnek arra, hogy a házimunkát egyenlően osszák fel a tinik közt, és például azonos ideig tévézhessenek vagy számítógépezhessenek.

A kutatók összefüggést tártak fel a veszekedések és a depresszió illetve szorongás között, azonban az okok-okozati összefüggést nem bizonyították. A tanulmány a Development oldalain jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra