Szigorodtak a babaváró hitel feltételei

Idén januártól változtak a babaváró hitel igénybevételének feltételei.

Hol lehet megigényelni a babaváró hitelt? Mi történik, ha egy párnak nem születik gyermeke határidőre? Részletek itt.

Tavaly júliustól igényelhetnek maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt azok a házaspárok, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, valamint a pár legalább egyik tagja rendelkezik három év biztosítási jogviszonnyal. A hitel törlesztőrészlete nem haladja meg havonta az 50 ezer forintot, ha pedig öt éven belül legalább egy gyermek születik a családba, a pár három évre mentesül a törlesztés kötelezettsége alól. Egy második gyermek születése esetén újabb három évre szünetel a törlesztés, valamint elengedik nekik a tartozás 30 százalékát. Amennyiben pedig egy harmadik gyermek is követi testvéreit, a teljes fennmaradó tartozást semmisnek lehet tekinteni.

Szigorodtak a babaváró támogatás igénybevételének feltételei
Szigorodtak a babaváró támogatás igénybevételének feltételei. Fotó: iStock

Mint azonban arra a bankmonitor.hu felhívta a figyelmet, idén január elsejétől megváltoztak a hároméves társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó elvárások, így éppen az eddig is egyik legnehezebben megugorható akadály szigorodott. Továbbra is három év folyamatos tb-jogviszony szükséges a hitel igényléséhez, amiből az utolsó 180 napnak magyarországi viszonyból kell származnia. Immár ugyanakkor nem minősül biztosítottnak az a személy, aki tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytat tanulmányokat.

Ugyanakkor azokra, aki 2020. május 31. előtt kezdték meg tanulmányaikat szakgimnáziumban, szakközépiskolában, még a 2020. január 1. előtti, régi szabályok érvényesek. Vagyis ők változatlanul biztosítottnak minősülnek tanulószerződésük idejére - hívta fel a figyelmet a cikk frissítésében a bankmonitor.hu. Emellett a szakképzési iskolai oktatás 2020 májusától átalakul, az új rendszerben pedig a szakképzési munkaszerződés alapján válik biztosítottá az a tanuló, aki eddig tanulószerződése alapján volt tb-jogosult.

Cikkünket a bankmonitor.hu szerkesztőségétől kapott tájékoztatás alapján frissítettük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: