Sok a bizonytalanság a fogyatékkal élők rezsitámogatása körül

A fogyatékkal élőknek egy átlagos háztartáshoz viszonyítva kétszeres az energiafogyasztása, így különösen fontos lenne, hogy tisztázódjon, pontosan hogyan vonatkoznak rájuk a rezsivédelem szabályai. A hírek szerint ugyanakkor egyelőre teljes a káosz.

Továbbra sem ismertek a rezsivédelemnek a fogyatékkal élőkre vonatkozó részletszabályai. A kormányrendelet annyit közöl, hogy az érintettek számára a tárgyi eszközök energiafogyasztása után jár kedvezmény – derült ki az ATV Híradó riportjából.

Az LMP-s Ungár Péter szerint egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi számít tárgyi eszköznek. A politikus azt mondta, „teljes káosz van”: az érintettek se a gyógyászati segédeszközökkel, se a rezsitámogatással, se a közlekedési támogatással kapcsolatban nem tudják, „mi jár, hogy jár és mennyi jár”.

fogyatékkal élők, rezsicsökkentés, rezsitámogatás
Sok a bizonytalanság a fogyatékkal élők rezsitámogatása körül. Fotó: Getty Images

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tájékozódott tagjai körében a fogyasztási szokásokról, és az államtitkárnak elküldött javaslataikban kiemelik: a fogyatékkal élőknek egy átlagos háztartáshoz viszonyítva kétszeres az energiafogyasztása.

A szervezet úgy látja, hogy a kedvező árat nem lehet csak az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozni. Többletenergiára van szükség például azokban a háztartásokban is, ahol a napi többszöri ruha- vagy ágyneműcsere miatt nélkülözhetetlen a gyakori mosás, vagy az érintett otthon tölti a mindennapjait, így a megfelelő lakáshőmérséklet is alapszükséglet.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: