Fogyatékkal élők generációját hozhatja a járvány

Háromból csupán egy korábbi COVID-beteg érzi teljesen gyógyultnak magát egy évvel azután, hogy hazaengedték a kórházból. Szakértők szerint súlyos következménye lehet annak, hogy a hosszú COVID tüneteire nem fordítanak kellő figyelmet.

A hosszú COVID egészségkárosító hatásai miatt egy egész generációnak kell majd megküzdenie tartós fogyatékossággal. Ezeknek az embereknek egy része munkaképtelenné válhat, súlyos mentális zavarokkal küzdhetnek, elveszíthetik az otthonukat, sokan pedig öngyilkosságba menekülhetnek - vélekednek a The Guardian cikkében megszólaló szakértők.

Megvan, hogy kiknél alakul ki legvalószínűbben a hosszú COVID Egyesek hónapokkal a koronavírus-fertőzésből való kigyógyulásuk után olyan fizikai, idegrendszeri vagy kognitív tüneteket észlelnek, amelyek jelentősen rontanak az életminőségükön. Habár ezt a hosszú COVID-ként azonosított jelenséget már a járvány első hulláma óta ismerjük, még mindig nem világos, hogy ki hajlamos rá. Egy új kutatás közelebb hozta a megoldást.

Az egykori betegek alig harmada érzi csak magát gyógyultnak

A lapnak adott exkluzív interjújában Danny Altmann professzor, a londoni Imperial College immunológusa azt mondta, hogy az Egyesült Királyság jelenlegi járványkezelése nem veszi kellően komolyan a fertőzés hosszú távú hatásait. "Számomra elfogadhatatlan, hogy az omikron variáns elterjedésével bedobtuk a törülközőt azzal az érvvel, hogy a COVID-19 endémiás betegséggé szelídült, és nem jelent komolyabb veszélyt. Eközben napról napra nőtt azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen tartós fogyatékosságról számolnak be a fertőzést követően" - mondta el a szakember.

Súlyos következménye lehet annak, hogy a hosszú COVID tüneteire nem fordítanak kellő figyelmet. Fotó: Getty Images
Súlyos következménye lehet annak, hogy a hosszú COVID tüneteire nem fordítanak kellő figyelmet. Fotó: Getty Images

A brit nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint idén január végéig az Egyesült Királyságban körülbelül 1,5 millió ember - vagyis a lakosság 2,4 százaléka - nyilatkozott úgy, hogy legalább négy héttel az első COVID-tünetek után is voltak még panaszai. Közülük 45 százalék számolt be arról, hogy már több mint egy év eltelt a fertőzés óta. Ez összecseng egy nemrégiben végzett brit tanulmánnyal, melynek eredménye szerint a korábban kórházi kezelést igénylő betegek harmada érzi csak magát teljesen egészségesnek egy év elteltével.

Ez egy globális probléma - hangsúlyozta Altmann professzor, aki szerint világszerte legalább 5 millió ember küzd jelenleg is a hosszú COVID valamilyen tünetével. Egy tanulmány szerint több mint 200 köthető ehhez az állapothoz, például az agyköd, az erős szívdobogás vagy a tüdő mikroszkopikus károsodása, de sokan tartós remegésről, izomgörcsökről és hallucinációkról is beszámoltak hosszú idővel a gyógyulásukat követően.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)