Rosszabb, ha a gyerek előtt elfojtjuk dühünket

Hogy érzik magukat a szülők, amikor jó arcot kell vágniuk a dolgokhoz akkor is, amikor éppenséggel forrnak a dühtől?

Ha a szülők elnyomják a negatív érzelmeket és felerősítik a pozitívakat, az nemcsak egészségükön ronthat, hanem a minőségi gyerek-szülő viszonyt is károsíthatja.

Mindezt két vizsgálat bizonyítja: egy kísérleti és egy tíznapos empirikus vizsgálat során a kutatók a fent említett mechanizmusokat vizsgálták: a negatív érzelmek elnyomását, illetve a pozitív érzelmek felerősítését. Dr. Bonnie Le, a kutatás vezetője szerint a szülők kevésbé érezték magukat hitelesnek, érzelmi hogylétük pedig gyengült a gyerek-szülő kapcsolat minőségével együtt, illetve kevésbé is reagáltak gyermekeik igényeire és szükségleteire, amikor elnyomták negatív érzelmeiket.

Vajon csak átmeneti állapot, ha a gyerek az egyik szülőt jobban kedveli, a másikat pedig észre sem veszi? - ezt a kérdést tette fel egy aggódó olvasónk. Kattintson a válaszért! Az első kísérletben 162 szülőt kértek meg arra, hogy emlékezzenek vissza és fókuszáljanak gyermeknevelési emlékeikre, mielőtt megválaszolják egy kérdőív kérdéseit. Az átlagos szülők esetében ha egy adott helyzetben nem a negatív érzelmeit fejezik ki, hanem gyermekük felé “túlsugározzák” pozitív érzelmeiket, rosszabbul érzik magukat.

Nem tesz jót a szülő-gyerek viszonynak, ha elnyomjuk a negatív érzéseket

A második kísérletben 118 szülővel töltettek ki egy tíznapos időszak alatt egy gondoskodással és gyermekneveléssel kapcsolatos kérdőívet. Az erre kapott válaszok szintén hasonló lelki beállítódásról árulkodtak: azon szülők, akik nem “engedik ki” negatív érzelmeiket, úgy érzik, hogy kevésbé hitelesek. Itt érdemes hozzátenni, mondják a kutatók, hogy “nagyobb ára van” annak, hogy pozitív érzelmeinket felerősítsük, hiszen extra terhelést kell elviselnünk azért, hogy gyermekeink jó ingereket kaphassanak.

Ez pedig a legfontosabb tétje a gyermeknevelésnek: gyermekünk mit lát rajtunk, mit tanul meg viselkedésünkből , mihez szokik hozzá. A későbbi kutatásoknak kalkulálniuk kell azzal a lelki terheléssel is, amely a szülők ezen irányú “áldozatát” jellemzi, mondják a kutatók.

A University of Toronto kutatói ezzel kapcsolatban publikálták kutatási eredményeiket a Personality and Social Psychology Bulletin márciusi számában.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)