A drágaság miatt már „lefelé” vásárolnak a magyarok

Folyamatosan drágulnak az élelmiszerek, ez pedig komoly anyagi terhet jelent az embereknek. Friss kutatásban vizsgálták, hogy tavalyhoz képest mennyivel költünk többet bevásárláskor; a számok nem túl szívderítőek.

Az utóbbi hónapokban az élelmiszerek inflációja teljesen elszakadt az átlagos áremelkedés ütemétől. Az első kilenc hónap átlagos, éves bázisú inflációja 11,8 százalék volt, ezzel szemben az élelmiszerboltokban 20,4 százalékkal kellett többet fizetni. Az ütem egyre gyorsult: az élelmiszerek júliusban még 27, augusztusban már 31, szeptemberben pedig 35 százalékkal kerültek többe, mint 2021 hasonló időszakában – írja a napi.hu.

A lap – a Pulzus Kutató segítségével – azzal kapcsolatban készített felmérést, hogy mennyivel emelkedett az elmúlt hónapokban az egy főre eső havi élelmiszer-kiadás. A számokból az derült ki, hogy ez sok négytagú családnál a 100 ezer forintot közelítheti. Emellett a vásárlók többsége már nem a korábban megszokott minőséghez és márkához ragaszkodik, hanem megindult az úgynevezett „lefelé vásárlás”, amikor a saját márkás termékeket, illetve az akciókat keresik az emberek.

élelmiszerárak, áremelkedés, bevásárlás
Olyan drága minden, hogy már "lefelé" vásárolnak a magyarok. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A válaszadók 35 százaléka nyilatkozott egyébként úgy, hogy egy év alatt fejenként 10-20 ezer forint között nőttek az élelmiszer-kiadásai. További 21-21 százalék mondta azt, hogy 5-10 ezer forint között, illetve 20-25 ezer forint között nőtt ez az összeg fejenként. Azok aránya, akik ennél is nagyobb növekményt érzékeltek, 15 százalék, és mindössze 8 százalék válaszolta azt, hogy ez az összeg kevesebb 5 ezer forintnál.

Mi a helyzet az idősekkel?

A 60 év feletti korosztályban 11 százaléknyian mondták azt, hogy 25 ezer forintnál is többet hagynak most az élelmiszerüzletekben, mint egy évvel korábban. A nyugdíjasok többsége 10-20 ezer forinttal költ többet havonta élelmiszerre, mint tavaly ősszel.

Ami a lakóhely szerinti bontást illeti, a községben élők nagyobb arányban állították, hogy 20-25 ezer forinttal nőttek a kiadásaik fejenként, míg a 10-20 ezer forintos kategóriában a budapestiekkel vannak egy szinten. Utóbbiak pedig az átlagnál nagyobb arányban mondták, hogy 25 ezer forintnál is nagyobb a növekmény.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: