Négyes ikrek születtek Debrecenben

Négyesikreknek adtak életet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az anya és az újszülöttek is jól vannak.

Négyes ikrek születtek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában - közölte a felsőoktatási intézmény sajtóirodája. A közlemény szerint a gyermekek mesterséges megtermékenyítéssel fogantak, és a terhesség 32. hetében születtek meg.

Miért alakul ki az ikerterhesség? Ikerterhességről akkor beszélünk, ha az anya egynél több magzatot visel. Az alábbi cikkünkben mindent megtudhat erről az állapotról!

A 26 éves, Békés megyében élő édesanya 4 hete feküdt a klinikán. A szülés spontán indult meg, a magzatokat császármetszéssel segítették világra. A szülőknek a négyes ikrek az első gyermekeik. A három lány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal született, valamennyien egészségesek.

A csecsemők és az édesanya is egészséges. Fotónk illusztráció, forrás: iStock
A csecsemők és az édesanya is egészséges. Fotónk illusztráció, forrás: iStock

Az újszülötteket Sápy Tamás adjunktus és Lampé Rudolf, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója segítette világra. Az anya és az újszülöttek jól vannak, várhatóan néhány héten belül már elhagyhatják a klinikát.

A mesterséges megtermékenyítés miatt több az ikerterhesség

Magyarországon, ahogy általában a világban, az ikerterhességek sem gyakoriak, a hármas ikerterhességek pedig még ritkábbak (előbbiek nagyjából nyolcvan terhességből egyszer, utóbbiak 850-ből egyszer fordulnak elő), ugyanakkor a mesterséges megtermékenyítési technikák elterjedésével, valamint amiatt, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket, valamennyire mégiscsak megnőtt a számuk itthon is.

Az ikerterhesség Magyarországon is veszélyeztetett terhességnek számít, így az anyát és magzatait a szokásosnál gyakrabban kell ellenőrizni, a terhesség utolsó heteit pedig az ikerterhes várandós anyák gyakran kórházban, állandó megfigyelés alatt töltik. Bővebben erről alábbi cikkünkben írtunk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: