Ikerterhesség tünetei és kezelése

2018. 06. 06.

 Dr. Elek Csaba

 Dr. Somogyi Mária

Mi az ikerterhesség?

Ikerterhességről akkor beszélünk, ha az anya egynél több magzatot visel. Bár sokan szeretnének családtervezési vállalásaiknak egyetlen szüléssel eleget tenni, az ikerterhességet a később felsorolandó okokból, kóros állapotnak tekintjük. Aszerint, hogy egy megtermékenyített petesejt szétválásából fejlődnek ki az ikrek vagy két egyszerre megérő petesejt egy időben termékenyül meg, egypetéjű, illetve kétpetéjű ikrekről beszélünk. Az egypetéjű ikrek nagyon hasonlítanak egymáshoz, génjeik, nemük, szemük, hajuk színe, testfehérjéik, vércsoportjuk is azonos. A kétpetéjű ikrek csak annyira hasonlítanak egymáshoz, mint két testvér, nemük lehet azonos és különböző is, testfehérjéik, génjeik, stb. eltérő. Többes ikerterhesség esetén a két forma egyszerre is előfordulhat.

Az ikerterhesség előfordulása

Egypetéjű ikrek gyakrabban fordulnak elő azokban a családokban, ahol már fordult elő egypetéjű ikerterhesség. Kétpetéjű ikerterhességgel főként meddőség gyógyítása kapcsán használt gyógyszerek adása (ovuláció indukció) esetén kell számolnunk. "Lombikbébi módszer" alkalmazása esetén is gyakoribb az ikerterhesség, mert a biztosabb eredmény érdekében egynél több petesejtet termékenyítenek meg és helyeznek fel a méhüregbe.

Az ikerterhesség főként hormonkezelés miatt alakulhat ki

Az ikerterhesség főként hormonkezelés miatt alakulhat ki

Magyarországon kb. minden századik szülésre jut egy ikerszülés, de ikerfogamzás minden tizedikre. Ilyenkor az életképesebb magzat ágyazódik be, míg a másik peteciszta felszívódik. Ez a folyamat ultrahanggal jól nyomon követhető (fantomikrek, "vanishing twin").

Az ikerterhesség okai

A kétpetéjű ikerterhesség oka magától értetődően a petefészkek túlstimulálása. Egypetéjű ikreknél a magzat szétválásának okát nem ismerjük. A családi halmozódás genetikai hajlamra utal.

Az ikerterhesség diagnózisa

Az ikerterhesség és annak formájának azonosítása méhen belül, ultrahangvizsgálattal lehetséges.

Az ikerterhesség kórlefolyása

A prognózis nagyban függ az ikerterhesség típusától. Kétpetéjű ikrek külön lepénnyel tapadnak és külön burokban fejlődnek (biamniális, bikoriális terhesség, amnion = burok, korion = lepény). Ennek megfelelően fejlődésük is jobban biztosított. Az egypetéjű ikrek fejlődhetnek külön burokban, táplálkozhatnak külön lepényből (biamniális, bikoriális terhesség). Máskor külön burokban fejlődnek, de azonos lepényből táplálkoznak (biamniális, monokoriális terhesség). Ha mind a burok, mind a lepény közös, monoamniális, monokoriális terhességről beszélünk.

Az ikerterhesség kezelése

A terhesgondozás célja az anya és a magzat életkilátásainak, egészségének biztosítása. Gyakorta van szükség megelőző célzatú ("preventív") méhszájzáró műtétre. A terhes asszonyt 24. héttől terhespatológiai osztályon helyezik el. Az ágynyugalom és a helyes táplálkozás, vitamin- és nyomelempótlás mellett a magzatok állapotát ultrahanggal és kardiotokográfiával monitorozzuk, hogy az esetlegesen bekövetkező veszélyes állapotot időben felismerhessük. Gyógyszeres méhellazító kezelésre is szükség lehet.

A szülés, egyéb javallat (pl. fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenességek, koraszülés, méhen belüli retardáció, idő előtti burokrepedés, fájásrenyheségek, stb.) hiányában hüvelyi úton is megtörténhet. A második ("B") magzat állapota többnyire rosszabb, mert hosszabb időt kényszerül tölteni oxigénszegény környezetben. A méh is sokkal jobban elfárad, gyakori az atóniás (összehúzódási képtelenség miatt bekövetkező) méhvérzés. Nem csoda, hogy az ikerterhességek jelentős része császármetszéssel végződik.

Az ikerterhesség gyógyulási esélyei

Az anya gyógyulási esélyei lényegében ma már nem különböznek az egyetlen magzatot világra hozó asszony gyógyulási esélyeitől. A magzat életkilátásait azonban számos tényező befolyásolhatja:

  • Koraszülés

  • Méhen belüli retardáció (IUGR)

  • Kényszertartás miatti fejlődési rendellenességek (csípőficam, ferdenyak, dongaláb)

  • Oxigénhiány (főként a "B" magzatnál)

  • Összenövések

  • Szoptatási nehézségek, stb.
Az ikerterhesség legsúlyosabb szövődménye az "összenövés", mely monoamniális, monokoriális egypetéjű ikerterhesség kapcsán jön létre. Valójában nem összenövésről, hanem az egypetéjű ikrek elégtelen szétválása következtében alakul ki.

Az ikerterhesség megelőzése

Az ikerterhesség megelőzésére ma még nincs lehetőség. Van azonban lehetőség szelektív abortuszra, ha az egyik (vagy több) magzat fejlődése elégtelen, rendellenes. Így a kóros magzatok elpusztításával az egészséges magzat életkilátásai sokkal jobbak lesznek.

Hasznos tudnivalók

A gyermekek megszületése után az anyatej minősége létfontosságú. Az anyai vitaminraktárak feltöltésének már koraterhességben meg kell kezdődnie, hiszen a gyermek nem respektálja az anyai érdekeket, hanem egyszerűen elveszi azt, "ami neki jár". A helyzet akkor bosszulja meg magát, amikor a gyermekek megszületnek, és a hiányos anyai vitamin- és nyomelem-raktárak elégtelennek bizonyulnak. Az intenzív mezőgazdasági termelésnek betudhatóan táplálékaink biológiai értéke már csak töredéke annak, amit 40 évvel ezelőtt tapasztaltunk. Ahhoz, hogy egy anya minden vitamint és ásványi sót megadjon a gyermekének, a szokványos magyarországi vegyes táplálkozás mellett, kb. 3200 kcal táplálék elfogyasztására lenne szükség. Ez pedig szükségszerűen elhízáshoz vezet. Ezért nem szabad idegenkednünk a multivitamin- és nyomelempótló készítmények szedésétől.

Amikor a gyermekek már kiegészítő táplálásra szorulnak, hasonlóan és hasonló megfontolásból nem szabad idegenkednünk a gyári bébiételek adásától, hiszen azok tápértéke garantált, szigorúan ellenőrzöttek és garantáltan vegyszermentesek.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Ikerterhesség kezelésére! További kérdésem van Ikerterhesség témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag