Nagy változás jöhet Kínában a népességfogyás miatt

Kína vezető politikai tanácsadó szervének egy tagja olyan jogokat biztosítana az egyedülálló nőknek, amelyek eddig csupán a házasokat illették meg. Az intézkedés célja a népességfogyás megfékezése lenne.

Mint azt korábban megírtuk, Kína népessége tavaly mintegy hat évtized óta először csökkent. Ebben fontos szerepet játszik, hogy az ezer lakosra vetített 6,77-es születésszám a valaha regisztrált legalacsonyabb értéket jelenti az ázsiai országban. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Föld tíz legnépesebb országa közül kilenc csökkenő termékenységgel küzd. Ebben az összevetésben Kína áll a sor végén, ahol a nem hivatalos termékenységi ráta 2022-ben csupán 1,18 volt, miközben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) álláspontja szerint egy adott népesség stabilan tartásához legalább 2,1-es termékenységi ráta szükséges.

csecsemő, újszülött, kórház, alvás
Kínában drasztikusan lecsökkent a születések száma. Fotó: Getty Images

A problémát az ország vezetése is érzékeli, és az elmúlt időszakban különféle felvetések születtek, hogy miképpen lehetne gátat szabni a további népességfogyásnak. Lu Vej-Jing orvos, termékenység-szakértő, Kína vezető politikai tanácsadó testületének tagja az állami hátterű Global Timesnak nyilatkozva arról beszélt, hogy hozzáférést kellene biztosítani a hajadon nők számára is petesejtjeik lefagyasztásához, ezáltal megőrizve hosszú távon termékenységüket. Ezenkívül a meddőségi kezeléseket beemeltetné a társadalombiztosítás által finanszírozott terápiák közé. Lu részletesen a március 4-én kezdődő Kínai Emberek Politikai Konzultatív Konferenciáján fog beszámolni terveiről.

Jelenleg a meddőségi kezelések, mint például a lombikprogram (in vitro fertilizáció, IVF), kizárólag házasságban élő nők számára elérhetőek Kínában. Lu hangsúlyozta, hogy javaslata szerint csupán a petesejtek lefagyasztatásához lenne hozzáférése a jövőben az egyedülálló nőknek. Azok felhasználása továbbra is csak akkor lenne lehetséges, ha már megházasodtak. A cél mindössze az, hogy petesejtjeiket még azelőtt konzerválják, mielőtt túlesnének termékeny éveik csúcsán. Lu javaslata tehát egy újabb lépés lehet, amellyel Kína a születésszáma csökkenését igyekszik megtörni. Előzőleg olyan ösztönzőket vezettek be ilyen célból, mint a szülési szabadság kiterjesztése, valamint a gyermekvállaláshoz kötődő támogatások és adókedvezmények, illetve lakhatási támogatások körének bővítése.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra