Miért fontos a karácsonykor együtt töltött idő?

Karácsony a család és a szeretet ünnepe. Ha az együtt töltött napokat olyan tevékenységekkel gazdagítjuk, amelyek hozzájárulnak gyermekeink fejlődéséhez vagy érzelmi kapcsolataink erősítéséhez, akkor beszélhetünk igazi boldogságról. S nemcsak a rokonokkal találkozhatunk ekkortájt, a modern világban felértékelődik az ünnepi időszakban a barátok szerepe is.

Az egész éves rohanás után a Szenteste, december 24-e az egyik legmeghittebb családi eseménye a magyar famíliáknak. A gyerekek nevetése, szeretteink mosolya kárpótol minket az előző hónapokban átélt stresszért, fáradozásért, az ajándékok utáni lótás-futásért. Az egyre hosszabb éjjelek és rövidülő nappalok időszaka ekkor fordul át ellentétébe. Ősidők óta az emberek ekkor, a téli napforduló tájékán ünnepelték az új év vagy a fény (a remény) eljövetelét, ami a keresztényeknél Jézus születéséhez kapcsolódik.

Közös élménnyé kell tenni az ünnepet

Közben lehet, hogy az ajándékokért való lótás-futás talán felesleges is volt. Nem csak arra kell figyelnünk ugyanis, hogy mi az, aminek a másik örülne, hanem arra: mi az, ami összeköt vele. És ha például az ajándékvásárláskor is a családi kötelékekre helyezzük a hangsúlyt, akkor a karácsonyunk is biztosan boldogabb lesz. Sokszor nem is annak örül a másik legjobban, amire egyébként annyira vágyott, és amit amúgy is megkaphatna bármelyik boltban. Talán inkább olyan ajándékra van szüksége, ami a személyes kapcsolatra, a családhoz való tartozásra irányítja rá a figyelmét.

Karácsony a világ körül: tradíciók távoli tájakról A karácsony a világ szinte minden országában az egyik legjelentősebb ünnep, még akkor is, ha annak nem igazán vannak keresztény gyökerei. Természetesen, minden országban jellegzetes szokások, tradíciók kötődnek a karácsonyhoz - ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat - kattintson!

Nem a drága ajándék számít ugyanis, hanem a kapcsolat, a kapcsolat értéke, a kötődés tudatosítása: minél személyesebb vonatkozású, minél inkább az egymás közti köteléket hangsúlyozó ajándékot veszünk, annál nagyobb a kölcsönös boldogság. Éppen ezért, ha például a gyerekekkel közösen készítünk ajándékot a rokonság többi tagjának, nemcsak a karácsonyi készülődést tesszük meghittebbé, hanem bizonyosan fokozzuk az együtt töltött, úgynevezett minőségi idő szerepét, amire minden embernek, minden családtagnak szüksége van.

A gyerekeknek különösen fontos ez a minőségi időtöltés, ami alatt a pszichológusok a közös játékot, a családi beszélgetést, a hétvégi túrákat, a közös sportolást vagy például olyan tevékenységeket értenek, mint az esti meseolvasás. Minderre a karácsony kiváló alkalmat ad: az ajándékozás eleve közelebb hozza az év közben szerte-széjjel rohanó családtagokat, a közös játék pedig óhatatlan, amikor az ajándékokat kibontják a gyerekek.

Nagy-Britanniában is egyre többen panaszkodnak rá, hogy nem tudnak minőségi időt együtt tölteni a családjukkal. Egy 2017-es felmérés szerint öt brit közül három mondja azt, hogy a gyerekei nem töltenek együtt elég időt a családdal, legalábbis nem annyit, mint ők (a szülők) gyerekkorukban tették ezt.

A modern családok kevés időt töltenek egymással, de van egy jó hírünk: az újabb kutatások szerint (legalábbis a háromévesnél idősebb gyerekek esetén, hiszen az ennél fiatalabbaknak állandó felügyeletre van szükségük) nem a közösen eltöltött idő mennyisége számít, hanem annak a minősége.

A karácsonyi készülődésbe az egész családot be kell vonni
A karácsonyi készülődésbe az egész családot be kell vonni

Minthogy év közben láthatóan korlátozottak a lehetőségeink, éppen karácsony előtt törekedhetünk arra, hogy behozzuk a lemaradást, és ilyenkor általában nagyobb sikerrel tölthetünk minőségi órákat szeretteinkkel. A nemzetközi felmérésekben például sok szülő panaszkodik, hogy a házimunka elveszi az idejét a gyerekekkel való foglalkozástól. Mindeközben - ha nem esünk persze túlzásba - éppenhogy a gyerekek fejlődését szolgálja a vizsgálatok szerint, ha bevonjuk őket a házimunkákba. Vagyis minőségivé tehető az az idő is, ami amúgy elvesztegetettnek tűnik első látásra.

Ráadásul tudnunk kell: a családi kohézió akkor fontos, ha pozitív irányba befolyásolja a gyermek fejlődését. A karácsony ebből a szempontból is fontos időszak: a családi veszekedéseket ne erre a periódusra tartogassuk, nyugodt, rendezett környezetet teremtsünk a gyerekek számára, ami egyébként egész évben fontos lenne.

A karácsony a megbocsátás ünnepe. A templomokban adventkor nem véletlenül hangzik el: figyeljünk oda arra, hogy lelkileg is felkészüljünk a karácsonyra. Ez az az időszak, amikor átgondolhatjuk az egész éves tevékenységünket, és ez az az időszak, amikor túl kell lépnünk kisebb-nagyobb sérelmeinken is - ha boldogan akarunk december 24-én ünnepelni. (Csak megjegyezzük: karácsony "igazi" napja december 25., van olyan ország, ahol ezen a napon adják át például az ajándékokat is.)

De nemcsak a rokoni kapcsolatokat erősíthetjük karácsonykor: ha valakinek nincs családja, egyedül él, akkor sem kell, hogy feladja a boldogság esélyét. Ilyenkor jön el a legmeghittebb, legközelebbi barátok ideje is. Egy baráti beszélgetésről vagy egy jó kedélyű találkozásról december 24. és 26. között sem kell lemondanunk. Budapesten kisebb társaságokban újabb szokások bukkantak fel az utóbbi években: karácsony harmadnapján sokszor már baráti - és nem rokoni - társaságok is "összeverődnek", sőt az ajándékozás sem ritka közöttük.

Az ajándékozásnak ugyanis lelki és "társadalmi" haszna is van. Egyrészt örömhormonokat termel mind az ajándékozóban, mint a megajándékozottban, ráadásul a társadalmi kapcsolatokat erősíti. Ez barátokra, rokonokra, de még munkahelyi kollégákra is igaz. A legerősebb baráti kapcsolatokról tehát karácsonykor sem kell lemondanunk - egy közös séta, vagy egy közös utazás ilyenkor az egyedül élők számára is felüdülést nyújthat, s a társaság tagjai együtt pihenhetik ki a megelőző hónapok zaklatott, sokszor esztelen rohanását, és valóban minőségi időt tölthetnek egymással.

A gyermekes családoknak viszont tényleg a legnagyobb ünnep talán a karácsony, hiszen az ajándékozás örömét gyerekeinkkel együtt élhetjük át ilyenkor. És akármilyen tudományos vizsgálat nélkül is tudjuk, hogy a kicsik öröme ragad át legkönnyebben a felnőttekre. Szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák együttléte pedig valóban a legnagyobb boldogság, amit együtt átélhetnek a családtagok karácsonykor.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)