Mielőtt minden második gyermekünk lelki beteg lenne

A WHO 2020-ra a lelki beteg gyermekek számának 50%-os emelkedését jósolja. Az ún. átmeneti társadalmak, mint a miénk is, állandó alkalmazkodást kívánnak, kimerítik az embert az előidézett szorongás és stressz-állapot révén. Gyógyszere a sport lehetne...

"Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a testi, szellemi és szociális jól-lét állapota (WHO, 1986)."

Miért érdemel különleges figyelmet a serdülő korosztály?

Köztudott, hogy elidegenedett világunkban folyamatosan nő a lelki problémákkal küzdők aránya. A WHO előrejelzése is ezt erősíti meg: a 2000 utáni évtizedekben az egészségügy legfontosabb problémái pszichiátriai megbetegedések és azok következményei lesznek. Ijesztő, hogy a WHO 2020-ra a lelki beteg gyermekek számának 50%-os emelkedését jósolja.

Az ún. átmeneti társadalmak, mint a miénk is, állandó alkalmazkodást kívánnak, kimerítik az embert az előidézett szorongás és stressz-állapot révén. A szorongásos zavarok és a depresszió népbetegségnek számít. A fokozott alkalmazkodás erősen igénybe veszi a személyiséget, illetve annak védekező-mechanizmusait. Különösen igaz ez a kamaszokra (12-21 év), akik egyébként is krízist élnek át ebben az életszakaszban. Számos biológiai, pszichológiai és szociális változás történik bennük, amely számukra is, de a velük foglalkozó felnőttek számára is megterhelő lehet.

Napjaink kamaszai gyakran küzdenek a céltalanság, kialakulatlan jövőkép, belső üresség problémájával, melyet sokszor önkárosító magatartásformákkal (dohányzás, alkohol, drog) igyekeznek elnyomni. Egyre fontosabbá válnak számukra a kortárscsoportok, és csökken a szülők magatartást befolyásoló szerepe, ami - ha a szülő sem tudja kezelni a problémát - tovább rontja a helyzetet. A kamaszokra jellemző felgyülemlett energia, feszültség és normálisan meglévő versenyszellem egészséges levezetését jelenthetné a sport, illetve bizonyos megküzdési módok megtanítása nagyban segíthetné a megelőzést. A negatív és egészségre káros megküzdési stratégiák megszüntetése fontos cél.

Megelőzni a bajt

Egészségügyi szempontból azért érdemelnek kiemelt figyelmet a serdülők, mert a körükben előforduló leggyakoribb halálokok - a sérülések és az öngyilkosságok - megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők volnának. Hátterükben a krízisből adódó élethelyzet, illetve lelki betegségek - gyakran depresszió - állhatnak. Gyakori, hogy a lelki betegségeket nem ismerik fel a páciensek, sem a környezetük, főleg, ha serdülőkről van szó. Hisztisnek, nyafogónak bélyegzik a beteget. Az is igaz, hogy a serdülő esetében a depressziós tünetegyüttes sokszor nem tipikus: fáradékonyság, energiahiány, döntésképtelenség, reménytelenség utalhat rá. Veszélye, hogy bármikor bekövetkezhet a tragédia, azaz, az öngyilkossági kísérlet.

Milyen tényezők idézik elő a szorongásos vagy depressziós betegséget? Egyrészt a genetikai hajlam. Bizonyított ugyanis, hogy ezek a kórképek családi halmozódást mutatnak. Másrészt a kora gyermekkori élmények sajátos személyiség-fejlődés révén idézik elő a betegséget. Nagy szerepe van a családnak, a nevelésnek, hiszen így a genetikai hajlamot lehet ellensúlyozni, de aktiválni is. "Nem biztos, hogy dicséretes a magyar attitűd, amely belehal fájdalmába, a "szép", tragikus megoldásokhoz vonzódik, és vigadni is sírva szokott. Pedig nem meghalni kell ideáljainkért, hanem élni értük. Talán mégsem átok ül rajtunk, csak a gyermekeket egészséges küzdőszellemre, önbizalomra kellene nevelni."

A genetikai hajlam és a kora gyermekkori élmények együttesen egyfajta biológiai érzékenységet idéznek elő az idegrendszerben, biokémiai egyensúlyzavar lép fel.

Ez a három lépcső az, amellyel a szorongást és depressziót kezelni kell. Az ördögi kör bármely szinten átvágható, hiszen az egyes tényezők kölcsönösen hatnak egymásra.

A sport legyen a szorongás gyógyszere

Hol lehet szerepe a sportnak a kezelésben? Fontos tényezője lehet a megelőzésnek, már a nevelésben szerepet kell, hogy kapjon. Hiszen arra tanít, hogy a zöld gyepen mindenki egyenlő. A gyermekek alapvető jellemvonása a versenyszellem, amelynek egészséges kiélését teszi lehetővé a sport. Megtanít a kudarcok tűrésére, a problémák feldolgozására. A kiegyensúlyozottan fejlődő gyermek jobban viseli a megpróbáltatásokat, így azt a krízist is, amely normálisan jelentkezik a kamaszkorral.

A válságok csak az azokra érzékenyített emberekben váltanak ki lelki betegséget. A szorongás az élet velejárója, bizonyos szinten szükség van rá, fokozhatja teljesítményünket, de szorongástűrő képességünk eltérő. A baj akkor lép fel, ha nem tudunk megküzdeni vele, elmenekülünk - talán éppen a depresszióba. De még biológiai érzékenység esetén is segíthet a sport, mivel az agyban boldogságot előidéző anyagok (ún. endogén morfinok vagy endorfinok) képződnek. A sport ezek szintjét emeli meg, így mintegy belülről, a saját raktárainkból vehetjük be a "gyógyszert".

Ne feledjük, hogy a lélek és a test egysége elválaszthatatlan. A harmonikus, edzett test fokozza önbizalmunkat, növeli sikerélményeinket, s a mozgás a "legegészségesebb kábítószerrel", endorfinokkal áraszt el bennünket. Rajtunk áll, élünk-e vele.

Minél fiatalabb korban kezdődik a lelki problémák megelőzése, annál hatékonyabb. Egészségmegőrző programokkal az egészségesebb nemzedék fejlődését segíthetjük. Ez volt a célja az OGYEI konferenciájának is.

Jól-Lét és Egész-ség Kamaszkorban

Mit jelent az egészségtudatos nevelés? Mit tehetnek a szakemberek a serdülők jól-létéért, egészségéért? Hogyan kínáljunk a felnövekvő generációnak egészséges alternatívákat? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet konferenciája választ adott a kérdésekre.

Jól-Lét és Egész-ség Kamaszkorban címmel rendezett konferenciát az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (www.ogyei.hu) 2006. június 1-2-án. A konferencia első napján neves szakemberek előadásain kamaszokkal foglalkozó szakemberek (pedagógusok, iskolaorvosok, iskolavédőnők) vettek részt. Hallhattak előadást az Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása (HBSC) nemzetközi vizsgálatról; Ranschburg Jenőtől a kamaszkori személyiségfejlődés kritikus állomásairól. Szó esett arról, hogyan kezeli a kamaszokat a pszichiáter; milyen szerepe van a kamasz egészséges fejlődésében az iskolaorvosnak, hogyan kezdődhet a kardiovaszkuláris betegségmegelőzés kamaszkorban; miért fontos a "drogmentes" (táplálék-kiegészítők nélküli) sport; mit takar az egészséges táplálkozás; továbbá milyen szerepet tölt be a rekreáció életünkben. Tanácsok hangzottak el serdülők szexuális felvilágosításához; és az andrológiai problémák (férfiak szexuális zavarai, meddősége, fogamzásgátlási lehetőségei és férfiklimax) kamaszkorban kezdődő megelőzéséhez.

Konferencia és egészségnap

A második, egészségnap célja az volt, hogy a serdülők élményeket és tapasztalatokat szerezzenek az egészséges életről. A 12-18 éves korosztályt látták vendégül, akik délelőtt kötetlen beszélgetéseken vehettek részt a fiatalok sportolókkal, ismert közéleti személyiségekkel és szakemberekkel délután pedig számos sportágat - köztük fallabdát, teremfocit, step-aerobicot, fitballt, boksz-aerobicot - próbálhattak ki. Lehetőségük nyílt részt venni jógán, edzőtermi kardio- és erősítő gépeket vehettek igénybe, bepillantást nyertek a latin tánc világába. Kitartásukat és aktivitásukat a nap végén értékes ajándékokkal, fitness-bérlettel, sportruházattal, könyvvel, sporteszközökkel jutalmazták.

"Nem mindegy, milyen világot hagyunk gyermekeinkre.
És nem mindegy, hogy milyen gyermekeket hagyunk a világra."

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés