Mi segíthet, ha nem jön a baba?

Milyen kisebb vagy nagyobb orvosi segítség kell a baba érkezéséhez? Mikor jöhet szóba az inszemináció vagy lombikprogram? Dr. Koppány Viktória, endokrinológus válaszol.

A segítséggel érkező babákról szóló cikksorozatunkban három olyan történetet is megismerhettünk, ahol a pároknak az átlagnál kicsit többet kellett azért tenniük, hogy végül karjaikban tarthassák a várva várt utódot.

Nem egyszereplős történet

Amit a sorozat valamennyi szereplője hangsúlyozott, az az volt, hogy ezek nem egyszereplős történetek: nagyon fontos, hogy a férfi, az apuka is legalább annyira akarja a gyereket, mint a babára vágyó nő. Támogató partner nélkül nagyon nehéz végigmenni azon az úton, ahol természetesek az elbizonytalanodások, a félelmek, az aggodalmak. Nem csak azért kell egy támogató partner, mert sokszor őt is ki kell vizsgáltatni, hanem, mert nem csak fizikailag, de lelkileg, mentálisan is erőpróbáló egy ilyen időszak és fontos, hogy a megélt dolgokat meg tudják osztani, beszélni, ne legyenek tabuk, rossz érzések, vagy ha vannak, akkor azokat szóba lehessen hozni.

Mikor jön a baba? Általánosságban ismert, hogy a női termékenység változik az évek során. Csúcsa a késő huszonéves életkorra esik, 35 éves korig lassabban, majd meredeken csökken és a 40-es évek elejére megszűnik. Természetesen vannak nagy egyéni eltérések. Azt tehát, hogy mennyit kell várni a pároknak a baba érkezésére, életkortól is függ. Abban az esetben azonban, ha védekezés nélküli házasélet mellett nincs terhesség, akkor 1 év után kivizsgálás javasolt, ami indokolt esetben már fél év után is szóba jöhet. Olvassa el történeteinket, amelyek a gyermekvállalás nehézségeiről szólnak. Számtalan olyan kérdés is felmerült a történetek során, amelyek megválaszolásában dr. Koppány Viktória, meddő párokkal is dolgozó endokrinológus segítségét kértük. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Milyen akadálya lehet a teherbe esésnek?

A nőknél számos tényező kell, hogy létrejöjjön a terhesség, így a lehetséges problémák is változatosak:

  • mechanikai ok: elzáródott petevezető(k), amikor nem tud lejutni a petesejt a méhbe, amit sok kismedencei gyulladás okozta összenövés előzhetett meg
  • hormonális ok: nem megfelelő a peteérés, vékonnyá váló a méhnyálkahártya, ami miatt nem következik be a megfelelő beágyazódás
  • immunológiai ok: ilyen lehet például, amikor a a hüvelybe került spermium ellen ellenanyag termelődik, és ennek hatására a spermiumok megbénulnak, de ide soroljuk egyéb autoimmun betegségeket is
  • véralvadási ok: a fokozott - például öröklött - trombózis-készség
  • fertőzések

terhességi teszt
Miért nem jön össze a baba? (Fotó: 123rf)

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Az infertilitás (vagyis terméketlenség) statisztikák szerint 15-20 százalék is lehet a házaspárok körében. A szakember szerint 35 év felett már 6-7 hónapnyi sikertelen próbálkozás után érdemes elindítani a kivizsgálást. Többféle vizsgálat is célravezető lehet ilyenkor. Első körben szükség van egy általános vérvételre férfiaknál, nőknél egyaránt, ezt a háziorvosnál is kérhetjük. Kiderül belőle: vérkép, cukor, koleszterin, máj-vesefunkció, esetleges vírusfertőzés, hepatitis ellenanyag mérése.

Vannak persze célzottabb, speciálisabb vizsgálatok is, ilyen a nőknél a pajzsmirigy hormon vizsgálata (TSH), a folsav, B12 vitamin szint mérése. Ha ezek megvannak, a célirányos kivizsgálás következhet. Férfiak esetében is megnézik hormonálisan a pajzsmirigy működését, a tesztoszteron és prolaktin (agyalapi mirigy által termel hormon) szintjét, a spermaképet. Szóba jöhet még a spermaváladék tenyésztéses vizsgálata is, ebből kiderülhet, hogy nincs-e benne kórokozó, például chlamydia. Ezeket urológus-andrológus és endokrinológus nézi (spermaképet az előbbi, hormonokat az utóbbi szakember).

Mit jelent a szteroidos kezelés, valóban tartani kell tőle?

A szteroid egy összefoglaló név, egy biológiai vegyületre, a szteránvázra vonatkozik, amelyekben gyűrűk vannak összekapcsolódva és a koleszterinből alakul ki, az az előanyaga. A szteroid megszüntet csaknem minden gyulladást, allergiát és autoimmun folyamatokat is (van, amit csak egy ideig), de védtelenné teszi a szervezetet minden fertőzéssel szemben, valamint tartós szedése mellékvese elégtelenséget, cukorbetegséget, vérnyomás emelkedést és még sok minden mást okozhat. Fontos, hogy minden esetben a lehető legkisebb adagot kell, a lehető legrövidebb ideig szedni, majd fokozatosan leépíteni a bevitelét, nem szabad azonnal abbahagyni. Ez azért lényeges, mert időt kell adni annak, hogy felébredjen a saját szteroid-gyárunk (a mellékvese) felébredjen, amit időközben "elaltatott" a kívülről bevitt szteroid.

Milyen természetes módszerekkel segíthetnek maguknak a párok?

Minden, ami egészséges, a szervezetet szolgáló vitamin ajánlott, többek között a C és a D vitamin is. A dohányzás, az alkohol vagy bármilyen drog elhagyása sem újdonság senki számára. A férfiak mellőzzék a sok forró fürdőt és a szűk alsó nadrágokat, a nők pedig szedhetnek vitaminokat, méhpempőt, terhesvitaminokat, vagy kipróbálhatják az ilyenkor ajánlott tornákat. A túlsúlyt is célszerű leadni, sportolni és az egészséges étkezésre odafigyelni, különösen akkor, ha valaki inzulinrezisztens.

Mit kell tudni a lombikprogramról?

Ha mindkét oldali petevezető el van záródva vagy egyéb petefészek, illetve spermiumtermelési gondok vannak, akkor a lombikprogram jön szóba (IVF a rövidítése, az angol in vitro fertilizáció szóból). A lényege, hogy a petesejt és a spermium, vagyis a női és a férfi ivarsejt testen kívül, speciális táptalajon találkozik és a megtermékenyült, osztódásnak induló embrió kerül vissza a méh üregébe beültetésre, hogy ott megtapadjon, további osztódásnak induljon és kisbaba szülessen. Az eljárás előtt természetesen részletes kivizsgálások szükségesek a pár mindkét tagjánál.

A megfelelő minőségű petesejtek kialakulásához és az időzített, tervezhető tüszőrepedéshez megelőző kezelések szükségesek. A folyamat során több petesejt is megérhet, és az, hogy mennyit szívnak le, mindig előzetes mérlegelés, döntés következménye. A megtermékenyítés után az osztódásnak induló sejteket ellenőrzik, majd a megfelelőket visszaültetik. Legfeljebb négy embrió - általában kettőt szoktak - ültethető vissza; a többi lefagyasztható.

Sorozatunk korábbi részei:

"Mindenki azt kérdezgette, mikor jön a gyerek?"

"Csodálatos érzés volt a pulzáló pont az ultrahangon"

Küzdelem a babáért: nem egyszereplős történet

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: