Óriási jelentősége van az első fizetésnek

Ma Magyarországon csak minden hetedik-nyolcadik ember tartja a 18. születésnap betöltését, esetleg a házasságkötést a felnőtté válás küszöbének. Valójában az emberek többsége akkortól tartja magát felnőttnek, amikor a pénzügyekben saját lábra áll − derült ki egy nem régen elvégzett kutatásból.

A nagykorúvá válás záloga az anyagi függetlenedés

A 18-59 éves korú lakosság körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az emberek több mint fele a szülőktől való anyagi függetlenedést és a munkába állást nevezte meg a felnőtté válás legfontosabb kritériumának. A szülőktől való elköltözéssel és a párkapcsolati együttéléssel csupán az emberek alig harmada azonosítja az önálló élet kezdetét.


A hagyományos értelemben vett jelentős életeseményeket, mint a gyermekvállalás, vagy a tanulmányok befejezése, fele annyian ítélték csak a felnőttkor küszöbének, mint az első fizetés számlára érkezésének pillanatát. Magyarországon tehát az anyagi függetlenedés a nagykorúvá válás záloga - értelmezte a kutatás eredményeit Halasi Melinda, a kutatást kezdeményező Groupama Biztosító Értékesítés Támogatási Főosztályának vezetője.

A nagyívű, az életutak változását vizsgáló friss kutatás megmutatta, hogy az elmúlt 20-30 évben alapvető változások történtek, aminek egyik leglátványosabb jele a családalapítás kitolódása. Az azonban, hogy a fiatalabb generáció egyre későbbi életkorban házasodik és vállalja első gyermekét, nem jelenti egyben azt is, hogy később válik felnőtté. A felnőtté válást jelentő életesemények, mint például a szülőktől való anyagi függetlenség, a munkába állás, az önálló kereset körülbelül ugyanabban az életkorban következik be, mint a szülőknél.

A munkába állás és a szülőktől való függetlenedés lehet a felnőtté válás küszöbe
A munkába állás és a szülőktől való függetlenedés lehet a felnőtté válás küszöbe

Az utolsó fizetés tesz nyugdíjassá

A lakosság háromnegyede ma is takarékoskodik, a nyugdíjas éveire azonban csupán negyede tesz félre. Ennek egyik oka az, hogy míg az emberek átlagosan 26 év körül kezdenek megtakarítást felhalmozni, a nyugdíjcélú takarékoskodás csak egy évtizeddel később, 36 évesen indul. E téren azonban pozitív elmozdulás körvonalazódik.

Számos dolgot befolyásol anyagi helyzetünk, egy korábbi kutatás szerint például azt is, meddig élünk.

Míg az elmúlt 30 évben a családalapítás fokozatosan kitolódott, az öngondoskodás egyre korábban veszi kezdetét. Biztató, hogy a mai 18-29 éves korosztály 8-10 évvel korábban kezd el pénzügyi tartalékot képezni, illetve nyugdíjcéllal takarékoskodni, mint szüleik generációja tette.

A fiatalok egyre inkább megértik, hogy a munkába állást követően minél hamarabb el kell kezdeni rendszeresen félretenni az idős korra. A későbbi önmaguk meg fogja köszönni nekik - összegzett Halasi Melinda.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos idő várható kevés fátyolfelhővel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag