Meglepő, mennyit költünk ajándékokra

A családok átlagosan 46760 forintot költenek karácsonyi ajándékokra, ennek felét online - derült ki egy friss felmérésből.

A magyarok egyre tudatosabban választják ki a meglepetéseket, a kutatásban résztvevők kétharmada ugyanis már november végére beszerez mindent. A válaszadók 36 százaléka azonban még mindig december elejére vagy utolsó pillanatra hagyja az ajándékvásárlást.

ajándék, ajándékozás, ajándékvásárlás, karácsony, karácsonyi ajándék
ajándék, ajándékozás, ajándékvásárlás, karácsony, karácsonyi ajándék

Mennyit költünk ajándékra?

A magyarok átlagosan csaknem 50 ezer forintot költenek karácsonyi ajándékokra. A válaszadók fele 20 és 50 ezer forint közötti, a kitöltők 18 százaléka pedig 50 és 100 ezer forint közötti összeget szán a meglepetésekre. Minden huszadik ember azonban még ennél is többet ajándékokra. Általában jellemző, hogy a tavalyihoz hasonló összeggel számolnak a megkérdezettek az ünnepekkor. Tehát annak ellenére, hogy az árak évről évre emelkednek, az ajándékokra szánt összeg állandósulni látszik.

Használt termék is jöhet?

Ajándékozzon egészséget karácsonyra - az ötletekért kattintson ide!

Az ünnepi időszaktól talán azt várnánk, hogy ajándékok után kutatva az új termékek eladása megugrik az online piactéren, ehhez képest 2017-ben 2 százalékkal, 2018-ban pedig csupán 1 százalékkal emelkedett a kereslet az év többi részének átlagához képest. A karácsonyi szezonban a kosarakba került termékek kétharmada ugyanis használt volt. Ennek oka valószínűleg az, hogy a fogyasztói árak emelkedése mellett ugyanazt az összeget kell beosztani ajándékokra, és a használt, ám hibátlan árucikkek ára jelentősen alacsonyabb. Mindemellett ez a tendencia alátámasztja a mai trendeket is, miszerint igyekszünk tudatos, minimalista életvitelt követni, így akár használt termékeket is ajándékozunk.

Mit adunk ajándékba?

A válaszadók háromnegyede valamilyen szépségápolási terméket vesz ajándékba, 69 százalékuk könyvet is ajándékoz, 60 százalékuknak pedig gyerekjáték is kerül a virtuális vagy bolti kosarába. Emellett a válaszadók 59 százaléka tervezi, hogy valamilyen elektronikai eszközt is ajándékoz idén.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció