Leventén is segíthet a legdrágább gyógyszer

Zente után most egy másik kisfiúért fogott össze az ország. A másfél éves Levente szintén gerincvelői izomsorvadásban szenved, állapotán pedig csak a világ legdrágább gyógyszere, a Zolgensma segíthetne. A kezeléshez szükséges 700 millió forintnak pár napon belül kellene összegyűlnie.

Zente megkapta a legdrágább gyógyszert A másfél éves Györök Zente, aki az SMA 1-es típusában szenved, október 29-én kapta meg a Bethesda Gyermekkórházban a Zolgensma génterápiás kezelést - a részletekről itt olvashat.

Az Enyingen élő Hosszú Leventénél félévesen diagnosztizáltak 2-es típusú gerincvelő eredetű izomsorvadást, azaz SMA 2 betegséget, amely idővel a mozgásszabadság teljes elvesztését jelentheti. A 700 millió forintos Zolgensma azonban segíthetne rajta. A szülők azt követően indítottak közösségi gyűjtést, hogy látták, mennyien összefogtak Zente gyógyulása érdekében.

Sürget az idő

Kétség sem fér hozzá, hogy Leventéért valóban újra összefogott az ország, rengetegen adakoztak, adakoznak. Jelenleg több mint 400 millió forintnál tart a számláló, ám az idő sürget: a szükséges összegnek, azaz a 700 millió forintnak pár napon belül össze kellene gyűlnie. A speciális génterápiát ugyanis eddig kizárólag két éven aluli gyermekeken tesztelték hatásosan, és bár Levente csak december 20-án lesz kétéves, a szert meg kell rendelni, és be is kell hozni az országba, ami időbe kerül.

A kisfiú Facebook-oldaláról kiderül, hogy a betegség nincs hatással az érzelmi és értelmi intelligenciájára. Jelenleg az itthon elérhető egyetlen gyógyszert, a Spinrazát kapja, amiből 4 kezelésen van túl, és szerencsére a szervezete nagyon szépen reagál rá.

Miért ilyen költséges a terápia?

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, miért ilyen drága a Zolgensma . Bár a kezelést az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatósága májusban engedélyeztette, Európában még nem szabadalmaztatták. Amerikában ráadásul óriási vitákat generált a terápia, sok biztosító ugyanis csak szigorú feltételek mellett hajlandó finanszírozni, mondván, még nem bizonyított a hosszú távú hatása.

Egyelőre valóban nem tudni, hogy a Zolgensma 20-30 éves időtartamon belül milyen eredményeket mutat majd, de a kutatók jelenlegi véleménye szerint jó esetben akár 90 százalékos javulást is hozhat. Ami biztos, hogy a klinikai teszteken részt vevő csecsemők (36 kéthetes és nyolc hónapos kor közötti kisbaba) mindegyike javulást ért el.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Az északias szél többfelé erős, északnyugaton és északkeleten helyenként viharos lesz. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra