Koronavírus: a nyári táborok így lesznek biztonságosak

Mivel a koronavírus-járvány harmadik hullámát már sikerült megfékezni Magyarországon, idén is megszervezhetőek a nyári táborok. Bizonyos szabályokra azonban ebben az esetben is oda kell figyelni, hogy minimalizálni lehessen a megfertőződés kockázatát.

A legfontosabb aranyszabály az, hogy csak egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző gyermek és szervező vehet részt a nyári táborokon - hívta fel a figyelmet a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi (NNK) járványügyi osztályvezetője. Mint mondta, a felnőtt táborvezetők és segítők mindegyikének rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal. A szakember emellett további ajánlásokat is megfogalmazott, amelyek betartásával megelőzhető, hogy koronavírus -gócponttá váljanak ezek a rendezvények.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
Idén is megszervezhetőek a nyári táborok, de csak bizonyos szabályok mellett. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Javaslatok a biztonságos tábor érdekében

A táborszervezőknek Galgóczi Ágnes az javasolja, hogy elsősorban szabadtéri programokban, valamint kis csoportos foglalkozásokban gondolkodjanak. A zsúfoltságot mindenesetben kerülni kell, és kiemelt figyelmet kell fordítani a személyi higiénia betartására és betartatására is, a tábor teljes ideje alatt. Amennyiben bármelyik résztvevőnél felmerül a megfertőződés gyanúja, azonnal el kell különíteni az érintettet, majd értesíteni kell a tábor orvosát, aki megteszi a szükséges lépéseket. Ezekre odafigyelve a szakember szerint nemcsak biztonságos, hanem pihentető és élményekkel teli lehet a koronavírus-járvány idején megszervezett nyári tábor.

Még nem döntöttek a kiskamaszok oltásáról

Koronavírus: egy jó és egy rossz hír a Horvátországba készülőknek - kattintson!

Ahogy már mi is beszámoltunk róla , a napokban jóváhagyták a 12-15 éves gyerekek számára is a BioNTech és a Pfizer közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinájának használatát az Európai Unióban. Ennek előzménye az volt, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megvizsgálta az oltóanyagot és arra a következtetésre jutott, hogy az minden 12 évesnél idősebb embernél biztonsággal alkalmazható a fertőzés megelőzésére. Közölték azt is, hogy a jóváhagyást követően a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek a vakcina alkalmazásáról a jelzett korosztály esetében. Azóta a szomszédos országok is sorra jelentik be, hogy megkezdik a kiskamaszok oltását is, Magyarországon azonban - György István, az oltási munkacsoport vezetőjének tájékoztatása alapján - még nem született döntés ezzel kapcsolatban.

Nem kell védettségi igazolvány a balatoni csobbanáshoz - olvassa el a részleteket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra